?>

Türkiye'de toplumun yüzde 20'si alerjik belirtiler gösteriyor

Türkiye'de toplumun yüzde 20'sinde alerjik belirtiler olduğu ve hastalığın yaygın bir sağlık sorunu olarak ele alınması gerektiği belirtildi.

Sağlık - 1 hafta önce

Ankara
Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları, Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Şener, AA muhabirine, alerji mevsiminin başlamasıyla polikliniklere başvuran hasta sayılarında önemli artış olduğunu söyledi.
Bahar aylarında özellikle polenlerin alerjik nezle ve astım gibi solunum yolu alerjilerini tetikleyen etkenler arasında yer aldığını anlatan Şener, Türkiye için de polenlerin bu dönemde önemli sorun olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Şener, İç Anadolu Bölgesi'nde tahıl ziraatının yapılması nedeniyle çimen ve tahıl polenlerinin alerjik nezle ve astım semptomlarını tetikleyen sebepler arasında yer aldığını bildirdi.
Fotoğraf: Cem Genco/AA
Solunum yolu alerjilerinin alerjik nezle ve astım olarak iki grupta incelendiğini aktaran Şener, "Alerjik rinitin başlıca belirtileri su gibi bir burun akıntısı, üst üste hapşırmak, burun tıkanıklığı, burunda kaşıntı, bazen buna gözler de eşlik edebilir. Göz nezlesi şeklinde gözlerde kızarma, batma, kaşınma gibi sulanma şikayetleri olabilir. Öksürük, nefes darlığı, hırıltı gibi şikayetler varsa o zaman astım ihtimalini de akla getirmek uygun olacaktır. Bu semptomların hepsinin bazı hastalarda görülebileceği gibi alerjik nezle ya da astım semptomları daha yoğun olarak ortaya çıkmışta olabilir veya sadece birisi görülebilir." diye konuştu.
Şener, alerji ve grip belirtilerinin çok karıştırıldığına işaret ederek, gripte daha ağır tablonun seyrettiğini aktardı.
Gripte yüksek ateş, eklem ve kas ağrısı gibi belirtilerin olduğunu ifade eden Şener, "Viral enfeksiyonlara bağlı nezlelerde de halsizlik, kırgınlık, hafifte olsa ateş gibi ilave belirtiler olur. Ayrıca, burun akıntısının şekli değişik olabilir. Bakteriyel enfeksiyon söz konusuysa su gibi bir akıntı değil de daha koyu sarı renkte farklı akıntı söz konusu olabilir." dedi.

Alerji, havada, gıdalarda ve ilaçlarda olabiliyor

Polikliniğe başvuran hastaların tamamının alerjik belirtiler gösterdiğini ifade eden Şener, hastaların çoğunun alerjik nezle ve astımı olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Şener, toplumun bütününe bakıldığında ise alerjik hastalıkların nadir görülen hastalıklar olmadığına dikkati çekerek, "Alerjik hastalıkların toplumda görülme sıklığı yüzde 20 diyebiliriz. Alerji, soluduğumuz havada, gıdalarda, kullandığımız ilaçlarda olabiliyor. Buna pek çok kişi herhangi bir tepki vermiyor ancak bazı kişiler var ki alerjik bünyeli kişiler, bunların bağışıklık sistemi, bu maddeleri kendilerine yabancı gibi algılıyor ve bağışıklık sistemi bir cevap geliştiriyor. Sonuçta ortaya çıkan bağışıklık cevabı, hastanın kendisinde birtakım semptomlar olmasına, hastanın kendisine zarar verecek duruma geliyor." şeklinde konuştu.

