?>

Diplomatik bir merkez ve Ermeni emellerinin çöküşünün sembolü olan Şuşa

Nərmin Novruzova

3 yıl önce

Azerbaycan, Bakü

Karabağ'ın incisi ve Azerbaycan'ın tamamı -Kültür, sanat, eğitim ve milli gelenek ve değerlerin korunması merkezi- olan Şuşa, son olaylarla bağlantılı olarak ülkenin diplomatik alandaki başarısı ile özdeşleşmiştir.
Geçen günlerde Azerbaycan halkının kırılmaz ruhunun sembolü olan bu antik kentte tarihi bir etkinlik düzenlendi; BM ile Azerbaycan arasındaki işbirliğinin 30. yıldönümü kutlandı.
Bu yetkili örgütün temsilcilerinden ve Azerbaycan devlet aygıtından oluşan büyük bir heyet, uzun yıllar Ermeni işgalinden kurtulmuş olarak Şuşa'ya gitti.
İşgal yıllarında Şuşa şehri yerle bir edildi. Ancak Azerbaycan'ın Vatanseverlik Savaşı'ndaki zaferi sonucunda diğer şehir ve topraklarımız gibi o da kurtarılmıştır. 
Bugün Azerbaycan'ın kültür başkenti olan Şuşa, yakın gelecekte BM ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin aktif olarak tartışıldığı bir diplomatik merkez olarak da hareket etmektedir.
Elbette tüm bu süreçler, kuşkusuz büyük siyasi, diplomatik ve aynı zamanda sembolik öneme sahip.
Şuşa'da düzenlenen etkinliğe katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Devlet Başkanı İdaresi Dış Politika Dairesi Başkanı Hikmet Hacıyev, Azerbaycan'ın uluslararası hukukun esas alınan ilkelerini desteklediğini kaydetti; BM Şartı'ndan.
Azerbaycan’ın BM'nin insani faaliyetlerini aktif olarak desteklediğine dikkat çeken Hacıyev, “Azerbaycan ve BM arasındaki işbirliğinin parlak bir geleceği var. Bazen BM eleştiriliyor. Ancak üye ülkelerin bu kuruluşa karşı yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerektiğini unutmayalım. Tüm ülkeler, BM Şartı ile ilgili yükümlülüklere uymak zorundadır.” dedi.
Başkan Yardımcısı Hikmet Hacıyev, Ermenistan'ın yaklaşık 30 yıldır BM'ye karşı yükümlülüklerini yerine getirmediğini hatırlattı.
Bu bağlamda Ermenistan'dan bahsetmişken, Ermeni tarafının Şuşa'da böylesine önemli ve önemli bir olayı düzenlerken bile, önceki yıllardaki fikirlerinden farklı olmayan politikasını -toprak iddiaları politikasını- göstermeye devam ettiğini belirtmekte fayda var.
Başka bir devlete karşı BM’nin uluslararası hukuka dayalı konumu net olarak belirlenmiş bir örgüt olmasına rağmen Ermenistan, BM kurumlarının temsilcilerinin katılımıyla Şuşa'daki olayı önleme çabalarından vazgeçmemiştir.
Bununla birlikte, Ermenistan'ın çeşitli diplomatik kanallardan Şuşa'daki bu olaya ciddi şekilde müdahale etme girişimleri tam bir başarısızlıkla sonuçlanmıştır.
Ermeni yetkililerin, bu olayla ilgili bugünkü eylem ve açıklamaları, uluslararası hukuku, devletlerin toprak bütünlüğünü tanımayı ve ülkelerin egemenliğine saygıyı göz ardı eden Ermeni liderliğinin gerçek tutumunu açıkça ortaya koydu.
Ek olarak; Ermenistan'ın bu saldırılarında Nikol Paşinyan'ın bir sonraki siyasi ikiyüzlülüğüne ilişkin bazı sonuçlara işaret eden açık mesajlar olduğu gibi basit bir sonuç çıkarılabilir.
Ermenistan Cumhuriyeti liderliği, Ermenistan'ın Azerbaycan ile ilişkileri geliştirmeye başlamaya hazır olduğuna dair düzenli açıklamalar yaparak, fiilen iki cumhuriyet arasındaki ilişkilerde kalan olumsuz yönlerin nihai çözüm sürecini sabote etmekte ve baltalamaktadır.
Ancak Ermenistan'ın tüm bu çabaları istenen sonucu vermeyecektir, çünkü önde gelen ve yetkili kuruluşlar ve katılımcı ülkeler tarafından yönetilen tüm dünya toplumu Şuşa'nın Azerbaycan'a ait olduğunu asla tartışmamaktadır. 
Bunun kanıtı, Ermeni zulmünden ve vandalizminden kurtulmuş Şuşa'da Azerbaycan bayrağının yanına dalgalanan BM bayrağıdır.
Şuşa'daki bu BM sembolü, uluslararası toplum tarafından Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünün tanınmasının bir başka göstergesidir.
Ve bölgedeki adil mevcut gerçeği kabul etmek istemeyen, bariz tarihi gerçekleri inkar eden ve dünya toplumunun meşru görüşünü görmezden gelen Ermenistan, küresel ilerlemenin, ekonomik kalkınmanın ve barışçıllığın arka bahçesinde bitki örtüsünü sürdürmeye devam edecektir.

Birlikte yaşama.

.

Nərmin Novruzova, dikGAZETE.com

YAZARIN DİĞER YAZILARI