"Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı Çalıştayı" yapıldı

"Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı Çalıştayı" yapıldı

İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce, "Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı Çalıştayı" düzenlendi.

Ankara

Metin Sabancı Spastik Çocuklar Merkezi'nde düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan İstanbul Valisi Davut Gül, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleriyle 2025'in "Aile Yılı" ilan edildiğini anımsattı.

Bu kapsamda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının programlar yaptığını, ayrıca her ilin ihtiyaç ve imkanları doğrultusunda ailenin güçlendirilmesine ilişkin yapacağı çalışmalar olduğunu belirten Gül, çalıştayda, ailenin nasıl güçlendirileceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunulacağını dile getirdi.

Vali Gül, Kardeş Aile Projesi ile babası hayatını kaybetmiş ve ekonomik durumu kötü olan anne ve çocuklara kira desteği verildiğini kaydederek, "Kimin aracılığıyla veriyoruz, diğer ekonomik durumu olan aileler, sivil toplum kuruluşları, şirketler ve buna benzer kurumsal firmalar eliyle veriyoruz. Şu an itibarıyla İstanbul'da bu şartları tutan 1277 ailemiz var. Yaklaşık yüzde 90'ını kardeş aile olarak birbirleriyle irtibatlandırdık. Kalan yüzde 10'u da inşallah bir ay içerisinde tamamlayıp İstanbul'umuzda bu anlamda kira sorunu olan yetim aile kalmamış olacak. Bu desteği vermediğimizde ya da bu kardeş aile ilişkisini kurmadığınızda belki bu ailenin dağılması söz konusu olacak. Dolayısıyla da ilk etapta bir arada tutmayı amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Amacımız İstanbul'da yaklaşık 1600 ailenin desteklenmesi"

Ekonomik durumu iyi olmayan gençlerin evlendirilmesine ilişkin Bakanlığın yaptığı çalışmalara ilave olarak 100'er bin liralık evlilik desteği verildiğini anlatan Gül, şöyle devam etti:

"Amacımız İstanbul'da yaklaşık 1600 ailenin bu anlamda desteklenmesi. 39 kaymakamlığımız başta olmak üzere hayırseverlerimizle sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte bu çalışmaları da yapıyoruz. Sebebi ne olursa olsun sokakta barınan, sokakta kalan hemşehrilerimiz var. Bunların bazılarının sağlıkla ilgili, bazılarının farklı farklı sıkıntıları olabiliyor. Sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte düzenli şekilde barınacakları ve bu süreçte rehberlik hizmeti, psikolojik destek hizmeti vereceğimiz, kendi ayakları üzerine durabilecekleri, meslek edinebilecekleri bir ortam oluşturmaya gayret ediyoruz. Sivil toplum kuruluşlarının bunlarla ilgilenmesi, derdiyle dertlenmesi ekonomik destek kadar kıymetli bir iş."

Dilencilikle de çok kararlı bir şekilde mücadele ettiklerini vurgulayan Gül, dilencilik yapan çocukların yakalandığında öncelikle ailelerinin ekonomik bir sorunu varsa onu tespit ederek bu sorunu ortadan kaldırdıklarını anlattı.

"Okulu terk etmemesi için dezavantajlı mahallelerimizde Ödev Evleri açıyoruz"

Gül, bu kişiler ikinci defa yakalandıklarında aileyle ilgili suç duyurusunda bulunulduğunu, çocuğun da devlet korumasına alındığını belirterek, şöyle konuştu:

"Amacımız şu; çocukların gecenin, günün herhangi bir saatinde okulda olmayıp çalıştırılmasını ve dilendirilmesini ortadan kaldırmak. Yine okullarda devamsızlık, okulu terk, ciddi sayıda karşımıza çıkıyor. Aslında şöyle bir döngü var. Çocuk önce okulu terk ediyor, sonra sokaklarda kimi zaman dilendiriliyor, kimi zaman çalıştırılıyor, kimi zaman adli bir suça bulaşmış oluyor. Okulu terk etmemesi için dezavantajlı mahallelerimizde Ödev Evleri açıyoruz. Üniversitelerimiz, kamu kurum ve kuruluşlarımız, belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, hayırseverlerimiz, herkes bir ucundan tutarsa, çocuklar çocukluğunu, gençler gençliğini, kadınlar kadınlığını yaşarsa aile öyle güçlenmiş olur. Aileyi tehdit eden dolaylı ya da doğrudan her konuda mücadele etmemiz lazım."

Çalıştayın ardından eylem planı hazırlanacak

İstanbul Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürü Ömer Turan, Aile Yılı kapsamında İstanbul'da çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Turan, düzenlenen çalıştayla, bu yıl yapılacak etkinliklerin daha tabana yayılması anlamında fikir alışverişi için bir çalışma ortamı hazırlandığını belirterek, "Çok kıymetli hocalarımız, çalışma arkadaşlarımız ve temsil edilen tüm kurumların temsilcileriyle beraber bugün Aile Yılı kapsamında İstanbul'da bu süreci daha güçlü nasıl yaparızı konuşacağız. Devamında oluşacak eylem planlarımızla varlığımızı daha da güçlendireceğiz. Amacımız, bu yıl ve gelecek süreçlerde ailenin güçlenmesi, ailenin korunması ve toplumun temeli olan ailenin daha güçlü olması anlamında tüm etkenler, tüm faktörlerle bu çalışmanın birlikte sağlanması." diye konuştu.

İstanbul'da kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve paydaşların katıldığı çalıştayda, "Küresel Riskler ve Demografik Dönüşüm Karşısında Ailenin Korunması", "Ailelerin Refah Düzeyinin Yükseltilmesi", "Aile Odaklı Sosyal Politika ve Hizmetlerin Etkinliğinin Artırılması", "Dijitalleşme Sürecinde Ailenin Desteklenmesi", "Aileye Duyarlı Çevre Politikaları ile Ailelerin Afet ve Acil Durumlara Dayanıklılığının Artırılması" başlıkları ele alındı. Çalıştayın ardından eylem planı hazırlanacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
...