?>

Türkiye "8. kıta" Ay'da hedef büyüttü

Türkiye, Ay Programı kapsamında uzaya yönelik atacağı bilimsel adımlara odaklanırken üreteceği yüksek teknolojili ürünleriyle de bu alana yönelik oluşan ekonomiden daha fazla pay almayı hedefliyor.

Teknoloji - 9 saat önce

Ankara
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, gün geçtikçe daha ulaşılabilir olmasıyla "8. kıta" olarak nitelendirilen Ay'a yönelik ilgi giderek artıyor. Gelecek 10 yılda planlanan 60'tan fazla görevle Ay'da halihazırda varlık gösteren aktörlere yenilerinin eklenmesi bekleniyor.
Tüm bu aktörlerin oluşturacağı ve hedeflediği Dünya-Ay ekonomik bölgesinin 2040'a kadar kümülatif 150 milyar dolarlık hacme ulaşacağı tahmin ediliyor. Bunun için de Ay'da kalıcı varlık göstermek ve ekonomik güç elde etmek amacıyla ARTEMIS, Lunar Gateway, ILRS gibi programlarla planlı ve sürdürülebilir ortaklıklar oluşturuluyor.
Uzaydaki kaynaklardan yararlanılarak Ay'ın özellikle yakıt ikmali konusunda bir üs olarak kullanılması ve böylece Dünya-Ay-derin uzay lojistiğinin mümkün kılınması hedefleniyor.

Ay teknolojileri geliştiriliyor

Bu kapsamda Türkiye'de de uzaya bağımsız erişim alanında çalışmalar devam ediyor. Türkiye, Milli Uzay Programı kapsamındaki hedefleri doğrultusunda 2028'e kadar Ay'a ilk görevin gerçekleştirilmesi için hazırlık yaparken, gelecek dönemde derin uzaya erişme tecrübesini kazanmayı amaçlıyor.
Ayrıca Türkiye, Ay araştırmaları konusunda kendisini sayılı ülkeler arasına dahil edecek ve bilimsel kapasitesini güçlendirecek çalıştaylara da ev sahipliği yapıyor.
Türkiye, gelecek dönemde milli imkanlarla geliştirdiği itki sistemine sahip, kendi mühendislerinin ve bilim insanlarının tasarlayıp ürettiği uzay aracıyla Ay'a erişmeyi planlıyor.
Ay Programı kapsamında "Ay teleskobu"ndan "Ay dar alan radyometresi cihazı"na, "radyasyon dozimetresi"nden "radyasyon kalorimetresi"ne hatta Ay yüzeyini detaylı incelemeye imkan tanıyacak "yüksek çözünürlüklü video kameralara" kadar çok sayıda teknoloji üzerinde çalışmalara devam ediliyor.
Türkiye'nin Ay görevinin bilimsel hedefleri önem taşıyor. Ay'daki suyun kökenini anlamak, buradaki yerel manyetosferlerin ayrıntılı yapısını araştırmak, Ay yüzeyinde sıcaklık dağılımını incelemek ve Ay ile Dünya yörüngesindeki radyasyon ortamının karakterize edilmesi hedefleniyor. Elde edilecek bilimsel bulgular ve bilgiler, sonraki Ay görevlerinin planlanmasında stratejik önemde görülüyor.

Sektörlerden katkı bekleniyor

Öte yandan genişleyen ve büyüyen uzay ekonomisinden pay almanın yolu, Ay yörüngesinde ve yüzeyinde faal olmaktan geçiyor. Ay yörüngesine ve yüzeyine kurulacak altyapılarla bir Ay ekonomisinin temellerinin atılması da önem taşıyor. Ay ekonomisinin oluşmasında "Ay'a ulaştırma", "Ay'a özel veri" ve "Ay kaynakları" olarak üç temel unsur öne çıkıyor.
Milli Uzay Programı'nda yer alan hedeflerden biri olan Ay Programı ile Türkiye hem uzay hem de uzay dışındaki sanayi alanlarının katılımıyla geliştireceği kabiliyetler ve ekosistemle Ay ekonomisinin bu 3 temel unsuruna katkı sağlayabilecek ve oluşan pazardan pay alabilecek potansiyele sahip bulunuyor.
Bu tür bileşenlerin hayata geçirilmesi sadece uzay endüstrisinin kabiliyetleri ya da kapasitesiyle mümkün görünmüyor. Bu sebeple otomotiv, inşaat, robotik, haberleşme, enerji, madencilik, sağlık ve ulaştırma gibi birçok endüstri kolunun da Ay ekonomisinin oluşmasına katkı vermesi gerekiyor.

