- 20-03-2021 09:16
- 598
(Okuma Notları)
Anadolu “Kuruluş Tarihi” ile ilgili bilgileri barındıran metinler, genelde “Bizans Kronikleri”dir. (XII-XIII. Asır) Okuma notlarım esnasında dikkatimi çeken bir hususla karşılaştım. Kısa kronikler dediğimiz metinler (Müellifi belli olmayan) XIII ve XIV. Asır bilgileri içermekte. Bu kroniklerden yedincisinde 'Türklerle' ilgili enteresan bir yakıştırma isim bulunmakta; “Agarenoi”...
Bu ismin Türklere atfedilmesi ve akabinde aşağıdaki metinde 'tanrısız' denilmesi çok komik.
Sanırım kroniği tutan merhum müellif, roma şarabını fazla kaçırmış-zehirlenmiş (!)
Öncelikle Agarenoi ne demek onu sizlerle paylaşmak istiyorum.
Agarenoi:
Kısa Kronikler'de Türkler için birden fazla terim kullanıldığı görülür; (Agarenoi/Agarenler) terimi bunlardan biridir. İbrahim Peygamberin kölesi Mısırlı Agar/Hacer'e bağlanmaktadır.
Kısa Kroniklerde sıklıkla Batı Anadolu Beylikleri ve Osmanlılar için kullanılır. (İsmaelitai/İsmaililer) ise “Hacer'in oğlu İsmail Peygamber’in soyundan gelenler” anlamında bir kökene sahiptir.
Öte yandan yine (Mousoulmanoi/ Müslümanlar), sıklıkla (Tourkoi/Türkler), Mwaμe0avo (Möamethanoi/ Muhammediler) gibi terimler de görülmektedir. Bazen de bu terimler tekil olarak bir şahsiyetin etnik kimliğini nitelemek için veyahut nadiren bir Osmanlı sultanının adının yerine kullanılmaktadır.
Ayrıca Moğol ve Tatarlar için: (Skythai/İskitler), Tatapoı (Tataroi/Tatarlar), Araplar, Memluklar ve Eyyubiler için (Sarakenoi/Sarazenler) veya nadiren yine Agarenler terimi de kullanılmaktadır. Bu konuda daha fazla bilgi için bkz: A.G.C. Savvides, "Agarenoi, lsmaelitai and Sarakenoi in Byzantine Sources, Byzantion, 67 (1 997), s. 89-96.
***
Tarih: 6834, 9. İndiksiyon, 6 Nisan.
6834 yılında Prousa [Bursa] tanrısız Agarenlere [Agarenoi/Türkler] teslim edildi, 6 Nisan’da. Türkler, Prousa'yı [Bursa] aldılar 6834 yılı, 6 Nisan’da. Tarih: 6839, 14. İndikfiyon, 2 Mart Ve Nikaia [Iznik] kenti de Tarih: 6839 yılında Agarenlere [Türkler] teslim edildi.
***
Yukarıdaki kronik metinde biz Türklere tanrısız diyen ve Agarenler ismini takan Bizans, bu ismin Tanrı’nın yeryüzündeki o vakit halifesi olan Hz. İbrahim'e cariye olan 'Hacer'e atfediyorlar.
Müslüman olan kim istemez bir peygamberin kölesi olmayı?
Tanrı’nın peygamberi İbrahim, Hacer annemizi zevcesi olarak kabul etmiş ise; o vakit Tanrının en yakınında bulunan 'Havva' annemizden farkı yoktur diye düşünmekteyim.
Tabii konu ne tanrısızlık ne de Tanrılık...
Konu, Orhan Gazi'nin Bursa’yı fethi ve 'Bizans'ın kuyruk acısı (!)
Not:
Metin içerisindeki tarih sizi yanıltmasın, doğru bir tarihtir.
Şöyle ki; Dünya Yılı veya Türkçe terminolojide “Hilkat Yılı” olarak bilinen dünyanın Yaratılış (Creation/İncarnation) tarihi, Miladi takvimin başlangıç noktası olan İsa'nın doğumundan 5508 yıl öncesidir.
Bu takvim sistemine göre her yıl, 1 Eylül-31 Ağustos tarihleri arasındaki 12 aydan oluşur. Dolayısıyla, kaynakta verilen tarihten 5508 yıl çıkardığımız takdirde Miladi tarihe ulaşırız.
Saygılarımla
.
Emrah Bekçi, dikGAZETE.com
-Yazar/Yönetmen-