Polen yoğunluğu sabah saatlerinde daha fazla

Bahar aylarında özellikle havada polenlerin uçuşmasıyla polen alerjilerinin yoğun olarak görüldüğünü belirten Şener, özellikle bu dönemde açık havada yapılan birtakım aktivitelerin kapalı ortamlara taşınması konusunda uyardı.
Bağ, bahçe, tarla gibi yerlerden alerjisi olanların kaçınması gerektiğini vurgulayan Şener, şu uyarıları yaptı:
"Sabahın erken saatlerinde polen yoğunluğu havada daha fazladır. Böyle bir durum söz konusuysa, açık havada bir aktiviteyi öğleden sonraya bırakmak gibi önlemler bir ölçüde semptomları azaltacaktır. Solunum yolu alerjilerinde polenlerden yüzde 100 kaçınmak mümkün değildir. Polenler, rüzgarla kilometrelerce öteye taşınabilen küçük parçacıklardır. Pencereyi açtığınız anda işinize ya da okula giderken soluduğunuz hava içinde bunlar mevcut. Karşılaşma miktarını bir miktar azaltmak, semptomları da azaltacaktır."
Şener, evcil hayvan ya da ev tozu alerjilerinden korunmanın biraz daha mümkün olduğunu ancak polen alerjisinde bu durumun çok mümkün olmadığını ifade ederek, şikayetlerin baskılanamadığı durumlarda da birtakım ilaçlara başvurulduğunu kaydetti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

DSÖ: Sağlık alanındaki eşitsizlikler, yaşam süresini onlarca yıl kısaltabiliyor

2025-05-06 14:07 - Sağlık

Gaziantep Üniversitesi akademisyenleri, iplik üretimini hızlandıran makine geliştirdi

2025-05-07 11:58 - Teknoloji

Son yüzyılın dönüştürme projesi: FETÖ, Hristiyanlaştırılmış İslam modeli ve zihinsel istiklâl -Barbaros Nasün yazdı-

2025-05-02 20:45 - En Son Yazılar

16. KazanForum haftaya başlıyor

2025-05-07 10:33 - Ekonomi

Gastronomi öğrencileri Osmanlı lezzetlerini günümüze taşıyor

2025-05-07 11:02 - Magazin

Hatay'da yamaç paraşütüyle atlayan öğrenciler gökyüzünde kitap okudu

2025-05-04 17:18 - Magazin

Milli İstihbarat Akademisinden Rusya-Ukrayna Savaşı'nda İHA kullanımına ilişkin rapor

2025-04-30 14:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'yi doğal gaz ve petrol arama alanında küresel aktör haline getireceğiz

2025-05-02 15:15 - Siyaset

Bakan Kacır, Atatürk Havalimanı Terminal Binaları'nın 'teknopark' ilan edildiğini duyurdu

2025-05-06 11:17 - Teknoloji

Fenerbahçe-Beşiktaş derbisi öncesi başkanların karnesi

2025-05-02 12:28 - Spor

İlgili Haberler

Özel hastanenin acil servisinde hastadan ücret alınması mahkemeden döndü

12:58 - Sağlık

Meningokok enfeksiyonlarında bebeklik ve ergenlik için hassas dönem uyarısı

12:57 - Sağlık

Bakan Memişoğlu'ndan "İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa" kampanyasına ilişkin paylaşı

12:28 - Sağlık

Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın ‘Bitkisel Sütler’in içeriklerine dikkat çekti

00:14 - Sağlık

Sağlık Bakanlığının sözleşmeli sağlık personeli yerleştirme sonuçları açıklandı

18:12 - Sağlık

Günün Manşetleri

Motokuryeler için kayıt zorunluluğu getirildi, meslekte yeni dönem başlıyor

14:17 - Gündem

"Aile Yılı" kapsamında yürüyüşler düzenlendi

14:12 - Gündem

NATO Genel Sekreteri Rutte: Türkiye etkileyici bir savunma sanayi tabanına sahip

14:07 - Dünya

ABD basını, Washington'un Tahran'a yazılı bir nükleer anlaşma teklifi sunduğunu yazdı

14:03 - Dünya

Samsunspor, gözünü UEFA Avrupa Ligi'ne dikti

13:58 - Spor