Boynuz saplı bıçaklar geçim kaynağı oldu

Erzurum'un Uzundere ilçesinde yaşayan bıçak ustası Ahmet Aldemir, 27 yıldır kasap ve mezbahalardan aldığı koç ve keçi boynuzlarından bıçak yaparak geçimini sağlıyor.

ERZURUM 

Erzurum'un Uzundere ilçesinde yaşayan bıçak ustası Ahmet Aldemir, 27 yıldır kasaplardan aldığı koç ve keçi boynuzlarından bıçak yaparak geçimini sağlıyor.

İlçeye bağlı Balıklı Mahallesi'nde oturan Ahmet Aldemir (53), kurduğu atölyesinde kasap ve mezbahalardan edindiği keçi ve koç boynuzlarını elinde işledikten sonra bıçaklara sap yapıyor. İşçiliği zor olduğu için günde en fazla 3 bıçak yapıp satabilen Aldemir, bıçakları adeta kapış kapış alındığı için müşterilerinin talebini karşılamakta zorlanıyor. Talep yoğunluğu yüzünden genellikle çevresindeki insanlara sipariş usulü bıçak yapan Aldemir, 27 yıldır boynuz saplı bıçak yapıp ailesini geçindiriyor.

Aldemir, 1989 yılında kendi çabalarıyla bir atölye kurup bıçak üretmeye başladığını dile getirdi.

"PASLANMAZ BIÇAK YAPAN USTAYI BULDUM..."

Mesleğe ilk başladığında yaptığı bıçakların paslandığını, daha sonra paslanmaz çelikten bıçaklar yapmaya başladığını belirten Aldemir, "Mesleğe başladığımda Artvin'in Yusufeli ilçesinde paslanmaz bıçak yapıldığını duydum. Gittim orada paslanmaz bıçak yapan ustayı buldum. Bana bu bıçakların tarifini yaptı. Bursa'nın da bıçakları kaliteli oluyor, oradan da bıçak malzemesini ve demirini getirip bıçak ürettim." dedi.

Yörede bu yöntemle bıçak sapı yapan tek kişinin kendisi olduğunu anlatan Aldemir, şöyle devam etti:

"Bıçak sapı yaptığım boynuzları genellikle kasaplardan alıyorum, çevremdekilerden koç ve keçi boynuzu oluyor ama en çok kasaplar veriyor. Sap yaparken hayvanların boynuzlarını kullanıyorum, boynuzdan güzel sap oluyor. Boynuzdan sağlam olan demirdir ama o da bıçak sapı için ağır oluyor. Sapı boynuzdan olan bıçaklar demir saplı bıçaklara göre daha hafif. Onun için bıçak sapı yaparken boynuzları tercih ediyorum."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
...