Üç medeniyetin izleri bir meydanda

Üç medeniyetin izleri bir meydanda

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "En büyük eserim" dediği cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas'ta, kent meydanında yer alan Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait çok sayıda eser, turistlerin ilgisini çekiyor. - Anadolu Ajansı

SİVAS - Halife Yalçınkaya

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "En büyük eserim" dediği cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas'ta kent meydanı, çok sayıda Osmanlı ve Selçuklu eserleriyle dikkati çekiyor.

Kent meydanında Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, Çifte Minareli Medrese, Şifaiye Medresesi, Buruciye Medresesi, Kale Camisi, tarihi Valilik ve Jandarma binaları yer alıyor.

Sivas Kongresi'nin yapıldığı, önce "Mülki İdadi", daha sonra "Sultani" olarak hizmet veren ve 1892 yılında inşa edilenAtatürk Kongre ve Etnografya Müzesi uzun süren restorasyon çalışmalarının ardından yeniden ziyarete açıldı.

Müzenin hemen karşısında bulunan, Sivas Valisi Mahmut Paşa tarafından 1580 yılında inşa ettirilen Kale Camisi de kent merkezindeki tarihi dokuya renk katıyor. Kale Camisi'nin yanındaki Çifte Minareli Medrese ile Selçuklu Sultanı I. İzzeddin Keykavus'un 1217 yılında yaptırdığı Şifaiye Medresesi ve Buruciye Medresesi de meydanın tarihi dokusunu zenginleştiriyor.

Yine kentin o zamanki Valisi Halil Rıfat Paşa'nın 1884 yılında inşa ettirdiği ilk iki katı kesme taş, üçüncü katı ise 1913 yılında ahşap olarak yapılan Valilik binası ile 1908 yılında Vali Reşit Akif Paşa zamanında Jandarma Dairesi olarak yaptırılan Jandarma binası dikkati çekiyor.

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, "Sivas, Selçuklu, Osmanlı ve cumhuriyet şehri. Bu meydan, belki Türkiye'de çok az ilde bulunan ve üç medeniyeti bir arada barındıran bir meydan." dedi.

Aydın, "Kent meydanında yapılanlar çok güzel ama bitti mi, bitmedi. Yapacak çok işimiz var. Etraftaki sivil binaların cephesini meydanla bu tarihi dokuyla uyumlu hale getirmeye çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
...