CHP’den ’Anayasa Komisyonu’ açıklaması

CHP’den ’Anayasa Komisyonu’ açıklaması

CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, Anayasa Uzlaşma Komisyonu masasının dağılmasına ilişkin açıklama yaptı.CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü...

CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, Anayasa Uzlaşma Komisyonu masasının dağılmasına ilişkin açıklama yaptı.
CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke ise, MYK’nın gündemine ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Şehit haberlerine değinerek konuşmasına başlayan Böke, "Maalesef tek bir kişinin hayali peşinde koşan bir Türkiye’nin de bu acılara yol açtığını anımsatmak zorunda hissediyoruz" ifadelerini kullandı.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu masasının dağılmasına ilişkin Böke, “Dün Meclis’te Anayasa Uzlaşma Komisyonu adı verilen ancak CHP’nin bir darbe hukukundan arındırma komisyonu olarak katıldığı çalışmalar, AKP’nin komisyonu bir başkanlık dayatması için bir zemin olarak gördüğünün çok açık bir şekilde anlaşılmış olması, bizim de bu anlayışa asla izin vermeyeceğimizi bir kez daha açıkça ortaya koymamız üzerine Meclis Başkanı tarafından komisyonun çalışmalarına son verildi. Türkiye’nin temel sorununun darbe hukuku ve darbe hukuku anlayışını devam ettirmek isteyen yasalar olduğu ve ülkemizin mevcut otoriter ve baskıcı rejimden özgürlükçü demokrasi rejimine geçiş ihtiyacı olduğunu defalarca vurguladık. Bu çalışmalar başlamadan önce bu komisyona davet edildiğimiz mektuba cevaben Sayın Genel Başkanımızın Meclis Başkanına yazmış olduğu mektupta da açıkça ifade etmiştik. Bu komisyon Türkiye’nin çok acil olarak darbe hukukundan arındırılması çalışmalarını yapmak, bu komisyon Türkiye’nin bölünmesinin önünde engel oluşturacak ilk dört maddeyi asla tartışmaya açmayacak bir zemin oluşturmak ve en önemlisi Türkiye’nin tarihsel olarak yaşadığı parlamenter sistemi güçlendirme çalışmalarının bir zemini olacak ve biz bu koşullarda bu komisyon çalışmalarına katılırız diye açıkça ifade etmiştik” diye konuştu.

“CHP BU KOMİSYON ÇALIŞMALARINA KATILMADAN ÖNCE ŞU 2 NOKTAYI BAŞTAN ÇOK AÇIK YÜREKLİLİKLE ORTAYA KOYMUŞTU"
Böke, konuşmasına şöyle devam etti:
“CHP bu komisyon çalışmalarına katılmadan önce şu 2 noktayı baştan çok açık yüreklilikle ortaya koymuştu. Bir, Türkiye’de bir sistem tartışması yoktur. Tek bir adamın otoriter rejim arzusu nedeniyle Türkiye’nin hükümet sistemini tartışmaya açtırmayız. İki, milli mücadele ruhunun bir yansıması olan ve Anayasa’nın ilk 4 maddesinde yer alan Türkiye’nin kurucu prensiplerini tartıştırmayız. Bunun anlamı şudur; CHP Türkiye’yi böldürtmez. Türkiye’yi, demokrasiyi ortadan kaldıracak bir tek adam diktasına asla teslim etmez. Bu bizim ne başta bize oy veren 12 milyon insanımıza borcumuzdur. En önemlisi Türkiye’ye karşı bir sorumluluğumuzdur. Bu anlayışın gereği olarak da bu komisyon çalışmalarında bulunan arkadaşlarımız parlamenter sistem üzerinden şekillenecek bir mutabakat sağlanması için gayret göstermek için o masada oturdular. Bu dün yaşanan tartışmaların bir usul tartışması olmadığı, usul tartışmasının içerisinde bir esas tartışması yapılmasının gerekliliğinin de ilk adımıydı. Bir hükümet sistemi belirlenmeden o hükümet sisteminin işlerini ortaya koyacak olan anayasa metninin yazılması mümkün değildir.”

