Misafirperver gönüllüler hasta yakınlarını yalnız bırakmıyor

Misafirperver gönüllüler hasta yakınlarını yalnız bırakmıyor

Başkentte faaliyetlerini sürdüren Misafir, Hasta ve Hasta Yakınları Dayanışma Derneği bünyesindeki gönüllüler, yaklaşık 10 yıldan beri farklı şehirlerden tedavi için gelen ihtiyaç sahibi hastalara ve yakınlarına kalacak yer ile aşevi hizmeti sunuyor.

Ankara

Üniversite yıllarında geçirdiği metabolik rahatsızlık nedeniyle Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi gören Dernek Başkanı Uğur Elaman, hastaneye farklı şehirlerden gelenlerin yaşadığı sıkıntılara şahit oldu.

????

Konaklama ve beslenme ihtiyacının, hasta ve yakınları açısından ne kadar önemli olduğunu gözlemleyen Elaman, bu noktada bir şeyler yapmaya karar verdi.

Arkadaşlarının da desteğiyle "hasta evleri" projesini oluşturan ve gönüllü hizmet vermeye başlayan Elaman, daha fazla ihtiyaç sahibine ulaşmak için 2016 yılında Misafir, Hasta ve Hasta Yakınları Dayanışma Derneğini kurdu.

Hasta yakınlarına kalacak yer ve sıcak yemek ikramı

Ankara'ya tedavi olmaya gelen ihtiyaç sahibi hastalara ve yakınlarına sundukları hizmetlere ilişkin
açıklamalarda bulunan Eleman, bugüne kadar yüzlerce kişiye destek olduklarını anlattı.

Hizmetlerini misafirhane ve "Misafir Konağı" isimli aşevinde sürdürdüklerini, günlük 500'ün üzerinde kişiye yemek verdiklerini belirten Elaman, şunları kaydetti:

"Misafirhanemizde günlük 50 kişiye barınma hizmeti, akşam kalabilecekleri, temizlik ihtiyaçlarını giderebilecekleri mahiyette hizmet vermekteyiz. Buraya gelen hasta ve hasta ailelerinin hepsi, hastane sosyal servislerinden hasta olduklarını belgeleyen bir evrakla bize gelir. Biz de buradan kendilerine dosya açarız, Ankara'da bulundukları süre içinde kendilerine yemek ikramında bulunuruz. Kurulduğumuz günden bugüne kadar 500 bine yakın kişiye yemek, 50 bine yakın kişiye de konaklama imkanı sağladık. Amacımız, Ankara'ya gelen hastalar ve yakınlarına yalnız olmadıklarını hissettirmek, bunun için çabalıyoruz."

Ayni yardım kabul ediliyor

"Biz büyük bir aileyiz. Bizim atalarımız, dedelerimiz bulunmuş oldukları mahalleye, köye ziyaretçi geldiği zaman hemen köy odası açarlardı. En yakın evler yemeği hazırlar, gelirdi." diyen Elaman, aynı kültürden hareketle faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade etti.

Elaman, derneğin nakdi yardım kabul etmediğinin altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bize çok fazla şu talep geliyor; mesela Yozgat'tan, Konya'dan, Şanlıurfa'dan gelen kardeşlerimiz bize, 'İlla bu çorbada benim de bir payım olsun. Bu lokmaya katkı sağlamak istiyorum.' diyor. Ona, 'Sırf gönlünün rahat olması için bize ayni yardımda bulunabilirsin. Mercimek alabilirsin, yağ alabilirsin, salça alabilirsin. Küçük çocuklarımız için bez ihtiyacımız oluyor. Hastalarımız için hasta bezi ihtiyacı oluyor. Bu manada yardımda bulunabilirsiniz.' diyoruz. Olayın nakdi kısmına girmemeye gayret ediyoruz. Böyle bir ilkemiz var."

Hastanın ihtiyacına göre menü

Hastaların beslenmesine önem verdiklerini vurgulayan Elaman, beslenme uzmanları ve diyetisyenlerle görüşerek protein ağırlıklı yemek listeleri hazırladıklarını söyledi.

Elaman, hijyen konusunda da hassasiyetlerinin bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Misafirlerimizin yüzde 60'ından fazlası onkoloji ve özellikle pediatrik onkoloji hastası. Diğer hastalarımız daha çok kalp veya ortopedik rahatsızlıklar münasebetiyle buraya gelen hastalarımız. Ama en çok dikkat etmiş olduğumuz şartlardan biri hijyen. O hijyen şartlarını sağlayamadığınız zaman emin olun faydalı olmak istiyorken zarar verebilirsiniz."

Elaman, "Bu şehre gelen biri buradan ayrılırken, 'Ya bu Ankara nasıl bir şehir. Bir kaşık çorba, yatacak bir yer bulamadık.' demesin diye biz Ankara'daki herkes adına buradayız. Elbette ki kamunun bu manada çok büyük hizmetleri var ama biz de millet olarak böyle bir konsept ortaya koymaya çalışıyoruz. Bu hayır içerisinde bizim de payımız olsun istiyoruz." şeklinde konuştu.

"Her yer böyle temiz kalmıyor"

Böbrek nakli tedavisi için Van'dan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine gelen 26 yaşındaki Nazlı Özavcı da misafirhaneden memnuniyetini dile getirdi.

Özavcı, ilk başta hijyen konusunda endişe duyduğunu belirterek, "Geldik, baktık, çok güzel, çok temiz. Memnunuz buradan. Herkese de tavsiye ediyorum. Her yer böyle temiz kalmıyor." dedi.

Böbrek yetmezliği tedavisi gören Nurten Karaağaçoğlu ise üçüncü kez konakladığı misafirhaneyle ilgili, "Personellerinden, güler yüzlü karşılamalarından, hiç kimseyi incitmemelerinden çok memnunum. Derneğin hijyenik olduğunu gördüm. Çok takdir edilecek bir yer." ifadelerini kullandı.

Kalp hastası iki çocuklarının tedavisi için Kırıkkale'den Ankara'ya gelen Cemile-Üçler Vural çifti de kendilerine sunulan olanaklardan duydukları memnuniyeti ifade etti.


Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
...