SAATÇİLİK OKULU AÇILIYOR

SAATÇİLİK OKULU AÇILIYOR

Bursa Teknoloji Geliştirme ve Eğitim Merkezi (BUTGEM) bünyesinde açılacak saatçilik okulu Türk saat sektörüne yeni ustalar kazandıracak.

Bursa Teknoloji Geliştirme ve Eğitim Merkezi (BUTGEM) bünyesinde açılacak saatçilik okulu Türk saat sektörüne yeni ustalar kazandıracak. P

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Demirtaş'daki BUTGEM bünyesinde, ders programı İsviçre'deki usta ve akademisyenlerle birlikte hazırlanan bir mekanik saatçilik bölümü açıyor. Türkiye Saatçi İşadamları Derneği Başkanı Hayrettin Akpınar’ın öncülüğünde saat ustası yetiştirmek için geliştirilen projenin ön hazırlıkları tamamlandı. 

Saat okulundaki ders müfredatı için (TÜSAD) Hayrettin Akpınar, İbrahim İmamoğlu ve saat ustası Sait Dübüş’ten oluşan ekip İsviçre’deki Cenevre Saatçilik Okulu’nda incelemelerde bulundu. BUTGEM'de açılacak bölümden mezun olanlar, saat üreticisi ülkelerin kabul ettiği standartlarda sertifikalı ustalar olarak sektörün hizmetine girecek. Okulun mezun vermesiyle birlikte Türkiye’nin saat üretiminde çok daha yüksek yerlere gelmesi bekleniyor.

Türkiye’de saatçilik sektöründe 10 binlerce insanın çalışmasına rağmen tercih edilen ürünlerin hepsinin ithal edildiğini belirten Akpınar, “Saatçiliğin temeli astronomidir. Astronomi ilmi, Müslümanların namaz vakitlerini takip için saatin ortaya çıkmasını sağladı. Osmanlı zamanında İstanbul ve Bursa'da çok özel el işi saatler imal edildi. Astronomi ile alakalı bu topraklarda dünya çapında kitaplar yazıldı. Saatçilik de buna paralel olarak gelişti. Ancak astronomi çalışmalarına bu topraklarda 300 yıl ara verildi.

 O arada batı astronomide saatçilikte en tepeye çıktı. Biz de şu an saat ihraç edebilecekken neredeyse bütün markaları ithal ediyoruz. Bunun çözümü ise sadece eğitimdir. O yüzden İsviçre’ye kadar gidip araştırmalar yaptık. Ülkemizdeki saatçilik sektörünü Avrupa ile yarışır hale getirmek hedefindeyiz. Saatçilik aynı zamanda mikro mekanik denilen, uzay ve havacılık sektörlerinin temelini teşkil ediyor. Bu saatçilik bölümü ile yüksek teknoloji sahasına giren havacılık ve uzay sanayiinde yeni ufuklar açılmasına vesile olacağız” diye konuştu.

Saatçilik bölümüne ilk etapta bu işe eli yatkın ve sektörün içerisinde olan 15 kişi alınacak. Bölüm önümüzdeki şubat ayında eğitime başlayacak.

dikgazete.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
...