?>

Edremit Havzası'ndaki sismik hareketlerin zemin üzerindeki etkileri araştırılıyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Deprem Teknolojileri Enstitüsü öncülüğünde bilim insanları, jeolojik araştırmalar ve 3 boyutlu modelleme ile Edremit Havzası'nda depremlerin oluşturduğu sismik hareketlerin zemindeki yıkıcı etkisini araştırıyor

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 3 ay önce

Erzincan
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) Deprem Teknolojileri Enstitüsü yürütücülüğünde 9 üniversitenin araştırmacı olarak katıldığı ve jeoloji, jeofizik ile inşaat mühendislerinin bir arada çalıştığı "Edremit Ovası (Balıkesir) ve Çevresinin Yerel Zemin Etkilerinin Belirlenerek Sahaya Özel Sismik Tehlike ve Zemin Dinamik Davranış Analizlerinin Gerçekleştirilmesi" başlıklı TÜBİTAK-1001 projesi kapsamında çalışma yürütülüyor.
Alanında uzman jeoloji, jeofizik ve inşaat mühendislerinin bir arada çalıştığı proje kapsamında, Balıkesir ve Edremit, Burhaniye ile Havran ilçeleri sınırında yer alan Edremit Havzasını ve çevresini etkileyecek karadaki aktif faylar detaylı olarak araştırılıyor.
Bölgeden uydu fotoğrafları ile alanın 3 boyutlu jeofizik tomografisini de alan bilim insanları, depremlerin oluşturduğu sismik hareketlerin zemindeki yıkıcı etkisi üzerinde çalışma yapıyor.

"1000 civarında jeofizik ölçü topladık"

EBYÜ Deprem Teknolojileri Enstitüsü Araştırma Görevlisi Doç. Dr. Eren Pamuk, deprem anında meydana gelecek hasarları önceden tahmin etmeyi ve bölgedeki fay hatları ile zemin durumlarını araştırmayı amaçladıklarını söyledi.
Alanda jeofizik ölçümler olarak 3 boyutlu modelleme ile çalışmalarını gerçekleştirdiklerini ifade eden Pamuk, şöyle konuştu:
"Edremit Havzası hem kuzeyde hem de güneyde yıkıcı deprem üretecek çok sayıda aktif faya ev sahipliği yapmakta. MTA diri fay haritalarında bu haritalar haritalanmış ama havzanın güney kısmında fayların körfeze kadar devam ettiğini belirledik. Bu projede jeoloji çalışmalarını, yüksek çözünürlüklü topografya, ortafoto ve saha çalışmalarıyla gerçekleştirdik.
Elde ettiğimiz ilk bulgularda özellikle havza güneyindeki fay zonunun deprem büyüklüğü potansiyelindeki bir artış, bu proje kapsamında belirlendi. Sahadan yaklaşık 1000 civarında jeofizik ölçü topladık, bunlarla 2 ve 3 boyutlu olarak havza modellemesi gerçekleştirdik. Deprem dalgaları havzaya girdiğinde nasıl bir davranış sergileyeceğini modellemiş olacağız. Yani hangi frekansta ne kadar büyütmeler olacak biz bunu büyük depremler öncesi bu alan için hesaplayacağız."

"Sonuçları yerel yönetimlerle paylaşacağız"

Pamuk, Edremit Havzası gibi çok sayıda havza yerleşiminin ülkede olduğuna işaret ederek, "Özellikle deprem dalgaları bu tür havzalara girdiklerinde bir kapanlama özelliği söz konusu. Yani deprem dalgaları bu alanlara girdiklerinde buradan çıkamıyorlar. Dolayısıyla dışarda ana kayada 10 saniyelik bir deprem burada birkaç katına çıkabiliyor. Projenin sonraki aşamalarında ise sahaya özel sismik tehlike ve zemin dinamik analizleri gerçekleştireceğiz. Böylelikle meydana gelecek depremlerin en büyük yer ivmeleri ve meydana gelebilecek en büyük magnitüd (deprem anında boşalan jeolojik enerji potansiyelinin, sismik aletler tarafından ölçülen değeri) değerleri de önceden tahmin etmiş olacağız. Bu sonuçları yerel yönetimlerle paylaşacağız." diye konuştu.
Kuzey Anadolu Fayı Hattı üzerinde bulunan Yedisu Fay Segmenti’nin kırılmasıyla en çok etkilenecek alanlardan birisi de Erzincan Havzası olduğunu anlatan Pamuk, EBYÜ bünyesinde Erzincan'da deprem risklerinin azaltılması için de saha çalışmalarına başlayacaklarını bildirdi.
Pamuk, Erzincan Havzası'nın 3 boyutlu jeofizik tomografisini çekerek zemin dayanım özelliklerini araştırmaya başlayacaklarını söyleyerek, "Beklenen olası Yedisu depreminin Erzincan zeminlerindeki davranışını bilimsel çalışmalarla önceden analiz edeceğiz. Böylelikle deprem dalgalarının hangi bölgelerde büyüyeceği ve olası büyük depremin süresinin hangi bölgelerde daha uzun süreceğini tespit edeceğiz" dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye, Antarktika'daki varlığını "Kutup Araştırmaları Üssü" ile güçlendirecek

2025-03-30 13:33 - Teknoloji

Yollarda bayram tatili dönüşü yoğunluğu yaşanıyor

2025-04-02 01:57 - Çevre & Seyahat

Ticaret Bakanlığının 8 milyar dolarlık e-ihracat hedefine sektörden tam destek geldi

2025-04-03 14:23 - Ekonomi

Senegal'de Ramazan Bayramı namazı okyanus kenarında beyazlar içinde kılındı

2025-03-31 17:08 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Beşiktaş, Galatasaray'ın yenilmezlik serisine son verdi

2025-03-29 23:34 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya Cumhurbaşkanı Subianto ile görüştü

2025-03-30 20:08 - Siyaset

Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan'dan 19 yaş altı takımına teşekkür

2025-04-03 15:43 - Spor

Boykot çağrısına rağmen marketlerde hareketlilik sürüyor

2025-04-02 16:43 - Ekonomi

Giresun'da kadınlar kilim dokuyarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor

2025-03-29 18:02 - Çevre-Hayat

Sakarya'da "Dumansız Kampüs" üniversitelilere nefes oldu

2025-03-29 11:43 - Gündem

İlgili Haberler

Gazze'de 23 yıllık evli çiftin çocuk özlemini, ailesini kaybeden 'Cennet' bebek giderdi

14:53 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

15 Temmuz'da ağır yaralanan gazi Alkılıç, karanlık gecede yaşadıklarını anlattı

12:27 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

15 Temmuz gazisi genç kız o gecenin hafızalarda diri kalmasını istiyor

12:03 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

15 Temmuz gazileri 'o gece' yaşadıklarını unutamıyor

12:02 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Boynundaki mermi parçasıyla 9 yıldır yaşayan gazi, darbe gecesi bir kız çocuğuna kalkan olmuş

11:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

Türkiye ve Malezya katılım finansta işbirliğini güçlendirmeyi hedefliyor

13:47 - Ekonomi

AB Dışişleri Bakanları İsrail'e yaptırımları görüşmek için toplandı

13:27 - Dünya

Trump, Putin'le ilgili hayal kırıklığı yaşadığını ancak onunla henüz ilişkisini kesmediğini söy

13:22 - Dünya

Rus havacılık sektörü İHA saldırıları ve yaptırımların gölgesinde zorlu süreçten geçiyor

13:17 - Dünya

Turizm Yunanistan için hem ekonominin önemli bir unsuru hem de yeni bir mücadele alanı

13:12 - Ekonomi