MOSKOVA - ÖZEL
Türkiye Cumhuriyeti ve Moskova kenti yatırımlar alanında işbirliğini sürdürecek.
Konuyla ilgili açıklama Moskova Belediyesi Yatırım ve Sanayi Politikası Dairesi tarafından yapıldı.
Söz konusu açıklamaya göre, Moskova ve Türkiye Cumhuriyeti temsilcileri, düzenledikleri toplantıda, "yeni ekonomik koşullarda işbirliği olasılıklarını ve şehrin yabancı girişimcilere sağladığı destek önlemlerini" masaya yatırdı.
Açıklamada, "Özellikle Rusya'nın başkenti, yabancı yatırımcılara üretimi yerelleştirmek için çeşitli avantajlar ve seçenekler sunuyor." denildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Moskova Belediyesi Yatırım ve Sanayi Politikası Dairesi Başkanı Vladislav Ovçinski, "Moskova uzun süredir Türk iş dünyası ile işbirliği yapıyor. Başkentin Türkiye ile olan ticaretinin 2021'deki dış hacmi 14,8 milyar dolarlık rekora, ihracat hacmi ise 12,3 milyar dolara ulaştı. Tabii ki, mevcut gerçeklerde, biz ortak projeler geliştirmeye devam etmek de dahil olmak üzere, dost devletlerin yatırım topluluğu ile yakın iş bağlarını sürdürmeye devam edeceğiz. Ortak ülkelerimizden yatırımcılar, Rus iş dünyası ile aynı kolaylıklara güvenebilirler" dedi.
BU ARADA....
Bu arada, Rusya Merkez Bankası'nın son verilerine göre 1 Ekim 2021 itibarıyla Türkiye'den Moskova'ya yapılan yatırımların birikmiş hacmi 1,4 milyar doları buldu.
Açıklamaya göre, "5 yıl boyunca, bu hacim yıl için 3,8 kat arttı -% 19. Genel olarak, Türk yatırımcılar inşaat, finans ve sigorta faaliyetleri ile ticaret ve gayrimenkul alanlarında faaliyet gösteren şirketlere yatırım yaparlar."
Açıklamada, şöyle denildi:
"Moskova'da yerelleşmek isteyen Türk işletmeleri, "Teknopolis Moskva" özel ekonomik bölgesinde bulunan boş sanayi arsalarında sıfırdan üretim yapabilir. Ayrıca girişimciler ÖEB'de hazır ofis, laboratuvar ve üretim alanları kiralayabilir.
Ayrıca, serbest gümrük bölgesi rejimi vardır: yurt dışından ithal edilen tüm mal ve teçhizat, gümrük vergi ve harçlarından muaftır. SEZ sakinleri, özellikle sıfır emlak ve ulaşım vergileri olmak üzere bölgesel vergi yükünü önemli ölçüde azaltabilir. Yaptırımlar kapsamında işletmeleri desteklemek için bir önlem olarak, özel ekonomik bölge arazisinde bulunan işletmeler için kira oranlarının endekslenmesine ilişkin bir moratoryum kabul edildi.
Sermaye, üretimi yerelleştirmek için denkleştirme sözleşme mekanizmasını aktif olarak kullanıyor.
Böyle bir anlaşma ile yatırımcı şehirde yeni bir üretim tesisi açar veya mevcut olanı modernize eder. Ve Moskova belirli bir süre kapasite kullanımını garanti eder. Sermaye için ofset, ithal ikamesi görevlerini sosyal olarak önemli alanlarda uygulamak için bir fırsattır ve iş için garantili uzun vadeli ürün satışıdır."