?>

UNESCO listesindeki Ballıca Mağarası sağlık turizmine aday

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan doğa harikası Ballıca Mağarası, milyonlarca yılda oluşan doğal zenginliklerinin yanı sıra sahip olduğu negatif iyonlar sayesinde sağlık ve terapi merkezi olmaya aday.

Kültür Sanat - 6 yıl önce

Tokat
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne geçen ay giren Ballıca Mağarası'nın, milyonlarca yılda oluşan doğal zenginliklerinin yanı sıra sahip olduğu negatif iyonlar sayesinde sağlık ve terapi merkezi olabileceği bildirildi.
İl merkezine 26 kilometre uzaklıktaki Pazar ilçesine bağlı Ballıca köyünde bin 85 rakımlı tepede bulunan mağara, dünyanın en büyük ve görkemli mağaralarından biri olarak gösteriliyor.
Ender rastlanan soğan sarkıtları ve içindeki oluşumlarla ziyaretçilerin ilgisini çeken mağaranın hala keşfedilmemiş bölümleri bulunuyor.
"Havuzlu", "büyük damlataşlar", "çamurlu", "fosil", "yarasalı", "çöküntü", "sütunlar", "mantarlı" ve "yeni" ismini taşıyan salonları ziyarete açık olan mağara, astım hastalarıyla yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanları arasında yer alıyor.

Ballıca Mağarası, ortalama 18 derece sıcaklığı ve yüzde 54 nem oranıyla da ilgi çekiyor.
Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Demirtaş, yabancı bir heyetle Ballıca Mağarası'nı ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Mağaranın girişinde 12 binlere ulaşan negatif iyon ölçüldü
Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki birçok mağarada çeşitli çalışmalar yürüttüğünü, negatif iyon ölçümleri gerçekleştirdiğini söyledi.
Negatif iyonun vücuttaki stresi alan iyon türü olduğuna işaret eden Demirtaş, "Pozitif iyon ise bilgisayar gibi cihazların yaydığı iyonlardır. Negatif iyon, vücudu rahatlatan iyonlardır. Bu, en çok şelale, ormanlık alanlarda var." dedi.
Çankırı'daki tuz mağarasının astım bronşit hastalığını tedavi edici etkilerini araştırmak için çalışma yürüttüğünü anlatan Demirtaş, "İki profesör arkadaşımızla farklı mağaralarda ölçüm yaptık. Resmi iznimiz olmadığı için Ballıca Mağarası'nın içinde ölçüm yapamadık fakat girişinde negatif iyon seviyesi çok yüksek çıktı. Normalde bin, 2 bin seviyesinde olan negatif iyon, Ballıca Mağarası'nın girişinde 12 binlere ulaştı. Türkiye'de bugüne kadar ölçtüğüm en yüksek seviye, Ballıca Mağarası'nda çıktı." ifadesini kullandı.
Mağaranın astım, bronşit ve KOAH gibi hastalıklarda etkili olduğuna dair düşünce bulunduğunu dile getiren Demirtaş, "Aslında burası tedavi merkezi olabilecek bir yer. Burasıyla ilgili bir proje yapılabilir. Burayı halkımıza, doktorlar eşliğinde terapi merkezi olarak açmamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.
Demirtaş, mağaradaki iyon seviyesinin yüksekliğinin kimyasal yapısıyla ilgili bulunduğuna dikkati çekerek, "Birçok hastalıkta etkili olan iyonların belli oranda bulunması, hastalıkların tedavisinde çok önemli. Elbetteki sadece iyonların çok olması bir etki etmez. Bu tür doğal oluşan yerlerdeki iyonlar, kimyasallardan uzak ve vücuda tamamen faydalı olduğu için hastalar burada tedavi olabilir." diye konuştu.
"Kendimi daha iyi hissediyorum"
Bursa'dan Ballıca Mağarası'na gelen Ahmet Çatalkaya, astım ve KOAH başlangıcı bulunduğunu aktararak, "Buraya gelmeden önce merdiven çıkmakta zorlanıyordum. Burada bir süre kaldıktan sonra nefesim açıldı. Bugün mağarada üçüncü günümdeyim. Geceleri göğsümde hırıltı vardı, o da kesildi. Kendimi daha iyi hissediyorum." dedi.
KOAH nedeniyle İstanbul'dan gelen 72 yaşındaki Mehmet Ali Kurnaz ise mağarayı kendisine arkadaşının tavsiye ettiğini belirterek, "Arkadaşım 20 gün boyunca her gün ortalama 4 saat mağarada kaldı. Ben de 3 gündür buradayım." diye konuştu.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Seramiksan'dan "Rusty Serisi"

2019-05-26 16:58 - Ekonomi

Ebeveynlere internette 'güvenlik ayarı' uyarısı

2019-05-28 14:27 - Teknoloji

Axessleyenler alışverişlerinde kazançlı çıkıyor

2019-05-24 19:18 - Genel

FETÖ'nün kumpas davasında karar günü yarın

2019-05-28 15:15 - Genel

'Bütçe yapımızı değiştirmeye çalışıyoruz'

2019-05-27 15:37 - Ekonomi

Almanya'da cami kundaklandı

2019-05-25 18:47 - Dünya

Dicle Nehri son 30 yılın en berrak görünümünde

2019-05-25 18:02 - Genel

'Küresel askeri harcamalar yükseldi'

2019-05-25 00:02 - Gündem

90 yaşındaki Kore Gazisi son yolculuğuna uğurlandı

2019-05-25 21:47 - Gündem

O terörist Gri listede çıktı, binbaşı Sonat ve 3 askerimizi şehit etmiş

2019-05-25 14:22 - Asayiş

İlgili Haberler

Okçular Vakfında 2 bin yıllık yöntemlerle geleneksel yay üretildi

11:57 - Kültür Sanat

Usta sanatçı Türkan Şoray'ın hayatını yakın arkadaşı Bircan Usallı Silan kaleme aldı

21:42 - Kültür Sanat

Ordu'daki Kurul Kalesi'nde 16. sezon arkeolojik kazılara gelecek hafta başlanması planlanıyor

15:07 - Kültür Sanat

Doha Yunus Emre Enstitüsü'nde 'Dönüşüm Çağında Osmanlı-Arap entelektüelleri' konuşuldu

22:45 - Kültür Sanat

Türk Halk Müziği Sanatçısı Sümer Ezgü, Antalya'da gazetecilerle bir araya geldi

13:33 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

AB yapay zeka yasasını ertelemeyi planlamıyor

18:18 - Dünya

Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefon görüşmesi yaptı

18:07 - Dünya

Türkiye'de 180 siyasi parti faaliyet gösteriyor

17:58 - Siyaset

İstanbul merkezli terör operasyonlarında gözaltına alınan 32 zanlıdan 14'ü tutuklandı

17:53 - Gündem

Gazeteci-yazar Nihat Genç vefat etti

17:48 - Medya