Ders çalışırken bu müziği dinleyin !
- 11-03-2015 14:08
- 319
Müzik Psikolojisi Uzmanı Çağın Mert Öğüt, ders çalışırken klasik müzik dinlemenin öğrenme fonksiyonlarını artırdığını söyledi.Birçok öğrenci ders çalışırken müzik dinlemeyi tercih etmez. Ortamda oluşan diğer sesler onların dikkatlerinin hemen dağılmasına
Müzik Psikolojisi Uzmanı Çağın Mert Öğüt, ders çalışırken klasik müzik dinlemenin öğrenme fonksiyonlarını artırdığını söyledi.
Birçok öğrenci ders çalışırken müzik dinlemeyi tercih etmez. Ortamda oluşan diğer sesler onların dikkatlerinin hemen dağılmasına sebep olur. Bazı öğrenciler de müzik olmadan ders çalışamaz, ortamda en az bir ses ararlar. Farklı müzik eserlerinin öğrencilerde düşünme faaliyetlerini ve hayal gücünü etkilediği gözlemlenmiştir.
“ÖĞRENCİLER AŞİNA OLDUKLARI MÜZİKLERİ DİNLEMELİLER”
Öğrencilerin müzik dinleyip dinlememesinin her zaman tartışılan ve kafa karıştıran bir konu olduğunu belirten Müzik Psikolojisi Uzmanı Çağın Mert Öğüt, eğitimcilerin bu konuda yorumlar yaptığını ve bazı okullarda bu konunun tartışıldığını aktardı. Müziğin başarıya etkisinin olduğunu söyleyen Öğüt, müzik dinleyecek olan öğrencilerin aşina oldukları müziklerin dinlemeleri gerektiğini vurguladı. Öğüt, “Öğrenciler aşina oldukları müzikleri dinlerlerse bunun daha az kafa karıştırıcı etkileri oluyor. Yani ilk kez dinlediği bir şarkıyı, yeni aldığı bir albümü yeni öğreneceği dersi çalışırken dinlerse başarının ve o anki öğrenme kabiliyetinin daha düşük olması beklenir. Çünkü orada beyni yeni satın aldığını dinlemekle de meşgul. Bunun yerine daha aşina olduğu müzikleri dinlemeyi tercih edilebilir. Eğer sözlü müzik dinleyecekse sözleri olan, yine bildiği, aşina olduğu müzikleri dinlemesinde fayda var. Ama mümkünse sözleri olmayan, enstrümantal müzikleri dinlemesinin daha iyi etkileri olduğunu biliyoruz” dedi.
“ORTALAMA DESİBELDE MÜZİK BİLGİYİ DEPOLAMA SÜRECİNİ ETKİLİYOR”
Ne tarzda müzikler dinlenilmesi gerektiği konusunda da bilgiler veren Çağın Mert Öğüt, “Araştırmalarımızın sonucunda insanlarda hoş duygu oluşturan müziklerin ortalama bir desibel seviyesinde dinlenmesinin öğrenme seviyesini ve bilişsel fonksiyonları artırdığı gözlenmiştir. Klasik müzik her zaman tercih edilebilir ders çalışırken. Sesin çok fazla açık olmaması da kesinlikle öğrenme becerilerini ve öğrencinin bilgiyi depolama süreçlerini daha çok olumlu yönde etkileyen bir sonuçtur” ifadelerini kullandı.
“TENEFFÜSLERDE ÇALINACAK OLAN MÜZİK YENİ DERSE DAHA İYİ HAZIRLAR”
Okullarda müzik çalınıp çalınmaması konusunda da tartışmalar olduğunu hatırlatan Müzik Psikolojisi Uzmanı Öğüt, uyumlu aralıklarla çalınan müziğin öğrencide olumlu etki yapacağını bildirdi. Öğüt, “Okullarda müzik çalınıp çalınmaması çoğu okulun kendi içinde verdiği bir karar sonucunda oluyor. Ama eğer teneffüste müzik çalınacaksa yine uyumsuz aralıklardan oluşmayan müziklerin tercih edilmesi gerekiyor. Çok yüksek sesle müzik çalınmaması çocukların öğrenme faaliyetlerini kesinlikle artıracaktır. Uyumlu aralıklardan oluşan ortalama desibelde müzik çalındığında yeni derse hazırlanırken öğrenci bilişsel olarak bilgileri daha rahat depolamaya hazırlanacaktır ve yeni dersinde çok daha iyi öğrenme süreçleri yaşayacaktır” diye konuştu.
“KLASİK MÜZİK ÖĞRENMEYİ VE VERİMİ ARTIRACAKTIR”
Her gün müzik endüstrisinde yeni şarkılar üretildiğini ifade eden Çağın Mert Öğüt, yeni çıkacak müziğin hangi özelliklerde olduğunu bilemediklerini söyledi. Bu yüzden yeni çıkan şarkının öğrenmeyi etkileyip etkilemeyeceğini de bilemediklerini belirten Öğüt, “Dinleyen kişi de alelade bir şarkının, yeni dinlediği bir şarkının bahsettiğimiz olumlu özelliklere onun öğrenme becerilerine katkı edip etmeyeceğini de bilemez. Bunu kontrol edemeyeceğimiz için bizim bildiğimiz ve çalıştığımız konu olan klasik müziği her zaman öneriyoruz. Çünkü klasik müziğin bu özelliklere sahip olduğunu biliyoruz. Bizlerin önereceği şey, öğrencilerin ders çalışırken klasik müzik dinlemesidir. Klasik müzik, öğrenme fonksiyonlarında, bilgiyi işleme süreçlerinde ve öğrenirken çocuğun daha iyi düşünmesi açısından elde edilen veriler ışığında daha yararlı olacaktır ve verimi artıracaktır” ifadelerini kullandı.
(İHA)
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...