Unutulan zanaatlar şölende buluştu

Unutulan zanaatlar şölende buluştu

Kayseri Büyükşehir Belediyesinin düzenlediği "Türk El Sanatları Şöleni", hattı gubari, mütteka ve kazaziye gibi unutulmaya yüz tutmuş 60 el sanatının son temsilcilerini bir araya getirdi.

KAYSERİ  

Anadolu'nun binlerce yıllık kültür mirası arasında yer alan el sanatları ve son temsilcileri, "Türk El Sanatları Şöleni" ile yeni kuşaklara tanıtılıyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde düzenlenen el sanatları şöleni, Türkiye'nin dört bir yanında binlerce yıllık zanaatları sürdürmeye çalışan "ustaları" bir araya getiriyor.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki otoparkta özel olarak oluşturulan sokakta düzenlenen şenlik kapsamında unutulmaya yüz tutmuş zanaatların son temsilcileri, hünerlerini sergiliyor. Katılımcıları tarihi bir yolculuğa çıkaran şölen, hattı gubari, mütteka, kazaziye gibi yeni neslin tanımadığı birçok el sanatının nasıl hayata geçirildiğini izleme imkanı sunuyor.

Şölenin organizatörü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimciler Kurulu Ankara ve İç Anadolu Bölge Başkanı Serpil Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde düzenledikleri etkinlik kapsamında 60'tan fazla zanaatkar ile icra ettikleri kültürel değerleri tanıtmaya çalıştıklarını belirtti.

"Yeni nesil bunları gelip görmeli..."

Polat, şölende, katılımcıların bakırcının bakır dövmesini, sedefçinin sedef kakmasını, onlarca el sanatını bir arada görebildiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Geçmişini bilmeyen, geleceğine ışık tutamaz. O yüzden, okulların özellikle yeni neslin bunları gelip görmesini arzu ediyoruz. Bizler birer kültür elçisiyiz. Ehli Hüner grubu olarak en önemli hedefimiz geçmişten getirdiğimiz bu değerleri, gelecek nesle aktarabilmek. Kendi annelerinin değil anneannelerinin boynuzdan tarağını görecekler burada. Eski sanatlarımız birbir yitip gidiyor. Yorgan sanatımız bile yitip gitmiş. Vatandaşlarımızın bunları gelip yakından görmeleri normalde kolay değil ama böyle bir etkinlikte, sanat şöleninde görme imkanı bulacaklar."

Tilki bıyığının tek kılı kullanıldı

Şölende gubari sanatçısı Necati Korkmaz'ın çok önemli çalışmalarının da yer aldığını aktaran Polat, şöyle devam etti:

"Burada adını bile bilmediğimiz yitip giden sanatlarımızdan örnekler var. Hattı gubari, mütteka, kazaziye, yatık yemeni gibi sanatlardan örnekler var. Bu sanatlarımızı uygulamalı olarak göstermekteyiz. Ziyaretçilerimiz etkinlikte dünyanın en küçük yazma Kur'an-ı Kerim'ini görme şansı bulacaklar. Yapımı 3,5 yıl süren bu Kur'an-ı Kerim'de 8 cüz bulunmakta ve yazı işi tilki bıyığının bir tek kılı ile yapıldı. Yine dünyanın en küçük el yazması saç teli üzerine yazılmış Arapça besmelemiz var. Bunun dışında Truva ve Harry Potter filmlerinin çarıklarını dikip Hollywood'a gönderen Kahramanmaraş'tan gelen zaanatkarlarımız da burada. Bundan yine 400 yıl önce Anadolu kadınlarının hayallerini süsleyen kutnu dokumaları var."

Serpil Polat, geleneksel el sanatlarına sahip çıkılmasının önemini vurgulayarak, sözlerini "Bu sanatlar yüzyılların imbiğinden akıp gelmiştir. Bizim sahip çıkmamız gerekiyor. Ne başka Türkiye ne başka bir kültürümüz var. Biz kültürümüze sahip çıkmazsak kültürümüzü yeni nesillere aktarmazsak yitip bitmekle karşı karşıya kalabiliriz." diye tamamladı.

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
...