Kiralık Araçta Hasarı Kim Öder?

Kiralık Araçta Hasarı Kim Öder?

Kiralık Araçta Hasarı Kim Öder?

Araç kiralama hizmetleri hem kişilerin hem de işletmelerin kolay ulaşım için sıkça tercih ettikleri hizmetlerin başında geliyor. Zira araç kiralama hizmetleri sayesinde konforlu ve özel bir yolculuk deneyimi yaşamak oldukça kolay. Tatiller, iş seyahatleri ve günlük seyahat rutinlerinde değerlendirilen bu hizmette araçlar, kiralayan kişilerin kontrolünde oluyor. Tabii yakıt politikası, km sınırı gibi şartlara uymak kaydıyla. Bunlara ek olarak kiralanan araçta herhangi bir hasarın meydana gelmesi durumunda da bazı şartlar yer alıyor. Araç kiralamak isteyenler için merak konusu olan bu durumun detayları yazımızda.

Kiralık Aracın Hasar Alması

Her araç sahibi trafik kazası ve dış etkenler sonucunda hasar riskleriyle karşı karşıya kalabilir. Bu durum araç kiralama hizmetiyle edinilen araçlar için de geçerlidir. Kiralık aracın kaza yapması veya çeşitli sebeplerden ötürü hasar alması durumunda maddi yükümlülük söz konusudur. Bu durumda maddi giderleri üstlenecek tarafın aracı kiralayan kişi mi yoksa araç kiralama şirketi mi olacağı tartışmalı bir durumdur. Aracın hasar alması durumunda sorumlu tarafın belirlenmesi hasar alma şekline göre farklılık gösterir. Bununla birlikte araç kiralama firmaları bu konuda farklı politikalara sahip olabilir.

Araç kiralama şirketleri kiralama süreçlerinde trafik sigortası ve kasko gibi sigorta hizmetleri sunarlar. Kiralama işleminde zorunlu bir prosedür olan trafik sigortası herhangi bir kaza anında karşı tarafın zararlarını karşılar. Kasko gibi ek sigorta hizmetleri ise hem karşı tarafın hem de sigorta sahibinin kaza ve hasar masraflarını güvence altına alır. Ancak sigortanın karşıladığı hasar maliyetlerinden kalan miktar sürücüden talep edilebilir. Bu noktada genel olarak ilk etapta kusurlu taraf belirlenmektedir.

Kiralık Aracın Kaza Yapması Durumunda Sorumluluk Kime Ait?

Trafik kazası, çizilme veya çarpma gibi kiralık araca hasar veren durumlarda ortaya çıkan mali sorumlulukların karşılanması gerekir. Bu durumlarda faturanın hangi tarafa rücu edeceği duruma göre değişir. Aracı kiralayan kişi kasko hizmetinden de yararlandıysa birçok mali duruma karşı güvence altındadır. Zira kasko sigortaları hem kaza hem de hasar durumlarında sürücüyü güvence altına alır. Ancak trafik kazası yapan sürücü uyuşturucu veya alkol etkisindeyse sorumlu taraftır. Çünkü bu durum kasko poliçelerinin de kapsamına girmemektedir.

Kiralık Araçta Kaza Anında Neler Yapılmalı?

Kiralık araba ile kaza senaryosunda bilinci bir şekilde hareket etmek de oldukça önemli.  Bu tür durumlarda ekstra sorunlar yaşamamak için sakin kalmak gerekir. Kaza sonrasında yaralı ve can kaybı kontrolü yapılır. Eğer kazaya karışan kişiler için tehlikeli bir durum yoksa polis aranarak destek istedir. Kaza bölgesine gelen polis kişiler için kaza zaptı ve alkol raporu hazırlar. Bu tür belgeleri edindikten sonra kiralama şirketi ile iletişime geçilmelidir. Ancak bu sürecin öncesinde kiralama şirketinin sunduğu sözleşmeyi dikkatlice okumakta fayda var. Çünkü firmalar bu tür senaryolar için farklı taleplerde bulunabilmektedir.

.

.

.

-Tanıtım haber-

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
...