ABD'nin Wisconsin-Madison Üniversitesi kendi patentlerinden birini kullandığı suçlamasıyla Apple'a açtığı davayı kazandı.
Reuters'de yayınlanan habere göre, ABD'deki ilgili mahkeme, teknoloji devi Apple‘ın Wisconsin-Madison Üniversitesi'ne patent ihlali yaptığı gerekçesiyle 234 milyon dolar ödemesine karar verildi. Söz konusu miktar, açılan davada belirlenen maksimum zarardan ve üniversitenin istediği 400 milyon dolardan daha düşük. Fakat, yine de bu meblağ Apple'ın şimdiye kadar bir patent davası için ödemiş olduğu en büyük miktarlardan biri olarak tarihe geçti.
Wisconsin-Madison Üniversitesi'nin lisans ekibi (WARF), söz konusu davayı geçtiğimiz yılın başlarında açmış ve iPhone 5S, iPad Air ve iPad Mini 2 cihazlarında kullanılan işlemcinin, kendilerine ait, 1998 yılında aldıkları patentlerden birini ihlal ettiğini iddia etmişti. Reuters'in haberine göre, davaya bakan mahkeme jürisi Apple‘ın bu üniversitenin teknolojisini kullandığını kabul etti, ancak aynı jüri bu ihlalin kasıtlı yapılmadığı gerekçesiyle Apple'ın ödeyeceği tazminatta bir indirim de sağladı. Apple yetkililerinden yapılan açıklamaya göre, firmanın bu kararı temyize çekmesi planlanıyor.
Apple‘a daha önce de çok sayıda patent davası açıldığı bilinse de, söz konusu davaların büyük bir kısmı gelip geçici ve önemsiz nedenlere dayanıyor ve birçoğu da temyize çekildikleri için yıllarca uzuyordu. Örneğin bu yılın başlarında Apple'ın bir patent lisanslama firmasına 532,9 milyon dolar ödemesine karar verilmiş fakat daha sonra bu hüküm iptal edilmişti. Apple'ın davayı kazandığı durumlarda bile, kendisine bir ödeme yapılacağının bir garantisi olmuyor. Firmanın, Samsung'la arasındaki ünlü davanın da halen bir sonuca bağlanmadığı biliniyor; en son Mayıs ayında, bir federal mahkeme Apple'ın bu dava kapsamındaki 930 milyon dolarlık zaferinde bir indirim yapılmasına karar vermişti.
dikgazete.com