Malezya'da papağanlar 'Dünya Papağanlar Günü' için kanat çırptı

Malezya'da papağanlar 'Dünya Papağanlar Günü' için kanat çırptı

Papağan sahipleri, yıllar süren emeklerinin sonunda eğitmeyi başardıkları ve aile bireyi olarak kabul ettikleri kuşlarının, parlak tüyleriyle gökte süzüldükten sonra kendilerine dönmelerini gururla ve heyecanla bekliyor.

Kuala Lumpur

Güneydoğu Asya ülkesi Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'daki bir grup papağan tutkunu, Cheras bölgesindeki Damai Perdana tepesinde farklı türdeki papağanlarıyla 31 Mayıs Dünya Papağanlar Günü vesilesiyle "serbest uçuş" performansı sergiledi.

Etkinlik kapsamında sabahın ilk ışıklarında bir araya gelen papağan sahipleri, özenle yetiştirdikleri Makav, Cennet, Eklektus, Kongo Gri papağanlarının da aralarında bulunduğu cins papağanlarının serbest uçuş performansı öncesinde kuruldukları alana uyum sağlamalarını bekliyor.

Bölgenin tepe noktasındaki yeşillik alanda sahipleri tarafından kaju, fıstık ve yemle beslenen, sıcaktan korunmaları için suyla serinletilen papağanlar, uçuşa hazır hale getiriliyor.

Papağan sahipleri, yıllar süren emeklerinin sonunda eğitmeyi başardıkları ve aile bireyi olarak kabul ettikleri kuşlarının, parlak tüyleriyle gökte süzüldükten sonra kendilerine dönmelerini gururla ve heyecanla bekliyor.

Alana eş ve çocuklarıyla gelerek etkinliğin tadını çıkaran izleyiciler de "serbest uçuş" performansını izlemenin yanı sıra çocukların kuşlarla iletişim kurmasından memnun görünüyor.

Serbest Uçuş Topluluğu

Kuala Lumpur Serbest Uçuş Topluluğu (KLFF), resmi tatillerde ve hafta sonlarında kuşlarının özgürce uçmasına izin vermek için bir araya gelen bir grup kuş severden oluşuyor. 2020 yılında 10 kişiyle kurulan topluluk, 40'kişiye ulaştı.

Eğitimin bir parçası olarak açık havada uçuşlarına izin verilen ve sahiplerine geri dönmeleri öğretilen papağanlar, hemen her hafta sonu diğer papağanlarla kanat çırpma ve eğitimlerine devam etme imkanı buluyor.

Sorumlu sahiplenme

KLFF, papağan sahiplerinde kuşlarına nasıl bakacakları konusunda farkındalık yaratmayı ve bilgilerini birbirleriyle paylaşmayı amaçlıyor.

Nesli tükenmekte olan türler arasında yer alan papağanları sahiplenmeden önce Malezya Yaban Hayatı ve Milli Parklar Dairesinden izin almak gerekiyor.

Serbest Uçuş Topluluğunun üyesi 34 yaşındaki Izmil Zulkipli, AA muhabirine, salgın nedeniyle Dünya Papağan Günü'nü ilk defa kutlama imkanı bulduklarını, haftalık rutin buluşmaların yanı sıra böyle bir günü birlikte kutlamaktan mutlu olduklarını belirtti.

Makav türünde iki papağan sahibi Izmil, "Pazar günleri haftada bir muhakkak olmak üzere, bazı haftalarda cumartesi günleri de toplanarak rutin buluşmaları haftada iki güne çıkarabiliyoruz, onun dışında resmi tatil günleri de bonus olarak bir araya gelmemize vesile oluyor." dedi.

Papağan eğitimlerinin doğumdan itibaren başlayarak, sahibi tanıma süreciyle birlikte yakın mesafelerde uçuş eğitimleriyle devam ettiğini vurgulayan Izmil, daha sonra basit kelimelerin yoğun şekilde tekrar edilerek papağanlara öğretilmeye çalışıldığını anlattı.

Izmel, salgın döneminde kendini yalnız hissettiği için papağan sahiplenmeye karar verdiğini, papağanlarını aile üyesi olarak gördüğünü ifade etti.

Topluluğun bir diğer üyesi Elliane Arriany de "Çok akıllı ve sevimliler, insanlara çok çabuk alışıyorlar, bu sebeple siz de onlara çok kolay bağlanıyorsunuz. Ben de bu sevginin karşılığında sorumlu bir papağan sahibi olmaya gayret gösteriyorum." dedi.

Özellikle papağanların sofistike canlılar olduğunun altını çizen Elliane, "Bana evde beslemek için papağan sahiplenmenin iyi bir fikir olup olmadığını soranlara 'Hayır' cevabını veriyorum. Hayatını kuşlarına adamayı göze alabildikten sonra papağanı evine almalısın. Bakımları göründüğü kadar kolay değil, eğitimlerine ve oyunlarına ciddi zaman ayırmalısınız. Öte yandan yem ve veteriner giderleri de oldukça yüksek. Dolayısıyla papağan sahiplenmeden önce uzun bir süre araştırmak daha sonra harekete geçmek gerekiyor." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
...