"Terör tsunamisi Avrupa’yı da vuracaktır”

"Terör tsunamisi Avrupa’yı da vuracaktır”

Türk-Alman Üniversitesi öğrencileriyle buluşan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa’da bazı ülkelerin terör örgütleri arasında ayrım yaptıklarını belirterek, “Bu ayrımı yaparsınız bir gün terör tsunamisi...

Türk-Alman Üniversitesi öğrencileriyle buluşan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa’da bazı ülkelerin terör örgütleri arasında ayrım yaptıklarını belirterek, “Bu ayrımı yaparsınız bir gün terör tsunamisi Avrupa’yı da vuracaktır” dedi.
Türk-Alman Üniversitesi öğrencileriyle buluşan Bakan Bozkır, düzenlenen panelde öğrencilerin sorularını yanıtladı. Bozkır, konuşmasının başında Suriye’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekti. Avrupa ülkelerinin Suriye’deki iç savaşa yönelik politikalarını değerlendiren Bakan Bozkır, “Suriye’de bu savaş durumu ortaya çıktığında ve bombalamalar ve terörizm artışı nedeniyle yuvalarını terk edip canlarını kurtarmak için ülkemize sığınma durumunda kalan Suriyelilere de anlayış içinde hudutlarımız açılmıştır ve Türkiye’de misafir edilmeye başlanmıştır. Fakat o yıldan itibaren yaklaşık 3.5-4 yıldır Avrupa Birliği’ne şunu söyledik; biz bunu insaniyet namına yapıyoruz. Ama öyle bir noktaya gelecek ki her depremin artçı depremleri vardır. Her depremden sonra büyük depremden sonra tsunami tehlikesi vardır. Bu illegal göç, adeta bir tsunami etkisinde bir müddet sonra Avrupa’yı vuracaktır. Dolayısıyla bunu Türkiye’deki kampları methederek ve sadece Türkiye, Ürdün ve Lübnan’ın bu sorunun üstesinden geleceğini zannederek bu sorunla mücadele edemeyiz. Onun için gelin birlikte hareket edelim, bunun köklerine gidelim, bunu çözmeye çalışalım. Ondan sonra bunun büyümesini önleyelim” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin uzun zamandır terör örgütleri ile mücadele ettiğine vurgu yapan Bozkır, bazı Avrupa ülkelerinin terör örgütleri arasında ayrım yaptığını kaydederek, “Fakat maalesef Avrupa ülkelerinin bazılarında bu terör örgütü bana zarar vermez, onun için ona ben dokunmayayım. Bu belki biraz zarar verebilir, ona azıcık dokunayım. Bu hiç zarar vermez, bu zarar verebilir onunla mücadele edeyim ayrımları olunca dedik ki bu terör öyle bir şey ki aynı kaynaktan büyür, aynı organizasyon şemaları içinde çalışırlar. Para kaynakları hemen hemen aynı yerden, silah kaynakları aynı yerlerdendir. Bu ayrımı yaparsınız bir gün terör tsunamisi Avrupa’yı vuracaktır” diye konuştu.

“AB’NİN BÖYLE BİR LÜKSÜ YOK”
“Türkiye Gümrük Birliği’ni güncellemiş. 300 milyar dolar ticaret hacmine ulaşmışız. Vizeler kalmış, Türkiye bütün fasılları Türkiye’de kapatmış. Türkiye bugün 820 milyar dolar milli gelire sahip. İnşallah 2023’te 2 trilyon dolarlık bir milli gelire ulaşacaktır” diyen Bakan Bozkır, Avrupa Birliği’nin tüm bu gelişmeler karşısında Türkiye’yi AB’ye üye yapmamasının mümkün olmadığını söyledi. Bozkır, “Avrupa Birliği’nin böyle bir lüksünün olmadığını düşünüyorum” dedi.
Bozkır, Suriye sorunu çözülmediği takdirde ne göç sorununun ne de terör sorununun çözülemeyeceğini kaydetti.

AVRUPA’NIN VİZE KORKUSU
Türkiye’nin komşu ülkelerde yaşanan sorunlara rağmen büyüme hızını sürdürdüğünü ve Avrupa’da bu durumun tam tersi olduğunu hatırlatan Bozkır, Türkiye ve AB arasında yaşanan vize sorununa değindi. Bakan Bozkır, şunları söyledi:
"Yıllarca Avrupa bir korkuyla yaşadı, ben vizeyi kaldırırsam, serbest dolaşımı açarsam milyonlarca Türk bir anda Avrupa piyasalarını istila edecek, işimi kaybedeceğim. Oysaki bugün öyle bir tablo yok. Bizim vatandaşımız ne için gider Avrupa’ya? Sizin gibi gençler tahsil için veya üniversite sonrası kendini geliştirmek için, görmek için gider. Başka bir nedenle gitmez. Örneğin Belçika’ya gittiniz. 10 bin firma iflas etti bir senede. Bugün Brüksel’e gitseniz, Belçika’ya, iş yok güç yok. Şehir meydanını gezer geri gelirsiniz. Ama Türkiye’de öyle değil. Türkiye’de ekonomik büyüme bütün bu etrafımız yangınlarla çevrilirken, hala yüzde 4, 4.5 büyümelerden bahsediyoruz. Avrupa’da eksi 3, eksi 2’ye nasıl getiririm diyen bazı ülkeler alkışlanıyor. İşsizlik gençler arasında İspanya gibi, Yunanistan gibi ülkelerde yüzde 50’lerde. Böyle bir tabloda normal akış oradan buraya gelir. Çünkü iş burada.”
(İHA)
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
...