“TÜRKİYE’DE BİR SİSTEM SORUNU YOKTUR”
“Bu komisyon AKP için bir başkanlık komisyonuymuş” diyen Böke, “AKP’nin komisyondan anladığı tek şeyin bir tek adamın rejimine meşruiyet kazandırmak olduğu, bir kez daha anlaşıldı. Türkiye’nin değil bir tek kişinin gündemi olan sistem tartışmasına herhangi böyle bir konuya ayıracak vakti yoktur. Türkiye’de bir sistem sorunu yoktur. Parlamenter sistemin daha güçlü hale getirilmesi için atılacak her adıma da ortak olmaya devam etme çağrımız açıktır. Biz böyle bir ortaoyuna alet olmayız. Türkiye’nin bir demokrasi sorunu vardır. CHP darbe hukukundan arındırma faaliyetlerinin ve parlamenter sistemi güçlendirecek bütün adımların samimiyetle bu masada hep birlikte atılması için ilk gün nasıl bir heyecanla masaya oturduysa bugün de aynı heyecanı ve isteği duymaktadır. CHP Türkiye’yi tek adamın isteğine teslim etmeyecektir” açıklamasında bulundu.
Türkiye’nin savaş gündemine sıkıştırıldığını söyleyen Böke, “AKP’nin kötü yönetimi Türkiye’yi her alanda bir sorun yumağına çevirdi. Bu sıkışıklıktan çıkmak isteyen AKP sıkışıklığa çözüm olarak ülkemize savaş öneriyor. AKP ne kadar aksini iddia etse de dış politikası ve Suriye politikası çökmüştür” dedi.

“BİZİM KOŞULLARIMIZIN KABUL EDİLDİĞİNE DAİR BİR İZLENİMLE MEMNUNİYET DUYDUK”
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Böke, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na CHP’nin geri dönüp dönmeyeceği sorusuna, “Sayın Meclis başkanına Sayın Genel Başkanımız bir mektup yazmıştı. Bu mektubun bir kez daha kendisi tarafından okunmuş olması ihtimalinden memnuniyet duyuyoruz. Mektupta ifade ettiğimiz koşullarda değişiklik yok. Mektup tekrar okunarak bu çağrı yapıldıysa CHP’nin bu komisyonun darbe hukukundan arındırılması komisyonu olması, bu komisyonun Türkiye’de kalıcı bir parlamenter sistem inşası için bir çalışma komisyonu olması çağrısının da kendisi tarafından kabul edildiğini düşünerek de memnuniyet duyuyoruz. Bizim koşullarımızın kabul edildiğine dair bir izlenimle memnuniyet duyduk. Biz çok açık şekilde hangi koşullarda masada olacağımızı ifade etmiştik. Bunların sağlanıp sağlanmayacağıyla ilgili bir değerlendirme yapılmasının gerekliliği ortada” karşılığını verdi.
Eski Genel Başkan Deniz Baykal’ın CHP ile ilgili açıklamalarının hatırlatılması ve CHP’li Nazlıaka’nın partiden ihraç konusuyla ilgili soruya Böke, “Hukukun üstünlüğüne inanan bir parti. Kendi hukuki mercilerine gereken bütün delegasyonu yaparak karar verme yetkisi verir. Aynı şekilde bütün parti üyelerine geçmiş genel başkanları da dahil olmak üzere kendi görüşlerini demokratça ifade etme zemini sağlar. Bunun ötesinde değerlendirme yapma ihtiyacı yoktur her iki konuda da” şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP’ye yönelik açıklamalarına ilişkin Böke, “CHP’nin Atatürkçülüğünü kimsenin sorgulamaya hakkı yoktur. Varolan parlamenter sistem üzerine vesayet kuran bu açıklamaları olduğu gibi kınıyoruz” dedi.
(İHA)
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
...