Zeytinyağı diye tohum yağı yediriliyor olmamızın sebebi!..

Zeytinyağı diye tohum yağı yediriliyor olmamızın sebebi!..

Zeytinyağı diye tohum yağı yediriliyor olmamızın sebebi!..

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın son günlerde “Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar” ile “Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar” listesi yayımlamasından sonra anlaşıldı ki; domuz, at, eşek eti yedirdikleri gibi, özellikle baharatlara boya ve farklı maddeler katıldığı görülürken; zeytinyağı diye satılan yağlara da tohum yağı karıştırıldığı tespit edildi!

Konumuz zeytinyağı olduğu için tohum yağları yememizin sebeplerinden en önemlisine gelelim…

Vakıflara Osmanlı’dan intikal eden ve 1940 yılında 3913 sayılı kanun ile kurulan ve kuruluş amacı, “Vakıf zeytinliklerinin korunması, kollanması, ıslah edilmesi ve işletilmesi” olan Ayvalık Vakıf Zeytinlikleri İşletme Müdürlüğü’nün 14 bin dekar arazide yaklaşık 165 bin adet zeytin ağacı bulunmaktadır.

Vakıflar Müdürlüğü’nün bu zeytin ağaçlarından zeytin ve yağ üretmek için Balıkesir Edremit’te fabrikası bulunmaktaydı!

Türkiye genelinde bazı bölgelerde bulunan şubeleriyle 83 yıl tüketiciye uygun ve kaliteli zeytinzeytinyağı ve ürünleri sunan Vakıflar İşletme Müdürlüğü’nün, 165 bin adet zeytin ağacının bulunduğu zeytinliklerin çoğu bugün tatil beldesi olan Ayvalık, Burhaniye, Havran, Küçükkuyu, Altınoluk ve Edremit’te yer alıyor. Yapılan bir açıklamada da “Edremit’ten Dikili’ye kadar yol boyunca sağlı-sollu yer alan yemyeşil zeytinliklerden Vakıflar’a ait olan değerli araziler bulunmaktadır!”

İşte bu vakıfların 83 yıldır zeytin ve zeytinyağı ürettiği Edremit fabrikası ile Ayvalık Vakıf Zeytinlikleri İşletme Müdürlüğü, Vakıflar Meclisi’nin 26.04.2023 tarihli ve 174/161 sayılı kararıyla zarar ettiği gerekçe gösterilerek kapatıldı!

Bölgede zeytinyağı üreten ve kendilerine ait zeytin ağacı bulunan firmaların yanı sıra, zeytin ağacı bulunmayan üreticiler de mevcut ve bunların zarar ettiğine dair herhangi bir veri bulunmadığı gibi; zarar etmiş olsalar zaten onlar kapanırlardı!

Vakıf fabrikasının kapatılması, yöredeki zeytin ve zeytinyağı üreticileri başta olmak üzere neredeyse her kesimden tepkilere neden oldu!

Hatta “165 bin adet zeytin ağacının sahibi olan bir kurumun, zarar etmesi için ticaretten hiç anlamayan birinin işin başında olması bile kurumu zarar ettirmez” denildi!..

Zeytinliklerin imara açılacağı, zeytin bahçelerinin yok edileceği tepki ve söylemleri üzerine araziden bahsedilmeden zeytin ağaçlarıyla ilgili 25/07/2023 tarihinde ‘Vakıf Zeytinlikleri Basın Açıklaması’ başlığıyla yazılı bir açıklama yapılıp, şöyle denildi:

“T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü Ayvalık Vakıf Zeytinlikleri Döner Sermaye İşletmesi; Ayvalık, Burhaniye, Havran, Küçükkuyu, Altınoluk, Edremit ilçelerini içine alan ve Edremit Körfez Bölgesi olarak bilinen hat üzerindedir.

Bu zeytinlik arazileri “Ayvalık Vakıf Zeytinlikleri İşletme Müdürlüğü” eliyle yönetilmektedir. Müdürlüğümüz 1940 yılında ilk defa 3913 sayılı kanun ile kurulmuş ve kuruluş amacı “Vakıf zeytinliklerinin korunması, kollanması, ıslah edilmesi ve işletilmesidir” şeklinde belirlenmiştir.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Ayvalık Vakıf Zeytinlikleri Döner Sermaye İşletmesinin faaliyetlerine son verilmiş olması zeytin arazilerinin sahipsiz kalacağı ve ranta açılacağı anlamına gelmemektedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde bulunan zeytinlikler, 2004 yılından bu zamana Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce uzun süreli kiralama yöntemiyle serbest bir şekilde kiraya verilmeye başlanmıştır. Bahse konu olan zeytinlikler Genel Müdürlüğümüz mülkiyetinde olup Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü kontrolündedir. Zeytin arazileri serbest olarak kiradadır ve kontrolü belirtildiği üzere Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından rutin aralıklarla yapılmaktadır.”

Vakıfların ürettiği zeytinyağına, Türkiye genelinde bazı bölgelerde bulunan satış şubeleriyle ulaşılırken; ulaşamayanlar da, fabrikaya sipariş verip, kargo aracılığıyla ürünleri temin edebiliyordu!

Ben ve benim gibi onbinlerce insan, 2023’e gelene kadar yıllardır vakıflar yağı tüketiyordu!

2023 yılından sonra benzer ya da daha kaliteli yağ bulabilmek için yaptıkları araştırmalarda kimisi yaşadığı şehirden, kimisi de yine aynı bölgeden zeytinyağı temin etmeye çalıştı!

“Taş değirmen”, “kendi doğal ürünümüz” filan fıstık diye reklam yapılan yağları getirtip, kullanmaya başladı!

Zeytin kokusu hissedilmeyen bu yağları kullanırken de, ‘doğal’ olduğu anlatım ve reklamına kanarak şüphe duymadı!

Ta ki, Tarım ve Orman Bakanlığı’nınTaklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar” listelerini görene kadar!..

Bu vesileyle kullandıkları yağın da, tohum yağları karışımı olduğunu öğrendiler!

Zeytinyağı kullanıcılarının hepsi demeyelim ama on binlercesinin tohum yağı yemesinin sebebi dolaylı olarak Vakıflar Zeytincilik’in kapatılmış olmasıdır!

Direkt sebebi ise hükümettir!..

.

Ali Mevlüt Kaya, dikGAZETE.com

...