ÇASGEM, sanal gerçeklik ile çalışanları olası risklere karşı hazırlıyor

ÇASGEM, sanal gerçeklik ile çalışanları olası risklere karşı hazırlıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Araştırma ve Geliştirme Merkezinde (ÇASGEM), iş yerlerinde karşılaşılabilecek riskler sanal gerçeklik teknolojisiyle deneyimleniyor.​​​​​​​

Ankara

Çalışma hayatında eğitim, araştırma, danışmanlık hizmeti sunarak, iş yerlerinde güvenli çalışma koşullarının oluşmasını amaçlayan ÇASGEM, eğitimlerinde teknolojiyi etkin bir şekilde kullanmaya devam ediyor.

İş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin iyileştirilmesi için sanal gerçeklik teknolojisini devreye alan kurum, eğitime katılanlara gerçek hayatta karşılaşabilecekleri riskleri sanal ortamda görebilme imkanı tanıyor.

Bu kapsamda eğitimlerinde 20 farklı iş güvenliği senaryosuyla sahada en çok karşılaşılan riskleri ele alan kurum, maliyetli ve tehlikeli koşulların çok daha düşük maliyetle uygulanabilmesini sağlıyor.

ÇASGEM Başkanı Elif Gökçearslan, söz konusu eğitime ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, sahanın ihtiyaçlarını gördüklerini ve buna yönelik çeşitli eğitimler verdiklerini söyledi.

Kendi iç eğitimlerinin yanı sıra uzaktan eğitim ve yüz yüze eğitimle destek sağladıklarını aktaran Gökçearslan, "Sadece kamunun değil, özel sektörün de ihtiyacını karşılıyoruz. Bu kapsamda 18 bin 400 kişiye eğitim verdik. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin uzaktan eğitim platformu üzerinden de yaklaşık 100 bin kişi eğitimlerimize erişti." dedi.

Dünyada şu anda çok farklı eğitim tekniklerinin kullanıldığına işaret eden Gökçearslan, "Eğitimin tek başına anlatılarak yapılan bir iş olmadığının farkındayız. Biz de eğitimlerimizde teknolojiyi etkin bir şekilde kullanıyoruz. Eğitim araçları olarak sanal gerçeklik hikayeleri, videoları geliştiriyor ve VR gözlük kullanıyoruz. Çeşitli senaryolarla çok tehlikeli sınıf kategorisindeki risklerin fark edilmesini sağlıyoruz. Böylece kişi gözlüğü taktığında gerçek riskle karşılaşıyor." diye konuştu.

"İnteraktif bir eğitim gerçekleşiyor"

Kişiyi eğitimin içine dahil ederek, sorumluluk tanımladıklarını vurgulayan Gökçearslan, "Kişi, VR gözlük taktığında riskin yaşanabileceği ortamda var oluyor. Anlık bir şekilde o anda ne yapabilir düşünmeye başlıyor. Bu sayede interaktif bir eğitim gerçekleşiyor ve kişide kalıcı davranış değişikliğine yol açıyor. Aslında güvenlik kültürü dediğimiz şey de bu. Yani kişinin kalıcı davranışlar geliştirmesini sağlayacak yöntemler geliştirebilmek." ifadelerini kullandı.

Gökçearslan, böylece tek tip eğitim modelinden uzaklaştıklarını, çalışanın da süreçten faydalanmasını sağlayacak bir ortam yarattıklarını belirtti.

Yapay zeka okur yazarlığı konusunda çalışmalarını sürdürdüklerinin bilgisini veren Gökçearslan, çalışma hayatındaki değişiklikleri öngörmeye çalıştıklarını ve bununla ilgili çeşitli raporlar hazırladıklarını da ifade etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
...