- 08-05-2024 17:17
- 1641
9 Mayıs Zafer Günü bayramının anlamı
MOSKOVA
Sovyetler Birliği'nin, Nazi Almanyası'na karşı kazandığı zaferin ve bu zaferin kutlandığı 9 Mayıs (1945) Zafer Günü Bayramı'nın sadece Rusya için değil, tüm dünya için büyük önemi var. Çünkü, o dönem tüm dünya için çok tehlikeli olan Nazi ideolojisinin “beyni”, yuvası yerle bir edildi.
Büyük Yurt Savaşı'nda (Sovyetler'in 2. Dünya Savaşı'na katıldığı savaş) Sovyet halkının Nazilere karşı mücadelesi çok sayıda kahramanlık, acı, duygusal sahne ve öyküleriyle dolu. Her biri filmlere, romanlara konu olacak olayların çoğu da kişisel hatıralarla aile anılarında zamanla kaybolup gidiyor birer birer.
Ben de 9 Mayıs Zafer Günü Bayramı vesilesiyle 2 öyküyü anlatmak istedim.
Annemin dayısı Sameddin'i hayatımda hiç görmedim. Ama o, çocukluğumdaki hayatımda benimle birlikte yaşadı. Annemin dayısı, Büyük Yurt Savaşı'ndan evine geri dönmedi. Rahmetli ninem (anneannem) Şahnise, hep ağabeyi Sameddin'i hatırlar, gözyaşı dökerdi. İster istemez ninemin gözyaşları, beni de etkiliyordu. Ninemin kalbi içten içe ağlıyordu. Onun bu gözyaşları hep hayatımıza eşlik etti...
Ninemin anlattığına göre; ailesi dayımdan en son mektubu 1942 yılında almıştı. Ve kendisinden bir daha haber alınamadı. Haberleşme birliğinde subay idi. Rusya Savunma Bakanlığı'na ait “Pamyat Naroda” sitesinde yaptığım aramalar sonucunda “Muhtarov Samedin Bibikuli”den 1943 yılından sonra haber alınamadığı, kayıp olduğu bilgisine ulaştım.
Ninem, hayatının son günlerinde de abisini hatırladı. Abisinden hiçbir haber alamadan vefat etti... Aslında bu üzüntüyü, acı hikâyeyi, insanlık dramını milyonlarca Sovyet insanı, çok sayıda Sovyet ailesi yaşadı ve halen de yaşamaya devam ediyor.
Kalbimi sızlatan ikinci öykü... 2. Dünya Savaşı'nın dönüm noktası sayılan Stalingrad Çatışması…
Naziler, Volga Nehri kıyısı kentini ele geçirmek için tüm güçlerini seferber etse de sayıca az olan Sovyet birlikleri her ev, her mahalle için canla başla savaşıyor, kenti teslim Nazilere etmiyordu...
Bu çatışmaların birinde bir evde mevzilenen Sovyet askerlerine, küçük yaştaki bir erkek çocuğu yardım ediyordu... Çocuk, sürünerek Sovyet askerlerine gerekli malzemeleri taşıyordu. Bir asker, bu öksüz çocuğa silah atışını da öğretti.
Aradan haftalar geçti…
Başka bir Sovyet birliği, taarruza geçerek o binaya girdi... Askerler, karşılaştıkları manzara karşısında gözyaşlarına hakim olamadılar. Çocuk, diğer Sovyet askerleri ile birlikte, kahramanca hayatını kaybetmişti ama elindeki silahını ise bırakmamıştı...
Gözleri açık şekilde ölen kahraman çocuğun yüzü ise o manzara ile karşılaşan askerleri ağlatacak kadar anlam doluydu…
Bu savaşta bu tür olay ve isimsiz kahramanların sayısı çok.
Bana göre, 9 Mayıs Zafer Günü Bayramı'nın önem ve anlamı da (diğer önemli küresel faktörlerle birlikte) budur.