?>

Van Gölü'nün derinliklerindeki gizemi araştırıyor

Dalgıç Cumali Birol, Van Gölü'nün derinliklerine yaptığı dalış sırasında karşılaştığı batık gemi, mikrobiyalit gibi zenginlikleri akademisyenlerle paylaşarak bölge turizmine kazandırılmasını sağlıyor.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

Bitlis

Bitlis'in Adilcevaz İlçesi Kültür Sanat ve Turizm Derneği Başkanı ve dalgıç Cumali Birol, Van Gölü'ne yaptığı dalışlar sırasında karşılaştığı zenginlikleri bilim insanlarıyla paylaşarak turizme kazandırıyor.
Yıllardır farklı noktalara yaptığı dalışlar sırasında boyu 80 santimetreden başlayarak 40 metreyi bulan mikrobiyalitleri (mercan), kale kalıntısı ve batık gemi gibi gölün derinliklerindeki gizli kalan güzellikleri bulan Birol, buluntuların bilimsel olarak araştırılması amacıyla Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) akademisyenleriyle görüştü.
Bölgeye gelen akademisyenlerle dalışlar yaparak karşılaştığı buluntuların yerini gösteren Birol, bu sayede gölün derinliklerindeki gizli güzelliklerin ortaya çıkarılmasında önemli rol oynadı.
Birol, babasıyla balıkçılık yaptığı sırada ağa mikrobiyalit parçasının takılmasıyla Van Gölü'nün derinlikleriyle ilgili merakının başladığını söyledi.

"Mikrobiyalit parçası bize ışık tuttu"

6 yıl önce dalgıçlığa başladığını ve günden bu yana Van Gölü'nün derinliklerini keşfetmeye çalıştığını belirten Birol, şunları kaydetti:
"Mikrobiyalit parçası bize ışık tuttu. Bunun üzerine çalışırken babam bizi batık Rus gemisine götürdü. Geminin bayrak direği yaklaşık 30-40 santimetre suyun üzerindeydi. Van Gölü'ne ilk dalışı mikrobiyalitler için gerçekleştirdik. Sonra 1958 yılında batan gemi ve ardından kale kalıntısı için dalış yaptık. Karşılaştığımız buluntuları üniversitedeki bilim insanlarıyla paylaştık.
Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş ve daha önce Van'da görev yapan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ile bu güzelliklerin ortaya çıkarılması için çaba sarf ediyoruz. Van Gölü halen gizemini koruyor. 2020'de üniversiteler arası iş birliğiyle Van Gölü'nde su altı çalışması yapmayı hedefliyoruz."
Kazma Deresi'ndeki mikrobiyalitlerin Van YYÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Çetin Yeşilova'nın yaptığı araştırma sonucu 110 bin yıllık olduğunun tespit edildiğini bildiren Birol, Van Gölü'nün derinliklerinin daha iyi araştırılması için sualtı arkeologlarıyla görüştüklerini aktardı.

"Van Gölü gizemini koruyor"

Yapılacak tanıtım çalışmalarıyla Van Gölü'nün dalış turizmi açısından Türkiye'nin en önemli merkezlerinden biri olabileceğini vurgulayan Birol, şöyle devam etti:
"Bölgede dalış okulu açmak istiyoruz. Su üstü ve sualtı kaynaklarımızı turizme açma noktasında çalışmalarımız devam ediyor. İnsanlar dalış yapmak için Mısır'a gidiyor. Van Gölü İstanbul'a iki saat. Uçakla gelip gidilebilecek bir mesafe.
Dünyada eşi ve benzeri olmayan mikrobiyalitler, Adilcevaz Kalesi ile batık gemi kalıntıları burada. Bugün dalış yaptığımız yerdeki kalıntılar 2,5 kilometreye tekabül ediyor. Bu güzellikler dalış turizminin gelişmesini sağlayacaktır.
Van Gölü'nün derinlikleri hala gizemini korumaya devam ediyor. Gelecek yıllarda daha güzel şeylerin çıkacağına inanıyorum."
Van Gölü'nün sahip potansiyelini değerlendirmek için çalışmalarını sürdüreceğini kaydeden Birol, Türkiye ve dünyanın her yerinden dalgıçları, araştırmacıları bölgeye beklediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya'nın Kirov bölgesi, Türkiye ile ekonomik işbirliğini artırıyor

2019-10-18 06:52 - Özel Haber

Bir devrin güç simgesi 'Süleymaniye Külliyesi'

2019-10-15 14:52 - Kültür Sanat

Türk edebiyatının 'Beyaz Kartal'ı: Bahaettin Karakoç

2019-10-16 15:07 - Kültür Sanat

Müteferrika'nın ilk baskıları bu koleksiyonda yer alıyor

2019-10-16 15:57 - Kültür Sanat

Samiriler'in 'Sukot' Bayramı

2019-10-14 02:31 - Kültür Sanat

Sudan kültürünün kadim geleneği: Nuba güreşleri

2019-10-14 16:12 - Dünya

İsviçre'deki Türklerden Barış Pınarı Harekatı'na destek

2019-10-14 02:57 - Dünya

Barış Pınarı Harekatı aleyhine 'üzücü' fotoğraflarla manipülasyon girişimi

2019-10-15 15:52 - Medya

Aida, Radames'e aşkını 3 bin kişinin önünde haykıracak

2019-10-19 15:34 - Kültür Sanat

'Salda'ya bir çivi bile çaktırmıyoruz'

2019-10-14 17:54 - Günün Fotoğrafı

İlgili Haberler

Kastamonu'da etkili olan sis dronla görüntülendi

22:23 - Çevre-Hayat

Karabük'te tıbbi aromatik bitki üretim alanı yüzde 74 arttı

14:57 - Çevre-Hayat

Görme engelli çiftin hayatı "beyaz baston"la kolaylaşıyor

14:53 - Çevre-Hayat

Organ nakliyle hayata tutunan gençten bağışçı aileye "Vefa" ziyareti

14:12 - Çevre-Hayat

Adıyaman'da minik eller ihtiyaç sahibi öğrencileri ısıtıyor

13:42 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Kerküklü öğrenciler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına çizimlerle tepki gösterdi

02:18 - Dünya

Gökçeada'ya yapılacak bazı feribot seferleri iptal edildi

02:07 - Gündem

Hamas, Gazze'de ateşkes anlaşmasının nihai taslağının tamamlandığını bildirdi

01:32 - Dünya

Trump hakkındaki federal davalara bakan özel yetkili savcı görevinden istifa etti

01:27 - Dünya

Sudanlılar, Cezira eyaletinin merkezi Vad Medeni'nin orduya geçmesini coşkuyla kutladı

01:17 - Dünya