- 05-09-2020 09:09
- 1434
Geçen hafta, ‘Gül ve Düşün’ isimli çocuk kitabında yer alan masaldaki sapık ifadelere sosyal medya ve bazı yayın organlarında yer verilmesiyle kitap, yayıncı ve yazarı gündeme gelmişti.
“Bekaretim gitti, namusum beş paralık oldu”, “Boz Ayı yerine fahişe Boz Ayı derlerse”, “En iyisi tecavüz. Namusunu beş paralık edeyim”, “Boz Ayı’nın da bakireliği son bulmuş”, “Gerdekten çıkmış damat misali gibi” skandal ifadelerin bulunduğu kitabın yazarı Musa Dinç, olaydan sonra; “Erdemli bir davranış sergileyerek özür diledim” dedi.
Kitabın çocuklara ulaşmasını sağlayan Arı Sanat Yayınevi ise; “Sosyal medyada başlatılıp ulusal basına yansıyan kitap, yazarın editörlüğünde çıkan bir yayın olup 2019'da tarafımızca satış ve dağıtıma kapatılmıştır. Yayın çizgimiz dışında bir yayın olup hataen çıkmış ve derhal gereken yapılmıştır. Kitabın sadece 4. baskısı yayınevimizden çıkmış olup diğer baskıları Arı Sanat Yayınevi'ne ait değildir. 2019'da gereken yerlerle iletişime geçip yayının kaldırıldığını söylemiştik fakat ilanı kaldırmayan sayfalar vardı, bugün itibariyle bütün satış sayfalarından ilanı kaldırttık. Yine bugün itibariyle hukuki süreç başlatılmıştır. Böyle olumsuz bir durumla gündeme gelmemizden dolayı okuyucularımızdan özür diler, kamuoyuna duyurulur” şeklinde bir açıklama yaptı.
Daha sonra başlatılan soruşturma sonucu, yazar tutuklansa da “Muhafazakâr yayınevinden skandal çocuk kitabı” başlığıyla haber olan yayınevinin yaptığı açıklama “yok artık!..” dedirtti.
Kültür sanat işi, gönüllü değil de sadece para endeksli yapılırsa ortaya bu durumun çıkması da kaçınılmaz olacaktır.
Yayınevi diyor ki; kitap, “yazarın editörlüğünde çıkmıştır.”
O zaman siz bu kitabı, yazara telif vermek yerine, yazardan para alarak bastınız!..
Sizin bir editörünüz yoksa dışarıdan birine kontrol ettirilerek kitap baskıya verilirdi!
Bir de “hataen çıkmış” demeniz yok mu?!
Amiyane tabirle yazar, basmış parayı, istediği gibi yayıneviniz adına kitabı çıkarmış.
Sadece “4. baskısı bizde çıktı” deniliyor…
Ondan önce çıkan 3 baskıdan birine göz atmadan baskıya kabul edecek bir yayınevi gösterin mesela…
Yine “yayın çizgimiz dışında bir yayın olup hataen çıkmış ve derhal gereken yapılmıştır”ı da koymuşsunuz açıklamaya…
Ayrıca internet sitelerine girip bakın “4. baskısı bizde çıktı” dediğiniz kitap ve “Bal Tadında Masallar”, “Garip Hallerimiz”, “Hayat Yolunda Kendine Güven” isimli aynı yazarın kitapları da bahsi geçen yayınevinden çıkmış.
Ortaya çıkan durumda en az yazar kadar yayınevi de suçludur.
Durum böyle olunca, “Muhafazakâr yayınevinden skandal çocuk kitabı” haberleri ve “Müslümanlar kültür-sanattan anlamaz” sözleri daha çok gündeme gelir.
.
Ali Mevlüt Kaya, dikGAZETE.com
Twitterda bizi takip edin: @alimevlutkaya @dikgazete
.
Malum şahısın eserlerini çocuklar için imzalarken bir pozu..
Ve..
Ahlaksız yayının malum sayfaları…
.
.
.
Malum kitabın yazarının, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in omuzuna attığı eli ile samimi bir pozu.
Arı'dan aynı "yazar"ın bir başka "eser"i...