?>

Yazar Hayati Sır, yapay zekanın insan doğasındaki olumsuz taraflarını anlattı

Araştırmacı, yazar Hayati Sır, "Yapay zekaya bağlanmak demek, dünyadaki bütün her şeyin harf, titreşim olarak sayıya döndürülmesidir. Sayıya döndüğü zaman mana bitiyor. Hakikat gölgelenir" dedi

Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika - 2 yıl önce

İstanbul
Sır, internetin teknolojik anlamdaki olumsuzluklarına ilişkin, "Dijital bir pandemi var. Çünkü çocukları oradan çıkarmazsak işimiz çok zor. Burada ebeveynlere çok iş düşüyor. Eskiden bir odada bir televizyon vardı, herkes ona bakardı. Şimdi her odada ayrı ekranlar var ve hepsinde de ayrı frekans, ayrı mesajlar var." dedi.
Yazı hayatına şiirle başlayan Sır, yarım asrı aşkın yazarlık hayatında kaleme aldığı kitaplarda, dijital alandaki gelişmeleri yakından takip ederek, yapay zeka, teknolojik tekilliği, dijital ölümsüzlük ve nesnelerin interneti gibi konuları ele aldı.
Hayy Kitap'tan çıkan "İyiliğin Kılıcı", "Sonsuz Bir Aşk ve Kıyamet Zamanı", "Sır.. Türkler! 15 Temmuz - Direniş - Diriliş - Kurtuluş!", "Ruhun Aşk Hali", "Kıyamet Öncesi Alem Bilgisi ve Dijital Virüs", "Dijital Ölümsüzlük ve Ruh", "Mescid-i Aksa'nın Metafizik Sırrı"nın bulunduğu 16 esere imza atan Sır, yapay zeka ve dijitalleşmenin olumsuz yanlarını anlattı.
Hayati Sır, yeni neslin doğayla doğrudan ilişkisinin kalmadığına dikkati çekerek, insanların dijitalleşmeyle birlikte fıtratla yaşamalarının engellendiğini söyledi.

"Dijital bir pandemi var"

Dijitalleşmenin zamanla yapay zekaya bağlanmak olduğuna dikkati çeken Sır, "Yapay zekaya bağlanmak demek, dünyadaki bütün her şeyin harf, titreşim olarak sayıya döndürülmesidir. Sayıya döndüğü zaman mana bitiyor. Mana bittiği zaman da hayatın orijinali biter. Hakikat gölgelenir. Hakikat gölgelenirse sahte olan subliminal mesajlar vererek, her şeyin simülasyonunu yaparsınız ve gerçeğin yerine, her şeyin sahtesini koyarsınız. Yeni nesil de artık bu sahteleri gerçek sanıyor. Bu dünya hayatını ve hakikati simülasyon zannediyor." dedi.
Yazar Sır, yapay zeka ile hakikatin ortadan kaldırıldığını savunarak, şunları söyledi:
"Hakikati ortadan kaldırırsanız, zihninizde teolojik olarak bir tanrı kavramı da kalmaz. Bu yüzden hakikati ortadan kaldırıyorlar, insanlar tamamıyla yapay olana bağlansın diye.
Sadece bununla da kalmıyor, dijitalleşme hakikatli hayatın yerine dijital bir hayatı koymak istiyor. Bu yüzden insana en yararlı olanı en zararlı olarak gösteriyorlar. Bunun üzerine oturup, düşünmek lazım. Esas pandeminin bu olduğunu düşünüyorum.
Dijital bir pandemi var. Çünkü çocukları oradan çıkarmazsak işimiz çok zor. Burada ebeveynlere çok iş düşüyor. Eskiden bir odada bir televizyon vardı, herkes ona bakardı. Şimdi her odada ayrı ekranlar var ve hepsinde de ayrı frekans, ayrı mesajlar var.
Bu yüzden de herkes farklı şey söylüyor, bu yüzden de çatışma çıkıyor. Oysa hakikat tektir. Hakikat tek olduğu için de muhakkak vahiyden ayrılmamak gerekir. Kalbin bilgisine güveneceksiniz."
Gidişatın iyi olmadığını ve insanların artık telefonlardan kafalarını kaldırmayacak hale geldiğini kaydeden Sır, "Türkiye'de en fazla takip olarak Instagram'da dünya birincisiyiz. Twitter'da 11.'yiz ve yine en fazla bakma süresi bizde. Yani günün üçte biri dijital. Böyle bir durumda çocuklar nasıl eğitim alacak? Yetişkinler de iş verimini düşürüyor, süreklilik kalmıyor. Herkes Müddessir suresini iyi okusun. Aslında şu zaman bütün olumsuzluklara rağmen çok umutlu bir zaman. Ben nurun böyle zamanlarda daha çok parlayacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Kur'an tilaveti, bozuyorlar dediğimiz ahengi düzeltir"

