?>

Türk Telekom'u işgal girişimi davasında yeni mütalaa

Fetullahçı Terör Örgütü'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Türk Telekom binasını ele geçirmeye teşebbüs eden 4'ü tutuklu 13 askerin yargılandığı davaya ilişkin savcılık yeni mütalaa açıkladı.

Gündem - 7 yıl önce

İSTANBUL

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında, Gayrettepe'deki Türk Telekom binasını ele geçirmeye teşebbüs eden 4'ü tutuklu 13 askerin yargılandığı davaya ilişkin yeni mütalaa açıklayan savcılık, darbeciler tarafından oluşturulan atama listesinde ismi yer alan eski MEBS Alay Komutanı Albay Nurullah Zeki Atmaca dahil 7 sanığın "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "Türkiye Cumhuriyetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından ayrı ayrı üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve beş yıldan on beşer yıl arasında değişen oranlarda hapis cezalarıyla cezalandırılmasını talep etti.
İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesindeki beşinci duruşmaya, tutuklu sanıklar Albay Nurullah Zeki Atmaca, yarbay Birol Keskinkılıç, astsubaylar Muhammet Mustafa Çelik, Serdar Uzel ile tutuksuz sanıklar eski yarbay Cem Doygun ve Uzman Erbaş Murat Karataş katıldı. Başbakanlık, TBMM Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığını avukatları temsil etti.
Duruşmada Türk Telekom AŞ adına katılan avukat Atilla Dede, davaya katılma talebinde bulundu. Avukatların taleplerinin ardından mahkeme başkanı Hulusi Pur, daha önce mütalaa veren ve görev yeri değişen duruşma savcısının mütalaasını okuyarak, mahkemeye atanan duruşma savcısı Halil İbrahim Kuş'a mütalaasını sordu.
Savcı Kuş da, bir önceki celse verilen mütalaaya kısmen katıldıklarını belirterek, sanık erler İzzet Uğur Alp, Emre Aslan, Sinan Aslan, Fatih Özbek, Cengiz Taşhan ve Kadir Kars'ın FETÖ ile bir ilişki ve iltisaklarının bulunmadığı, askerlik görevlerini ifa ettikleri rütbesiz ve er olmaları nedeniyle darbe eylemini yönetme ve yönlendirme kabiliyetlerinin bulunmadığı belirtilerek, tüm suçlardan beraatleri yönünde karar verilmesini istedi.
Rütbeli sanıklar yönünden iddianame anlatımları ve toplanan deliller değerlendirilerek, tutuklu sanıklar Albay Nurullah Zeki Atmaca, yarbaylar Birol Keskinkılıç, Cem Doygun, astsubaylar Muhammet Mustafa Çelik, Serdar Uzel, Uğur Alpay ile Uzman Erbaş Murat Karataş'ın iddianamede yer aldığı gibi "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "Türkiye Cumhuriyetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından ayrı ayrı üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını talep etti.
Savcı Kuş, tutuksuz yargılanan rütbeli sanıklar eski yarbay Cem Doygun, astsubay Uğur Alpay ve Uzman Erbaş Murat Karataş'ın ise tutuklu yargılanması istedi.
Mahkeme heyeti, tutuksuz sanık yarbay Doygun hakkında 1. Ordu Komutanlığından gelen müzekkere cevabı ile tutuksuz sanık Uzman Erbaş Karataş hakkında ise savunması tespit edilip tahliye olduktan sonraki beyanları, diğer sanık beyanlarını atılı suçların vasıf ve mahiyetini dikkate alarak, tutuksuz sanıklar Doygun ve Karataş'ın tutuklanmasına karar verdi.
Türk Telekom AŞ'nin de davaya katılma talebini kabul eden mahkeme heyeti, duruşmayı 2 Ekim'e erteledi.
Önceki mütalaa
Davanın iddianamesinin kabul edilmesinin ardından 23 Haziran'da görülen davanın duruşmasında cumhuriyet savcısı Ateş Hasan Sözen tarafından açıklanan mütalaada darbeciler tarafından oluşturulan atama listesinde ismi yer alan eski MEBS Alay Komutanı Albay Nurullah Zeki Atmaca, yarbay Birol Keskinkılıç, astsubaylar Serdar Uzel, Muhammed Mustafa Kılıç'ın birer kez ağırlaştırılmış müebbet ve on beşer yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istenmişti.
Eski yarbay Cem Doygun, uzman erbaş Murat Karataş ve astsubay Uğur Alpay'ın ile 6 er hakkında ise FETÖ ile bir iltisakının bulunmadığı gerekçesiyle tüm suçlardan beraatleri talep edilmişti.
İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Orhan Aydın tarafından yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan ve mahkemece kabul edilen 172 sayfalık iddianamede, darbe teşebbüsü eylemleri kapsamında 16 Temmuz'da saat 05.00 sıralarında Topkapı-Ankara istikameti Haliç Köprüsü'ne doğru iki askeri aracın emniyet güçlerince takip edildiği belirtildi. Bu araçların birinde 4 askeri personel, açık kasa olan diğerinde de 7 askerin bulunduğu, köprü çıkışında durdurulan araçtakilere teslim olmaları uyarısı yapıldığı, Kurmay Albay Atmaca'nın teslim olmayacaklarını, Halkalı'daki askeri birlikten Gayrettepe'deki Türk Telekom binasını korumak için göreve çıktıklarını, yollarına devam etmek istediklerini söylediği ifade edilen iddianamede, iki araçta bulunan şüphelilerin silah ve mühimmatlarıyla gözaltına alındığı kaydedildi.
İddianamede, Atmaca'nın Halkalı'daki 1. Ordu Komutanlığında görev yaptığı, "Yurtta Sulh Konseyi" isimli Whatsapp grubunun içinde olduğu, olay tarihinde alayda görev yapan şüpheli Yarbay Birol Keskinkılıç'ı birliğe çağırdığı, FETÖ'nün söz konusu darbe girişiminde İstanbul'daki tüm kanun dışı eylemleri Whatsapp üzerinden takip ettiği, saat 03.00 sıralarında Gayrettepe'deki Türk Telekom'a ait binanın ele geçirilmesi eylemini planladığı, bu doğrultuda iki askeri araç ayarlandığı anlatıldı.
Araçlardan birisine Atmaca, Yarbay Birol Keskinkılıç ve Uzman Çavuş Murat Karataş ile Emre Aslan'ın, diğerine astsubaylar Muhammet Mustafa Çelik ve Serdar Uzel ile 5 erin bindiği dile getirilen iddianamede, "Söz konusu şüphelilerin amaçlarının o gün gerçekleşen, anayasal düzen ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya yönelik olan darbe girişimi eylemine bizzat katılmak olduğu, bu doğrultuda hareket ettikleri, askeri birliklerinden askeri araçlarla ve silahlarıyla mühimmatlı olarak yola çıktıkları ancak Haliç Köprüsü civarında emniyet güçlerince durduruldukları, durdurulmalarından sonra kendilerine teslim olmaları yönünde defalarca uyarı yapıldığı, buna rağmen teslim olmadıkları, yollarına devam edeceklerini polise söyledikleri, ilgili emniyet biriminin üstleriyle yaptığı görüşmede gelen talimat üzerine şüphelileri silahlarıyla gözaltına aldıkları tespit edildi." ifadelerine yer verildi.
Genelkurmay İstihbarat Başkan Yardımcısı olacakmış
İddianamede, şüpheli Albay Nurullah Zeki Atmaca'nın ifadesindeki, "Alay komutanlığına gittikten sonra telefonda Whatsapp grubuna dahil edildiğini gördüğü, bu grup oluşturulduktan sonra darbe yapıldığını anladığı, bu nedenle bir heyecana, her maceracı subayın gönlündeki 'general olacağı' düşüncesine kapıldığı" şeklindeki beyanları da yer aldı.
Şüphelilerin gözaltına alınmasının ardından el konulan malzemeler arasında darbecilerce hazırlanan atama listesinin de bulunduğu vurgulanan iddianamede, listede darbe girişiminin gerçekleşmesi durumunda göreve atanacak askeri personelin görev yerlerinin belirlendiği, listede şüpheli Albay Atmaca'nın yeni görev yerinin Genelkurmay İstihbarat Başkan Yardımcısı (MİT'te görevlendirilmek üzere) Ankara olarak belirtildiği kaydedildi.
İddianamede, şüpheliler Nurullah Zeki Atmaca, yarbaylar Birol Keskinkılıç ve Cem Doygun'un da bulunduğu tüm şüpheliler hakkında "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek" ve "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarından ayrı ayrı üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları istenmişti.
İddianamede, Atmaca, Keskinkılıç ve Doygun'un, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla, diğer 10 şüphelinin ise "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına faaliyette bulunmak" suçundan 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti.
Muhabir: Mustafa Hatipoğlu, Murat Kaya, Muhammed Enes Can
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye-Almanya ilişkileri SETA'da tartışılacak

