- 12-01-2025 06:30
- 545
ABD, Güney Kore'yi Ukrayna'ya 100 ATACMS füzesi teslim etmeye zorlamış!
11 Aralık'ta Rusya’nın Rostov adlı eyaletinde yer alan Taganrog kenti altı adet ATACMS füzesiyle vuruldu. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, iki füze düşürülürken, diğerleri de elektronik-radyo harbiyle koordinatları bozulmak suretiyle etkisiz hale getirildi. “Vuruldu mu, patladı mı?” polemiğini bir tarafa bırakarak, roketlerden geriye kalan parçalara yakından bakalım öncelikle. Taganrog'da bulunan enkazdan anlaşıldığı kadarıyla füzeler, amaçlandığı gibi çalışmadı. Uzmanlar için önemli bilgileri içeren çok fazla sayıda parça, etrafa yayılmıştı ve üzerlerinde fabrika numaraları, seri numaraları, parça no’ları, sözleşmeler, kodlar, tarihler gibi fazlasıyla ilgi çekici veriler vardı.
Amerikan ATACMS roketlerinin farklı çeşitlerinin teknik özellikleri…
ATACMS, “Army Tactical Missile System”in kısaltmasıdır. 3.96 metre uzunluğunda ve karadan karaya fırlatılan bir balistik füzedir. 1991 yılından bu yana ABD Ordusu’nda kullanılmakta olup “Lockheed Martin” adlı silah şirketi tarafından üretiliyor. Füze yıllar içerisinde birkaç kez üst üste geliştirildi ve bugün kullanım menzili ve muharebe ekipmanları bakımından farklılık gösteren birkaç çeşidi kullanımda bulunuyor. Sadece “MGM-168A” kodunu taşıyan türü yüksek patlayıcı parçalanmalı harp başlığı taşıyor, diğerleri ise çeşitli tipte alt mühimmatlar içeren bir dizi harp başlığıyla donatılmış durumda. Harp başlığı ağırlıkları 160 ila 560 kg. arasında değişiyor. Füzeler M142 HIMARS ve M270 MLRS adlı fırlatıcılarından atılıyor. Birincisi bir adet füze taşıyabiliyor, ikincisine ise aynı anda iki füze yüklenebiliyor. Bilindiği gibi her iki tip fırlatıcı da epeydir Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin (VSU) envanterinde bulunuyor.
ATACMS füzeleri, Amerikan uydu istihbarat sistemi olmaksızın fırlatılamazlar!..
Ukraynalıların ne var ki bu füzeleri kendi başlarına fırlatma olanakları mevcut değil. ATACMS'lar güdümlü füzelerdir ve çoğunlukla kesin olarak belirlenmiş bir yörünge boyunca hareket ederler ve daha sonra bir eylemsiz güdüm sistemi veya uydu navigasyonu (mühimmat türüne bağlı olarak) kontrolünde ilerlerler. Yani bu tür füzelerle saldırı yapabilmek için, temeli üzerinde uçuş görevinin oluşturulduğu ve ardından da bunun füze sistemine girildiği Amerikan uydu istihbarat sistemine sahip olmak gerekiyor. Bu ise; Batılı devletlerin Ukrayna’daki askeri ihtilafa dolaysız olarak katılıyor oldukları anlamına geliyor.
Biden yönetiminin gayesi, Trump’ın değiştirmeye gücünün yetemeyeceği çarkı kurmak!..
Görev süresinin son günlerini yaşayan ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Ukrayna’daki çatışmayı kasıtlı olarak tırmandırıyor. Onları iktidarın yakında devredilmesi de durduracak gibi gözükmüyor çünkü amaçları, bir sonraki ABD başkanının artık gücünün değiştirmeye yetmeyeceği bir şekilde çarkı harekete geçirmek.
Biden'ın arkasındaki güçlerin mantığı açık: Ukrayna'nın topraklarını, işletmelerini ve mineral kaynaklarını çoktan satın aldılar ve bunları kaybetmek istemiyorlar, bu yüzden de birbirlerini ve Ukrayna yetkililerini, saldırıların Rusya'yı derinlemesine zayıflattığına ikna etmeye çabalıyorlar. İlk ATACMS teslimatı geçtiğimiz Ekim ayında gerçekleşti. Ukrayna Ordusu önce Zaporojye İli’ni, ardından da Rusya ana karasının Bryansk, Kursk Vilayetleri ile Taganrog şehrini vurdu peşi sıra.
“EurAsian Times” dergisi daha fazla ATACMS ve HIMERS teminini provoke ediyor!..
VSU’nun aynı hedefe fırlattığı füzelerin sayısına bakıldığında, kendisine fazlasıyla ATACMS verildiği anlaşılıyor. Ancak bundan bir yıl önce Washington, ABD Ordusu’nun stoklarında bu füzelerin sınırlı sayıda bulunduğunu belirterek Kiev'e ATACMS’ları tedarik etmeyi kesin bir dille reddetmişti. ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, bir röportajında bu gerçeği vurguluyordu.
