Paris
Fransa'da Müslüman Öğrenciler (EMF) Pantheon-Sorbonne derneği, ailelerinden uzakta şehir dışı veya yurt dışından gelerek Paris'te eğitim gören öğrencilere yönelik iftar programı düzenledi.
İftara katılanlar arasında, mimarlık, mühendislik, uluslararası ilişkiler, tıp gibi bölümlerde eğitimine devam eden öğrenciler yer aldı.
Cezayir, Fas, Türkiye, İran, Kabo Verde Cumhuriyeti asıllı Fransız öğrencilerin iştirak ettiği iftarda Kuzey Afrika ülkelerinden gelerek Paris'te okuyanlar da vardı.
Ezanın okunmasıyla namazlarını toplu halde eda eden öğrencilere iftarın ardından Fas'ın geleneksel naneli yeşil çayı ikram edildi.
Programda çikolata ödüllü soru-cevap oyunu renkli görüntülere sahne olurken, öğrenciler ramazana ilişkin duygularını diğer davetlilerle paylaştı.
Portekiz-Cezayirli 20 yaşındaki Chahinez Ighilahriz, iftarda yaptığı konuşmada, ramazan ayı boyunca Allah'ın sevgisini hissettiğini dile getirerek, "Allah'ın her daim sizinle olduğunun farkına varın." ifadesini kullandı.
Magrip asıllı Assya Bedjilali, yaptığı konuşmada, sona eren ramazan ayında Müslümanlar arasında muhabbet, dayanışma, paylaşım anlarının ehemmiyetine dikkati çekti.
EMF Pantheon-Sorbonne Başkanı ve 4 yıldır Paris'te eğitim gören soy ismini vermek istemeyen İnes M, yaptığı açıklamada, derneklerinin geleneksel olarak ramazanda öğrencilerle toplu iftar programı hazırladığını, salgın sonrası Ardi isimli Filistinli restoranda ramazanda her hafta bir akşam iftar programı düzenlediklerini anlattı.
İnes, bu iftarlarla ailesi uzakta olan öğrencileri bir araya toplamayı ve keyifli bir ortam oluşturmayı amaçladıklarından bahsetti.
Söz konusu öğrenciler arasında Marsilya, Lyon, Saint-Etienne kentlerinin yanı sıra Fas, Tunus, Cezayir, İtalya gibi ülkelerden gelerek Paris'te eğitim alanlar olduğunu kaydeden İnes, "Birçoğunun Paris'e ilk gelişi ve ilk kez ramazanı tek geçiriyor bazıları." dedi.
İnes, iftara katılanların birbirini tanıdıklarını ve birbiriyle sohbet ettiğini belirtti.
"Ramazan ayı bir yılın istifade kaynağıdır"
İnes, herkesin ramazan ayında kendi içindeki en iyiyi ortaya çıkardığını ifade ederek, "Ramazan ayı bir yılın istifade kaynağıdır." dedi.
Cezayir'den 3 yıl önce Paris'e gelen mimar öğrencisi Maya Sebbah, kendisi gibi Müslüman öğrencilerle iftar yapmanın olağanüstü olduğunu ifade etti.
"Ramazan, insanları maddi değerlerden arındırıyor"
Sebbah, "Bayram yaklaşıyor. Herkes için iyi geçmesini ümit ediyorum. Umarım bu yıl hepimiz için olağanüstü olur, inşallah sadece güzel şeyler olur." diyerek, ramazanın insanları maddi değerlerden arındıran manevi bir ay olduğunu vurguladı.
Lyon kentinden 2 yıl önce Paris'e taşınan 21 yaşındaki mühendislik öğrencisi Afyonlu Mehmet Başağaç, bayramı toplu şekilde geçirmenin daha iyi olduğuna değinerek, bayramda herkesi bir araya gelmeye davet etti.
Cezayirli 22 yaşındaki mimarlık öğrencisi Naila Dehili, ramazanda dayanışmanın önemini vurgulayarak, Müslümanların Ramazan Bayramı'nı kutladı.
Fransa'nın Belçika-Lüksemburg sınırından bu yıl uluslararası ilişkiler okumak üzere Paris'e gelen 20 yaşındaki Waïl Benallal, bu tarz iftarların yalnız olan öğrencileri bir araya getirdiğine değindi ve toplu şekilde iftar yapmanın tek başına yapmaktan daha iyi olduğunu vurguladı.
Benallal, Ramazan Bayramı mesajında Müslümanlar için "tüm yıl mutluluk" istedi.
Kaynak: AA