Ay ekonomisi giderek büyüyor

Sistem geliştirme, fırlatma, yörüngeye ulaştırma, yüzeye iniş, operasyon destek ve veri işleme gibi "Ay'a ulaştırma" basamaklarında 2040'taki pazar hacminin 79 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Söz konusu basamaklar, uydu, iniş, yüzey keşif araçları, yüzey iniş ve seyrüsefer, uzay aracı işletme, haberleşme, veri indirme, görev verisi işleme ve bilgi üretme gibi unsurlar içeriyor.
Üretim, ulaştırma, uzaktan ve yerinde keşif, ön işleme ve depolama, veri iletimi, işleme ve analiz konularını kapsayan "Ay'a özel veri üretme" pazar büyüklüğünün de 2040'ta 8,3 milyar dolar olması öngörülüyor. Burada, görev yükleri ve destek platformları geliştirme, fırlatma ve Ay yörüngesine yerleştirme, yörüngeden ve yüzeyden veri toplama, ham veri işleme ve Ay araçları üzerinde veri depolama, görev yükü verisi indirme ve katma değerli bilgi üretimi yer alıyor.
Keşif, çıkarma, ulaştırma, rafine etme, üretim ve arz konularındaki çalışmaları kapsayan "Ay kaynakları" pazarının da 2040'ta 64 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu kapsamda, kullanılabilir kaynakların uzaktan ve yerinde keşfedilmesi, ham kaynakların çıkarılması, bunların işleme bölgesine ulaştırılması, artık ayrıştırma, malzeme saflığının iyileştirilmesi, kullanılabilir kaynak üretimi ve son ürün depolaması ile müşteriye arz edilmesi planlanıyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kültür AŞ'nin eski avukatından "usulsüz ihale ve işlem" iddiası

2025-04-05 00:28 - Gündem

Üç yaşından beri Mısır’da yaşayan Alaybeyi, 55 yıldır özlemini duyduğu Türkiye’deki annesinin izini sürüyor

2025-04-04 22:16 - Çevre-Hayat

Zelenskiy, koşulsuz ateşkesten sonra Rusya ile müzakerenin mümkün olabileceğini belirtti

2025-04-05 00:23 - Dünya

Papua Yeni Gine'de 6,9 büyüklüğünde deprem

2025-04-04 23:37 - Dünya

Trump'ın ekonomi danışmanı, 50'den fazla ülkenin tarifeleri müzakere için temasa geçtiğini söyledi

2025-04-07 05:02 - Dünya

İnternete cep telefonundan bağlananların oranı yüzde 96,9'u buldu

2025-04-07 10:48 - Teknoloji

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Özbekistan'da

2025-04-04 20:17 - Siyaset

İspanya'dan at sırtında kutsal topraklara giden 3 hacı adayı Konya'da karşılandı

2025-03-31 16:13 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Trump, piyasalardaki tarife kaynaklı düşüşe 'ilaç' benzetmesiyle cevap verdi

2025-04-07 05:07 - Dünya

NBA'de Rockets, Alperen Şengün'ün "double-double" yaptığı maçta kazandı

2025-04-07 11:23 - Spor

İlgili Haberler

AKSUNGUR'dan, ASELSAN LGK81 ve LGK82 mühimmatlarıyla tam isabet

19:48 - Teknoloji

Savunma sanayisindeki fikirleri büyütmek için yeni girişim

11:57 - Teknoloji

Bir veri ihlali dünyaya ortalama 4,45 milyon dolara mal oluyor

11:38 - Teknoloji

Türkiye yerli GPS uygulamasını devreye alacak

11:32 - Teknoloji

İnternete cep telefonundan bağlananların oranı yüzde 96,9'u buldu

10:48 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Savunma Bakanı Crosetto'yu kabul etti

19:43 - Gündem

Liberya 10 bin 800 doz M çiçeği aşısı teslim aldı

19:38 - Dünya

Yunanistan'da bazı bölgelerde kar etkili oldu

19:17 - Dünya

AB, ABD ile tarifeleri müzakere etmek istiyor

19:07 - Ekonomi

ABD Başkanı Trump, Çin'i yüzde 50 ek tarife uygulamakla tehdit etti

18:52 - Dünya