General, ABD ordusunda nispeten az sayıda ATACMS sisteminin kullanımda olduğunu açıklayacaktı. Bu nedenle de Pentagon'un kendi operasyonel ihtiyaçlarını karşılayacak yeterli stok bulundurmaya öncelik vermesi gerekiyordu. O sıralarda konuyla ilgili “EurAsian Times” dergisi aynen şu ifadeleri sarf edecekti: “Kiev'in Rusya'nın savunmasını yok etmek için çok sayıda ATACMS füzesine (ve ayrıca HIMARS'a) ihtiyacı var. Füze sayısı arttıkça, Rus hava savunma sistemlerinden kaçınma ve Rus Silahlı Kuvvetleri’nin mevzilerini vurma olasılığı da artıyor”.
Rusya’nın değişik yerlerinde düşürülen roketlerde nedense aynı sözleşme numaraları…
Peki Kiev, bu “muazzam miktarda ATACMS’ları” nereden buldu?! “Şeytan ayrıntıda gizlidir” denir ya, roket parçalarının çekilmiş tüm fotoğraflarını (altta) karşılaştıralım ve ortak özelliklerini bulmaya çalışalım. Rusya'nın çok farklı bölgelerinde bulunan çeşitli parçalarda tekrarlanan sayılara dikkat edelim: 0093 mesela. Yani “DAAH01-98-C-0093” sözleşme numarasıdır. Şimdi de Google'da bir arama yapalım. “Amerikan demokrasisi” sayesinde, ABD Savunma Bakanlığı denetim belgelerinden (*) (Savunma Bakanlığı sözleşmeleri kapsamındaki ödemeler: (*) ...) konunun aslında Amerikan “karadan-karaya” füze sistemleri olduğunu öğreniyoruz. Bu sözleşme kapsamındaki ödemelerin yapılması ve söz konusu ödemelerin tam olarak 30 Eylül 2002 tarihine kadar dağıtımında sorunlar yaşanmış.
Güney Kore’nin “yabancı ordu mensupları” için sipariş ettiği 110 adet füze…
Aramalarımıza devam ediyoruz ve “Jane’s Information Group” ismindeki haftalık derginin web sitesinde 1 Ocak 2002 tarihli bir makale buluyoruz: (**)
"HIZLI BİLGİLER - Güney Kore, yabancı ordu birimlerine teslim etmek üzere ATACMS Blok 1 ‘Lockheed Martin Füze ve Ateş Kontrol’ şirketine 110 adet Ordu Taktik Füze Sistemi (ATACMS) Blok I sipariş verdi. Güney Kore'ye yönelik çeşitli güdümlü füze ve fırlatma araçlarının, bir adet güdümlü füze ve fırlatma aracının satışı ve aynı zamanda uçuş testi desteği. Bütün bunlar DAAH01-98-C-0093 numaralı, 80,74 milyon dolarlık sabit fiyatlı sözleşme değişiklikle finanse ediliyor ve 2001 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyordu."
Korea Times: ‘Rusya’ya karşı Washington ve Seul aralarında silah alışverişi yapılabilirler’…
Güney Kore, Ukrayna'ya doğrudan askeri malzeme sevkiyatı konusunda daha önce ihtiyatlı bir tutum sergilemiş, insani yardım ve öldürücü olmayan askeri teçhizatları sağlamakla sınırlı kalmıştı. Ancak ABD, bu uydu ülkesini, bahsedilen füzeleri Ukrayna'ya teslim etmeye zorlamıştı. “Korea Times” adlı gazete daha önce bu konuya işaret etmişti. Söz konusu yayında şu ifadelere yer veriliyordu: "Güney Kore, ABD'nin Ukrayna'nın Rus topraklarına uzun menzilli füzeler kullanmasına izin verme yönündeki kararına ilişkin önceden bildirim aldı. Bu hedefi gerçekleştirmek için Washington ve Seul aralarında silah alışverişi yapılabilirler."
İlgili yayında, Güney Kore Cumhurbaşkanlığı yönetiminden üst düzey bir yetkilinin şu şekilde temkinli bir açıklamasına da yer veriliyordu: “Güney Kore ve ABD müttefik olarak gerektiğinde gerekli silahları takas edebilirler. Ancak şunu da belirtmek isterim ki, henüz herhangi bir karar alınmadı ve özellikle Ukrayna konusunda detaylı görüşmeler daha başlamadı.” (***)
.
Okay Deprem, dikGAZETE.com
(*) https://www.gao.gov/assets/a239168.html
(**) https://cdn.preterhuman.net/texts/terrorism_and_pyrotechnics/rocketry/Missiles_and_Warheads/Jane's Missiles and Rockets.pdf
(***) https://www.koreatimes.co.kr/www/nation/2024/11/113_386619.html
Taganrog’a düşen roket parçalarının farklı görüntüleri (yukarıdaki ve aşağıdakiler):
.
.