?>

Yeni normalin üretim süreçlerinde Co-bot yatırımı önem kazanıyor

"e-F@ctory Alliance ortağı Realtime Robotics gibi çözümlerde görüldüğü şekilde, AI destekli çevresel yönetim yazılımlarıyla...

Yerel haber-Şirket Haber - 3 yıl önce

İSTANBUL

Mitsubishi Electric Fabrika Otomasyon Sistemleri Grubu Endüstriyel IoT Lideri Hajime Sugiyama, "e-F@ctory Alliance ortağı Realtime Robotics gibi çözümlerde görüldüğü şekilde, AI destekli çevresel yönetim yazılımlarıyla Co-bot çözümünün etkinliğinin artırılması programlama yükünü daha da azaltırken, gerçek zamanlı dolaşma güzergahı ise adaptasyon imkanı sunuyor. Robotlar, bu sayede insan, diğer robotlar ve benzeri engeller etrafında dinamik olarak dolaşabiliyorlar." ifadelerini kullandı.
Mitsubishi Electric'ten yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Sugiyama, yeni normalin üretim süreçleri ve bu süreçlerde Cobot yatırımının önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bir fabrikada sosyal mesafenin nasıl uygulanabileceğine değinen Sugiyama, bunun ilk bakışta basit görünen ancak detaylı düşünüldüğünde oldukça karmaşık cevapları olan çok ilginç bir konu olduğunu aktardı.
Sosyal mesafe söz konusu olduğunda bireyler açısından akla hemen maske ve yüz koruyucuların kullanımının geldiğini belirten Sugiyama, "Aslında çok sayıda sanayi sektöründe, Kişisel Koruyucu Donanımlar (KKD) standart olarak kullanılıyor. Bu uygulama gıda, ilaç ve hatta hassas elektronik ve yarı iletken üretimi yapılan sektörlerde sağlığın korunması veya temiz ortamın sağlanması açısından yapılıyor fakat çoğu zaman ve her sektör için uygun veya yeterli olmayabiliyor. Örneğin, sıcak veya nemli ortamlarda maske kullanımı ısı yorgunluğu riskini artırabiliyor. Bu nedenle işçilerin çalışma ortamı özelliklerinin tam olarak anlaşılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Bazı fabrika yönetimlerinin, işçiler arasında bölmeler kullanmayı düşündüğünü, bu durumun ise alan ve hareket kısıtlılığının yanı sıra acil durdurma cihazları (E-STOP'lar) veya raporlama/kontrol cihazlarına erişim veya basitçe görüş sorunları gibi zorluklara yol açabildiğini aktaran Sugiyama, "Çok sayıda üretici, vardiya yönetiminde düzenlemeler yaparak sosyal mesafeye odaklanıyor. Fabrikayı bir salgın durumuna karşı korumak için vardiyaların aynı anda az sayıda işçinin çalışabileceği şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Bu durum da başka zorlukları gündeme getiriyor." değerlendirmesinde bulundu.
Vardiyaların bu şekilde düzenlenmesinin fabrika müdürlerine operasyonel yedekleme imkanı tanıdığını belirten Hajime Sugiyama, şunları kaydetti:
"Bir vardiyanın enfeksiyondan dolayı askıya alınması halinde detaylı temizlik sonrasında ikinci ve/veya üçüncü vardiyalar çalışmalarını sürdürebiliyor. Bununla birlikte daha az sayıda insanın çalışması doğal olarak daha az verimlilik anlamına geliyor. Bu sorunu çözmek için çok sayıda üretici, vardiya yönetiminde düzenlemeler yaparak sosyal mesafeye odaklanıyor."
Kapsamlı bir otomasyon çözümü geliştirmenin büyük bir zaman, bütçe ve planlama gerektirdiğini aktaran Sugiyama, üreticilerin harekete geçerek hızlı ve esnek bir şekilde üretime devam etmek istedikleri böyle bir dönemde bu üç kaynağı da bulmakta zorluk çekebileceğini belirtti.
Bu soruna karşı çözümün "MELFA ASSISTA" gibi endüstriyel kolaboratif robotların kullanımını artırmak olduğunu bildiren Sugiyam, şunları kaydetti:
"Hızlı bir şekilde üretime dahil edilebilen bu hafif cihazlar, kapsamlı bir robotik uzmanlığına ihtiyaç duyulmadan insanla iş birliği içinde çalışarak hızlı ve esnek olarak çok çeşitli görevleri öğrenip yerine getirebiliyorlar. Belirleyici diğer bir faktör ise toplam maliyetlerinin son derece uygun olması. e-F@ctory Alliance ortağı Realtime Robotics gibi çözümlerde görüldüğü şekilde, AI destekli çevresel yönetim yazılımlarıyla Co-bot çözümünün etkinliğinin artırılması programlama yükünü daha da azaltırken, gerçek zamanlı dolaşma güzergahı ise adaptasyon imkanı sunuyor. Robotlar, bu sayede insan, diğer robotlar ve benzeri engeller etrafında dinamik olarak dolaşabiliyorlar."
Sugiyama, tek bir çözümün tüm sorunları çözemeyeceğini, bu nedenle doğru sosyal, mekanik ve kolaboratif çözümleri bir arada uygulayabilme esnekliğinin yeni normal olacağını ve değerlendirilmesi gereken diğer bir alanın ise uzaktan erişim olduğunu bildirdi.
Uzaktan erişim kavramının, sadece evden çalışan personel anlamına gelmediğini kaydeden Sugiyama, uzaktan erişimin önemli bir fayda sunduğunu fakat erişilmek istenen cihazın akıllı olmaması halinde işlenen bilgi miktarının kısıtlı kalabildiğini ve elde edilen değerin büyük ölçüde azaldığını aktardı.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Hayırseverlerin desteğiyle çocuklara camiyi sevdirmek için çalışıyor

2021-09-19 17:51 - Çevre-Hayat

KKTC Cumhurbaşkanlığı: Rum tarafı diplomatik etik kurallarını çiğniyor

2021-09-17 01:51 - Dünya

Bilim insanları Smyrnalıları felakete götüren saldırıların izlerini arıyor

2021-09-19 14:56 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanı Erdoğan New York'taki Yeni Türkevi Binası'nın açılışını yapacak

2021-09-19 23:02 - Dünya

Dünya yörüngesine çıkan ilk turistler yeryüzüne döndü

2021-09-19 12:55 - Genel

Dünya uygarlık tarihine ışık tutan Diyarbakır Çayönü'nde arkeolojik kazılar sürüyor

2021-09-17 13:56 - Kültür Sanat

Almanya'da “konuşamayabilir“ denilen minik Tuğra, Türkiye'de şifa buldu

2021-09-14 15:12 - Genel

'Sultanların Ressamı' şehit çocukları için sergi açtı

2021-09-15 17:26 - Kültür Sanat

Autoshow, yarın ilk kez dijitalde ziyarete açılıyor

2021-09-13 18:20 - Magazin

'Barbaroslar Akdeniz'in Kılıcı' ilk bölümüyle TRT 1'de izleyiciyle buluştu

2021-09-17 03:06 - Medya

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

İsrail ordusu iki gün süren saldırıların ardından Tulkerim'den çekildi

15:58 - Dünya

Sivasspor, Süper Lig'de 900 puana ulaştı

15:53 - Spor

Türkiye'de 2024 böyle geçti

15:47 - Gündem

Sinop'ta palamudun tanesi 200 lira oldu

15:43 - Ekonomi

İsrail soykırımı, Gazze'de yaşayan Hristiyan ailenin Noel sevincini yok etti

15:38 - Dünya