Atina'daki cami yapımı Yunanlı siyasilerin oy malzemesi oldu

Atina'daki cami yapımı Yunanlı siyasilerin oy malzemesi oldu

Yeni Demokrasi Partisi’nin (ND) Partisi’nin Atina Belediye Başkan adayı Aris Spiliotopulos’un Belediye Başkanlığını kazanması durumunda Atina’da cami inşası konusunu referandumla Atina sakinlerine soracağı açıklamasına Yunanistan Eğitim Bakanlığı Dinişler

Yeni Demokrasi Partisi’nin (ND) Partisi’nin Atina Belediye Başkan adayı Aris Spiliotopulos’un Belediye Başkanlığını kazanması durumunda Atina’da cami inşası konusunu referandumla Atina sakinlerine soracağı açıklamasına Yunanistan Eğitim Bakanlığı Dinişleri Genel Sekreteri Yorgos Kalancis’in sert tepki gösterdi. 

Kathimerini gazetesinin haberine göre Atina’nın Eleona bölgesine cami inşası konusunda belediye başkan adaylarının görüşleri oy avcılığı hedeflerine göre değişiyor. Diğer taraftan Yunanistan Altyapı Bakanlığı Atina’da cami inşası çalışmalarına yeşil ışık yakmak için Danıştay’ın onayını bekliyor.

Hatırlanacağı üzere söz konusu cami inşasına karşı çıkan Pire Metropoliti Serafim Danıştay’a başvurmuş ve cami inşasıyla ilgili 3512/2006 sayı ve tarihli yasanın uygulanmasını ve cami inşasının “anayasaya ve Hellenizme karşı” ilan edilmesini talep etmişti.

Atina Belediye Başkan adayı Aris Spiliotopulos’un cami inşa edilmesini referanduma götürme önerisine sert tepki gösteren Dinişleri Genel Sekreteri Yorgos Kalancis “Din özgürlüğü gibi insan haklarının muhafaza edilmesi için ne zamandan beri referandum yapıyoruz?” ifadelerini kullandı.

Kalancis Kathimerini gazetesine yaptığı açıklamasında ayrıca, “Ülkemizin uluslararası boyutta rezil olmaması için şunu söylemeliyim ki, eğer Eleona’daki cami için referandum yapılırsa o zaman tek çözüm bizim kiliselerimiz de dahil olmak üzere her ibadet alanı için yerel referanduma gitmektir.

Böylece din özgürlüğünün güvencesi Anayasa’nın (değişmez) 13. maddesi ve Yunan halkının tamamının iradesini ifade eden Parlamento’ya bırakılması yerine yerel referandumlara bağlı olacaktır.

Spiliotopulos, ND milletvekili olarak cami inşası yasası lehinde oy kullanmıştır ve hatta caminin şu anda inşa edileceği yere ‘evet’ demiştir. Kendisi 2009’da Milli Eğitim ve Dinişleri Bakanlığı görevine gelmişti.

O zaman cami yasasını değiştirme imkânı ve yetkisi vardı. Ancak bunu yapmadı. Ayrıca, Müslüman göçmenlerin gayri resmi ibadethanelerine de müdahale imkânı vardı; bunu da yapmadı ve sorunlar çoğalarak arttı” ifadelerini kullandı.

Yorgos Kalancis diğer Atina Belediye Başkan adaylarının tutumunu da şöyle yorumladı: “Nikita Kaklamanis de bugün için cami inşasına karşı geliyor. Oysa Ethnos gazetesine 3.5.2010 tarihinde verdiği röportajda aynen naklediyorum: Atina Belediye Başkanı N. Kaklamanis Eleona bölgesi içinde bulunan Naftiko Ohiro alanına Müslüman camisi inşasını önerdi...

Altın Şafak’ın taburu ise net ve Hıristiyanlık karşıtı, ayrımcı ve Nazici karakteriyle uygun. Diğer belediye başkan adaylarının görüşü ise bilinmiyor. Herhalde gerçeklerle yüzleşmekten korkuyorlar.

Radikal Sol Koalisyon’nın  (SYRIZA) sürekli ve genel sessizliği de olumsuz izlenim bırakıyor. Bu taktik ile Altın Şafak’a dini özgürlükler konusunda ajandasını dayatma zemini bırakıyorlar.

Halihazırdaki Belediye Başkanı Yorgos Kamis ise tam aksine gayri resmi camilerle ilgili sorumluluğu bu durumu yaratanlara atma imkânı varken, ateşe girmeyi ve şehir ile vatandaşlar için son derece olumlu çözümler bulmayı tercih etti.”

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
...