MOSKOVA - ÖZEL
Rusya'da, ülkeye yatırım yapmak isteyen yabancılar için işletme kaydının basitleştirilmesi fikri artık masaya yatırılıyor. Aynı zamanda Orta Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinden gelen yatırımcıların Rusya'da proje geliştirmelerine olanak tanıyan bir takım avantajları da sağlanmış durumda. 2024 yılında onlar için yeni fırsatlar açılabilir.
Yapılan açıklamalara göre, Aralık ayında, Suudi Arabistanlı yatırımcıların Rus doğrudan yatırım fonuyla birlikte önümüzdeki iki yıl içinde Rus projelerine 1 trilyon ruble, yaklaşık 11 milyar dolar yatırım yapabilecekleri bildirildi. Ortaklar son sekiz yılda benzer miktarda (1 trilyon ruble) yatırım yaptı. Haberlere göre, fonların yönlendirildiği şirketlerin toplam geliri şimdiden 4 trilyon rubleyi de aştı.
UZMANLAR RF TATARİSTAN CUMHURİYETİ'NE DİKKAT ÇEKTİ
2023 yılında Rusya – İslam Dünyası: KazanForum Uluslararası Ekonomik Forumu'nda Ortadoğu ülkelerinden iş dünyası temsilcileri, Rus projelerine yatırım yapmanın "Rusya pazarının büyümesi", özel ekonomik bölgelerdeki uygun koşullar ve ülkelerin büyük ölçekli yatırımlara izin veren ortaklıkları gibi avantajlarına dikkat çekti. Uzmanlar, Rusya'nın Tataristan Cumhuriyeti gibi İslam'ın geleneksel olarak yaygın olarak yayıldığı bölgelerindeki ek fırsatlara dikkat çekti.
Coşkunöz Alabuga Genel Müdürü Ecevit Oktem, “Türk yatırımcılar için burada hem kredilendirme hem de dil açısından avantajlar görüyorum; Tatarca Türkçeye benzer, uzmanlar birbirini rahatlıkla anlayabilir. Bu nedenle yatırımlarımız devam edecek” dedi.
Birleşik Arap Emirlikleri'nden KazanForum katılımcılarına göre, Rusya'daki islami yatırımın ana sektörleri şunlardır: toptan ticaret ve dağıtım, tarım, ulaşım ve lojistik, gıda üretimi, inşaat hizmetleri ve diğer üretimin yanı sıra ülkenin Kafkasya ve Volga bölgesindeki konuklara halihazırda sunulan helal turizm.
2024 yılında Rus "İslami bankacılığının" Orta Doğu ve Güneydoğu Asya ülkelerinden yatırımcılar için yeni fırsatlar açması bekleniyor. Eylül 2023'ten Eylül 2025'e kadar Rusya'nın dört bölgesinde (Dağıstan, Başkortostan, Tataristan ve Çeçenistan cumhuriyetlerinde) ortak finansman ilkelerinin uygulanmasına yönelik bir deney yapılıyor.
Tataristan Cumhuriyeti Reisi Rüstem Minnihanov, geçenlerde İran'a yaptığı ziyarette şunları söyledi: "Bölgeler zaten yabancı yatırımcılara açık. Özellikle İslami finans alanı, KazanForum'un geleneksel aktif katılımcısı olan İran İslam Cumhuriyeti ile etkileşimin bir diğer önemli alanı haline geliyor."
Açıklamaya göre, İran Ticaret Merkezi'nin bu yıl Tataristan'ın başkenti Kazan'da faaliyete geçmesi planlanıyor. Bu, Volga Bölgesi'ndeki İranlı üreticilerin ürünlerini temsil eden ana platform haline gelebilir. Orta Doğulu ortaklar aynı zamanda petrol üretimi ve işleme projeleri, cumhuriyette üretilen uçak ve helikopterlerin satın alınmasıyla da ilgileniyor.
Açıklamaya göre, Uluslararası lojistik projesi, yani 14 ülkenin hâli hazırda bağlandığı "Kuzey-Güney" ulaştırma koridorunun geliştirilmesi, ticaret için büyük umutlar açıyor. 2023 yılındaki ortak çabaların ihracat, ithalat ve transit trafiği hacminin katlanmasına olanak sağladığı kaydedildi.
Uzman tartışması aşamasında olan, Rusya, Kazakistan ve İran arasında Hint Okyanusu kıyılarındaki uluslararası hatlara erişimi olan bir fiber optik ulaşım hattı inşa etme projesi var. Hattın inşasının Avrasya'da yeni ve güvenilir bir transit trafik güzergahı oluşturacağı ve küresel düzeyde veri lojistiğini geliştireceği varsayılıyor.
Bu arada, 14-19 Mayıs 2024 tarihlerinde Kazan'da düzenlenecek olan 15. Uluslararası Ekonomik Forum "Rusya – İslam Dünyası: KazanForum" da İslami işletmelerin karlı yatırımları ve Rus ortaklarla ortak projeler hakkında yeni anlaşmalar yapılabilir ve dile getirilebilir.