2017-09-18 18:42 - Dünya

Kalekim'in Avcılar lokasyonu “Ar-Ge Merkezi“ oldu

2017-09-22 20:02 - Genel

Fransızların çoğu Macron'un politikalarının zenginlere yaradığını düşünüyor

2017-09-18 19:29 - Genel

Gazze'nin yeniden imarına 37 milyon dolarlık destek

2017-09-21 14:07 - Gündem

TDV bu yıl Türkiye'ye 700 öğrenci getirdi

2017-09-21 14:47 - Genel

'Bir amiral başka bir amirali alıkoyduğunu ilk kez gördüm'

2017-09-21 20:42 - Gündem

Türk Telekom'u işgal girişimi davasında yeni mütalaa

2017-09-22 20:12 - Gündem

Ankara merkezli 10 ilde FETÖ/PDY operasyonu

2017-09-18 17:47 - Gündem

Kenan Sofuoğlu liderliğe yükseldi

2017-09-17 19:22 - Spor

Şehit Fethi Sekin Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu açıldı

2017-09-16 01:32 - Gündem

İlgili Haberler

Gökçeada'ya yapılacak bazı feribot seferleri iptal edildi

02:07 - Gündem

Halk otobüsü şoförü, nefes borusuna yiyecek kaçan kadını Heimlich manevrasıyla kurtardı

00:27 - Gündem

İstanbul'da etkili olan sağanak gece saatlerine kadar sürecek

20:47 - Gündem

Güngören'de lastiği üçüncü kez çöken yolda oluşan çukura giren otomobil zarar gördü

17:57 - Gündem

Karabük'te kuyumcudan hırsızlık yapan 3 şüpheli yakalandı

17:03 - Gündem

Günün Manşetleri

Kerküklü öğrenciler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına çizimlerle tepki gösterdi

02:18 - Dünya

Gökçeada'ya yapılacak bazı feribot seferleri iptal edildi

02:07 - Gündem

Hamas, Gazze'de ateşkes anlaşmasının nihai taslağının tamamlandığını bildirdi

01:32 - Dünya

Trump hakkındaki federal davalara bakan özel yetkili savcı görevinden istifa etti

01:27 - Dünya

Sudanlılar, Cezira eyaletinin merkezi Vad Medeni'nin orduya geçmesini coşkuyla kutladı

01:17 - Dünya