Hayati Sır, böyle bir zamanda insanların Kur'an-ı Kerim'le iletişim kurması gerektiğini söyleyerek, "İnsanların Kur'an'a koşması, neyin doğru neyin yanlış olduğunu görmesi lazım. Ama onların bunları görebilmesi için de Kur'an'a bugünden bakan, içinden okuyan, tefsir yapan hocalara, ilahiyatçılara ihtiyaç var. Ben herkese soruyorum, bu sürükleniş varken ilahiyatçılar nerede? Cuma hutbelerinde dijitalleşmeyle alakalı bir hutbe yok. Neden bilgi vermiyoruz? Neden çocuklara Kur'an öğretmiyoruz? Kur'an tilaveti, bozuyorlar dediğimiz ahengi düzeltir. Kur'an tilaveti yani sesi kalbin akılla olan ahengini, insanı birler, insanı kainatla da birler." diye konuştu.
Tüm olumsuzluklardan korunmak amacıyla toprağa sahip çıkmanın önemine değinen Sır, şöyle devam etti:
"Toprak, ekip biçmenin yanı sıra topraklanmak, vücudumuzdaki bütün elektriği atmak demek. Toprağa basacağız. Zorluklarda bize teyemmüm için ne verilmişse aslında topraklanmak o. Topraklandığımız zaman vücudumuzdaki elektrik birikmediği için o frekansınız korunuyor. Cep telefonlarına gerekirse bakacağız. Orada yaşamayacağız. Telefon sadece bir haberleşme aracı. Bir hayat biçimi değil. Şu dönem hiç durmadan Kehf suresini de okumamız lazım."

"Gerçek bir uyanış gerçekleşecektir"

Sır, insanın dijital köle olmak için yaratılmadığını vurgulayarak, "İnsan yeryüzü halifesidir. Cenabı Allah, insana halifelik sırrını verdi, ruhunu üfledi. Biz Allah'ın bize verdiği emaneti korumak için şehit oluruz. Dijital olmayız." dedi.
Son olarak "Gök Yazılar-Ashab-ı Kehf Uyanış" adlı kitabı kaleme alan Sır, 2009'dan bu yana yazdığı kitaplar için okurların "Hocam yazdıklarınızı bilim-kurgu romanı gibi okuduk." dediklerini aktararak, şunları söyledi:
"Ben pandemiyle ilgili veriyi de 5 yıl önce yazdım. Benden kaynaklanan bir meziyet değil. İşaretleri okumaktır bu. Son olarak yazdığım Gök Yazılar, Ashab-ı Kehf Uyanış kitabında bunları iç içe yazdım. Bu dönemle ilgili gerçekten çok ipucu var. Ashab-ı Kehf, neden mağaraya çekildi. Çünkü o zaman bugünkü gibiydi durum. Biz sadece Ashab-ı Kehf'i tam sayısı belli olmayan o yiğitlerle sınırlandırmayalım. Şu anda kendini korumak için mücadele edenler de karardıkça, şafak sökecektir, nur parlayacaktır. Gerçek bir uyanış gerçekleşecektir."
"Ruh İyiliği" kitabında, dijital çağı, karanlık çağ olarak nitelendiren Sır, hayatın biraz uğraşıldığında organik ve hala güzel olduğunu dile getirerek, uyanış ve farkındalık gerçekleşirse inançlı insanlar için güzel bir hayatın başlayacağını söyleyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

'Kötü bir gidişatımız var, düzeltmek bizim elimizde'

2022-10-31 23:55 - Spor

Uluslararası Can Bartu Turnuvası'na dünyaca ünlü kulüpler katılacak

2022-11-02 16:03 - Spor

NBA'in renkli dünyasının keşfedileceği "The NBA Exhibition" sergisi İstanbul'da

2022-11-03 15:52 - Magazin

Güney Kore'deki izdihamın Türk şahitleri konuştu

2022-10-29 23:48 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan şehit Uzman Onbaşı Lokman Akçağlayan'ın ailesine başsağlığı

2022-11-05 13:59 - Gündem

Usta sanatçı Ayla Algan: Sadri Alışık'tan çok şey öğrendim

2022-11-02 11:57 - Magazin

İran'ın turistik adası Kiş

2022-10-30 16:56 - Çevre & Seyahat

Togg'un 'babayiğitleri' merak edilen soruları cevapladı

2022-10-29 23:53 - Medya

Trabzon'a özgü 'zerdava' ve 'Tonya finosu' ırklarının gen haritası çıkarılı

2022-11-03 13:59 - Çevre-Hayat

Elektrikli bisiklet paylaşım platformu “Tripy” Ankara'da tanıtıldı

2022-11-01 18:56 - Gündem

İlgili Haberler

Gazze'nin kuzeyindeki 'son kale' Kemal Advan Hastanesi, İsrail saldırılarına direniyor

17:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Suriye'de 14 yıl sonra köyüne kavuşan Türkmen Semir Akça, harap evini mayınlarla çevrili buldu

13:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

İngiliz araştırmacılar, modern insanın Avrupa'ya sanılandan daha önce geldiğini ortaya koydu

19:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Suriye'de devrilen rejimin zindanlarından çıkamayan Türkmenlerin akıbeti belirsiz

14:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Putin'in 2024 değerlendirmesi: Rusya'nın küresel pozisyonu

10:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Günün Manşetleri

Kastamonu'da devrilen midibüsteki 1 kişi öldü, 23 kişi yaralandı

08:27 - Gündem

ABD'de Starbucks çalışanlarının başlattığı grev ülke geneline yayılıyor

08:22 - Dünya

Adalet Bakanlığına 20 stajyer kontrolör alınacak

02:53 - Gündem

Sağlık Bakanlığı, 3 sağlık uzman yardımcısı alacak

02:48 - Gündem

Trump: Putin benimle en kısa zamanda görüşmek istediğini söyledi

23:53 - Dünya