Sokak köpeği saldırıları!.. Ne yapmalı ne yapmamalı?
Medyada 8 Aralık 2023 günü “Ankara'da başıboş köpeklerin saldırdığı çocuğun durumu ağır! Soruşturma açıldı!” (*) haberini görünce, bu yazıyı sizlerle paylaşmak istedim.
Sokak köpekleri konusunda bilinmesi gereken en önemli nokta, her sokak köpeğinin ve köpek grubunun bir bölgesinin olduğudur.
Bir bölgenin köpeği/köpekleri diğer bölgeye girmez. Girdiği anda “köpeklerin boğuşması” olarak gördüğümüz hadise gerçekleşir.
Bir sokakta, bazı köpekler boğuşuyorsa, oraya yabancı köpek/ler girmiştir, bu yüzdendir.
Sokak köpeği yalnız başına olduğu zaman, çok problem çıkarmaz. Ancak grup halinde gezdikleri zaman, birbirlerinden cesaret alarak, “bölgelerini korumak için” yoldan geçen araçlara ve insanlara saldırabilirler.
Bu davranış şekli kendi açılarından doğrudur, sadece bölgelerini koruyorlardır.
İnsanlar zaman zaman gerek sokak köpekleri tarafından, gerekse sahipli köpekler tarafından saldırıya uğramakta, kovalanmakta ve zarar görebilmektedirler. Bu şekilde herhangi bir köpek saldırısı tehlikesi hissedildiği zaman şu hususlar akılda tutulmalıdır.
1. Sokakta/caddede, sizin ilerlediğiniz istikamette köpek gördüyseniz, kendinizi tehlikede hissediyorsanız mümkünse yolunuzu değiştirip, başka sokak/caddeden geçmeye çalışın. Eğer bu mümkün değilse, hiç olmazsa köpeklere uzak kaldırımdan veya taraftan yürümek gerekir.
2. Köpeklerin yanından/yakınından geçmek zorundaysanız, kesinlikle köpeklere doğru bakmayın, köpeklerle ilgilenmeyin. Köpekler, bir tür özelliği olarak kendilerine bakılmasını bir tehdit olarak algılarlar ve karşılık verirler, sertleşirler. Kedilerde ise durum tam tersidir. Kediden gözünüzü kaçırdığınız zaman, kedi size doğru gelir.
Örneğin bazı bayanlar kediden çok korkar. Böyle bir bayan, bir arkadaşının evine gün, ziyaret vs. amacıyla misafirliğe gittiği zaman, evde kedi varsa, gözünü refleks olarak kediden kaçırır ve kediye bakmaz. Aksine kedi gider, bu bayanın ya bacağına sürünür ya da çıkar kucağına oturur. Kediden korkan bayanlar, kedi bulunan bir ortamda bulundukları zaman, kediye dik dik bakmalıdır. Kedi, o zaman tırsar ve o bayana yaklaşmaz.
3. Saldırma eğilimi göstermeye başladıklarını sezdiğiniz anda (özellikle yaya giderken) “hoşt” diye seslice bağırmak, kolu taş atıyor gibi kaldırmak, sokak köpekleri üzerinde önemli ölçüde caydırıcı olacaktır.
4. Halk arasında “Sizi bir köpek kovaladığı zaman, yere oturun ya da uzanın, köpek bir şey yapmaz” denir. Bunun aslı yoktur, şehir efsanesidir. Köpekler; aslan, sırtlan, kurt ve maymun gibi sürü olarak yaşamaya eğilimli canlılardır. Sürü içinde (iki köpek de olsa) kesinlikle içlerinden birinin dominant olarak, diğerine hükmetme özelliği vardır. Bu nedenle köpek kovalarken, sizin oturmanız ya da uzanmanız, onun dominantlığını pekiştirecektir ve onu cesaretlendirecektir. Size bir avantaj sağlamaz.
5. Size karşı bir köpek/köpekler saldırırsa, bilakis kolları yukarı kaldırarak daha uzun görünmek veya şemsiye/çanta gibi elde bir eşya varsa yukarı kaldırmak, sokak köpekleri üzerinde oldukça caydırıcıdır.
6. Açık alanda sizi köpek kovaladığı zaman, kesinlikle kaçmaya çalışmayınız. Kısa mesafede dünyanın en hızlı insanı Usain Bolt’un 100 metre mesafede, en son dünya rekoru 9.58 saniyedir. Yani yaklaşık olarak saatte 35 km/saat hız ile koşmaktadır. İri yapılı sürü koruma köpekleri (Kangal, Akbaş gibi) en az 50 km/saat hız ile koşabilir. Bazı ölçümlere göre 55 km/saat hız yapabilmektedir. Orta boydaki sokak köpekleri, iri yapılı köpeklerden daha atiktirler ve daha hızlı koşabilirler. Tazılarda bu sürat, çok daha fazladır ancak onlar insana saldırmaz.
7. Köpeğin sürati, insanın süratinin yaklaşık 2 misli olduğuna göre, kısa mesafede köpekten kurtulmak imkânsızdır. Yapılacak olan, köpeğe yüzünü dönerek ayakta durmaktır. Eğer varsa duvar ya da araç gibi bir yere arkayı dayamak, kontrol açısından çok daha faydalıdır.
8. Yerden taş almak, taş yoksa bile yerden taş alıyormuş gibi yapmak, köpeklerin gözünü korkutur. Köpekler taştan veya değnekten çekinirler.
9. Köpeğin sahibi ortada görünmüyorsa ya da sokak köpeği ise yapılacak en iyi şey ya köpeğin uzaklaşmasını beklemek (ki genellikle uzaklaşmaz ve sizi bekler) ya da yavaşça geri gitmektir. Köpeğe sırtını dönerek kaçmak, ancak ortada saklanacak ya da üstüne çıkılacak yüksek bir yer varsa tercih edilebilir.
Yukarıda sıraladığım maddelere dikkat edilirse, köpek saldırısı önlenebilir ya da minimuma indirgenebilir.
Sokak köpekleri, sadece kendi bölgelerine bir yabancı araç ya da insan girdiği zaman tepki verirler. Onlar normalde kendi bölgelerinin araçlarını motor sesinden, insanlarını da kokularından tanırlar.
Bir köpek saldırısı olayı meydana geldiği zaman, saldırıya maruz kalan kişiden hikâyenin tümünü dinlemek gerekir. Belki saldırıya uğrayan kişi/çocuk daha önce bu köpekleri kovaladı, taş attı veya başka bir şey yaptı.
Bu hayvanlar, zeki hayvanlardır. Kendilerine en ufak iyilik yapıldığında bunu pozitif şekilde gösterirler. Yine kendilerine kötülük yapanları da unutmaz ve tanırlar.
Hepinize köpek saldırısız ve ısırıksız günler dilerim.