Kenan Yavuz: Petkim Yarımadası önemli enerji üretim alanı olacak

Kenan Yavuz: Petkim Yarımadası önemli enerji üretim alanı olacak

SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz, 'Petkim Yarımadasını Avrupa’nın en önemli üretim kümelerinden biri hâline getireceğiz' dedi. SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz, Türkiye’nin enerji alanında ideolojik bir tartışmaya mahkûm edilmemesi gerektiği

SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz, 'Petkim Yarımadasını Avrupa’nın en önemli üretim kümelerinden biri hâline getireceğiz' dedi.

SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz, Türkiye’nin enerji alanında ideolojik bir tartışmaya mahkûm edilmemesi gerektiğini belirterek “Ülkemiz enerji üretim kabiliyetini iki katına, ara malı üretimini ise beş katına çıkarması gerekiyor. Rafinaj ve petrokimya ithalatı 20 milyar doları aştı” dedi.

SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz, Petkim Yarımadasında, SOCAR Power Enerji Yatırımları A.Ş. tarafından yapılacak enerji santrali ve devam eden rafineri ve liman yatırımları ile ilgili İHA’ya önemli açıklamalarda bulundu. Enerji santrallerine karşı çıkılmasını değerlendiren Yavuz, konunun ideolojik boyuttan çıkartılarak teknik olarak tartışılması gerektiğini, teknoloji kullanıldığında korkulacak hiçbir şeyin olmayacağını ifade etti. Yavuz, 2023 ihracat hedefini de hatırlatarak Türkiye’nin büyümeye devam edebilmesi için enerji ve yerli ara malı üretimini artırmak mecburiyetinde olduğunu söyledi.

“DOĞRU TEKNOLOJİ KULLANILDIĞINDA KORKULACAK HİÇBİR ŞEY YOKTUR”Kömür ve nükleer dâhil olmak üzere, tüm üretim tesislerinde asıl olanın kullanılan teknoloji olduğuna dikkat çeken SOCAR Türkiye CEO’su Kenan Yavuz, doğru teknoloji kullanıldığında korkulacak hiçbir şeyin olmayacağını vurguladı. Geçmişte yapılan yanlış bir takım örneklerden hareket ederek Türkiye’nin önünün kapatılmaması gerektiğini savunan Yavuz, Türkiye’nin en önemli zenginlik kaynağının kömür olduğunu ve 300 yıl yetecek kadar yerli kömür olduğunu kaydetti. Yerli kömürün teknolojiyle buluşturarak enerji üretiminde kullanılması gerektiğini ifade eden Yavuz, “Almanya bizim on katı büyüklüğümüzde bir ekonomi. Şehirlerin göbeğinde termik santraller var. Bahçelerinde çocuklar top koşturuyor. Bunu herkes gidip görebilir” diye konuştu.

“ELEKTRİK ÜRETİM KAPASİTESİNİ İKİYE KATLAMAMIZ LAZIM”Körü körüne, ideolojik anlamda bir tartışmaya Türkiye’nin mahkum edilmemesi gerektiğini dile getiren Yavuz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu 2023 ihracat hedefini hatırlatarak şöyle konuştu: “Konuyu teknik düzeyde tartışmamız lazım. ‘Nükleer enerjiye karşıyız’, ‘kömüre karşıyız’, ‘su dereleri yok ediyor’, ‘rüzgâr kuşları rahatsız ediyor.’ gibi argümanlar ile yapılan tartışmalar ülkemize zarar veriyor. Enerji ihtiyacını nasıl ve nereden karşılayacağımız en hayati sorunumuzdur. 90 milyona giden nüfusumuz, 2023 için belirlediğimiz 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefimiz var. Mutlaka yakalamak zorunda olduğumuz muhteşem bir hedef.'

“YERLİ ARA MALI ÜRETİMİ BEŞ KAT ARTMALIDIR”Petrolü ve doğalgazı olmayan bir ülke olarak, ara malı üretimini bugünkü seviyenin 5 katına çıkarmak zorunda olduğumuzu anlatan Yavuz, 'Açık bir gerçekliktir. Ara malı üretimini artırmadan rekabet gücüne sahip olamayız, bilgi ve teknoloji transferi yapamayız.”İthalatın en büyük kaleminin ara malı ithalatı olduğunu hatırlatan Yavuz, “Üreten ve istihdam yaratan bir ekonomi olabilmemiz için ara malı üretimi hızla yerlileştirilmelidir. Ülkemiz ekonomisini ithalata bağımlı hale getiren uygulamalar ortadan kaldırılmalı bu kapsamda, dahilde işleme rejimi, serbest bölgeler ve serbest ticaret anlaşmaları ile gümrük birliği anlaşması acilen rehabilite edilmelidir” dedi.

“PETKİM YARIMADASI AVRUPA’NIN ÖNEMLİ ÜRETİM KÜMELERİNDEN BİRİ HALİNE GELECEK”Enerji santrali yatırımında ÇED raporu ve lisansını aldıklarını, ihale aşamasına geldiklerini belirten Yavuz, Petkim Yarımadasını Avrupa’nın en önemli üretim kümelerinden biri hâline getireceklerini kaydetti. Kendi elektriklerini kendilerinin üretmek mecburiyetinde olduklarını ifade eden Yavuz, sözlerine şöyle devam etti:“Petrokimya ve rafinaj proseslerinde enerjiyi dışarıdan alarak üretim yapılamıyor zira eş zamanlı olarak buhar ihtiyacı var ve 365 gün 24 saat istikrarlı ve temiz enerjiye sahip olmak zorundayız. Bu nedenle enerji arz güvenliğimizi tesis edebilmek için, mevcut doğalgaz santralimizin yanına yedekleme yapmak ve maliyetlerimizi düşürmek amacı ile yeni bir enerji santrali inşa edeceğiz. Hedefimiz 2018 yılında bu santrali devreye almak.”

TÜRKİYE VE AZERBAYCAN KARDEŞLİĞİSOCAR olarak Türkiye’nin en büyük yatırımcısı olduklarını hatırlatan Kenan Yavuz, sözlerini şöyle tamamladı: “1923 yılından 2003 yılına kadar Türkiye’ye gelen kümülatif yabancı sermaye miktarı 15 milyar dolar. Bu rakam, 80 yılın toplamı. Ama bugünkü Türkiye’de SOCAR olarak tek başımıza 20 milyar doların üzerinde yatırım yapıyoruz. Petkim limanını bu yıl sonbaharda hizmete açacağız, Rafineri yatırımımız hızla ilerliyor, TANAP 2018 yılında hizmete girecek, Petkim’de yaptığımız ve yapmakta olduğumuz yatırımlar ile verimliliğimizi ve kapasitemizi artırdık. Tüm bu gelişmeler, Türkiye’nin geçirdiği dönüşümü, değişimi ve geldiği aşamayı çok güzel ifade ediyor. Bu yatırımlarımız,Türkiye ve Azerbaycan’ın stratejik ortaklığı ve iki ülkenin siyasi iradelerini temsil eden cumhurbaşkanlarımızın liderliği ve vizyonları sayesinde hayata geçiyor.”

CEREN ATMACA-ATAKAN ŞEN-HALİL KARAHAN

dikGAZETE.
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
...