YÖK’ün hatası Uçak Elektrik - Elektronik mühendislerini mağdur etti

YÖK’ün hatası Uçak Elektrik - Elektronik mühendislerini mağdur etti

Üniversitelerin Uçak, Havacılık, Elektrik Elektroniği ve Uçak Gövde Motor bölümlerinden mezun mühendisler, YÖK’ün yanlış bulunan kararından dönmesini bekliyor.

HABER MERKEZİ

Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) dört yıllık lisans eğitimi veren havacılık bölümlerinden mezun olanlara "Uçak Mühendisi" unvanı vermesinin mağduriyetlere sebep olduğu belirtildi.

Üniversitelerin 4 yıllık farklı havacılık bölümlerinden mezun olan mühendislere “Eleman” ünvanı verilmesi üzerine mahkemeye başvuru sonrası, “bilirkişi” marifetiyle oluşan karara tepkiler dinmiyor.

Uçak/ Havacılık/ Elektrik Elektroniği ve Uçak Gövde Motor bölümlerinden mezun mühendisler YÖK’ün yanlış bulunan kararından dönmesini bekliyor.

Mağduriyetin giderilmesi için tavsiyelerin de yer aldığı durumu özetleyen mağdur mühendisler adına  dikGAZETE’ye yapılan açıklama şöyle:

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), “4+1” yıl teknik eğitim gören "Uçak Elektrik-Elektronik" bölümü mezunlarına "Uçak Mühendisi" unvanı verdi.

Daha sonra, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) kayıt olmak için arkadaşların başvurması üzerine TMMOB, Danıştay’a kararın iptaline yönelik dava açtı. 

Ama dava konusu İTÜ mezunlarının da "Uçak Mühendisi" olması dolayısıyla bu unvanın iptaline ilişkindi. 

Yani "Mühendis" unvanının iptaline ilişkin değil "Uçak Mühendisi" unvanının iptaline ilişkindi. 

Bunun üzerine, Danıştay, Yüksek Öğretim Kurulu’na (YÖK) konuyu tekrar görüşmesi yönünde telkinde bulundu ve YÖK, konuyu tekrar görüştü. 

YÖK, kararını vermeden önce, Üniversiteler Arası Kurul’dan (ÜAK) görüş alıyor, ÜAK da bilirkişi olarak konunun kısmen de olsa tarafı olan İstanbul Teknik Üniversitesi’ni (İTÜ) atıyor ve İTÜ'deki bilirkişiler de bilinçli olarak veya büyük bir hata ile YÖK'ün daha önce "teknik olmayan ön lisans (2 yıllık) programlarına" vermiş olduğu unvan olan "Eleman" unvanının verilmesini uygun görüyor.

Uçak Bakım Mühendisleri Derneği üyeleri, YÖK'e gittiğinde bilirkişinin büyük bir hata yaparak Uçak/Havacılık/Elektrik Elektroniği ve Uçak Gövde Motor bölümlerini "hem teknik olmayan bir bölüm hem de ön lisans (2 yıllık)" olarak gösterdiği raporu gördüler.

Fakat oradaki memurlar da bu işe şaşırmasına rağmen bu belgeleri ancak dava aşamasında verebileceklerini belirterek vermemişler. Yani kısacası ortada büyük bir çarpıtma ve hak ihlali vardır.

Sadece, TMMOB'da İTÜ ve ODTÜ gücü var diye, YÖK böyle bir yanlış karara imza atmış, fakat YÖK'ün eğer vermiş olduğu unvan "Uçak Mühendisliği" olmasa herhangi bir sorun da ortada olmayacaktı.

Bu yanlış bilirkişi raporunu öğrendikten sonra yaklaşık 300 mezun ve öğrenci Kamu Denetçiliği Kurumu başvurusu yaparak Kamu Denetçiliği Kurumu tarihinin aynı konuda işleme alınan başvuru rekoruna da imza atmışlardır. 

Dünya yüksekögretim tarihinde eşi ve benzeri görülmemiş bir hukuksuzluk yaşanmıştır ve bu sorunun en büyük mağdurları AK Partili ve MHP'li milliyetçi ve muhafazakar anadolu çocukları olmuştur.

Son olarak, 4 yıllık teknik lisans mezunları için verilebilecek tek ve en uygun unvan "Mühendis" unvanıdır ki zaten bunu YÖK daha önce verdiği kararlada teyit etmiştir ve bu hukuken de şu an da en azından "Uçak/Havacılık Elektrik-Elektroniği" bölümü mezunları için "Müktesep" yani kazanılmış haktır.

İsim olarak ise şunlar olması daha uygundur;

1- Havacılık / Uçak Elektrik-Elektroniği bölümü mezunları için "Aviyonik Mühendisliği" veya "Uçak Elektrik - Elektronik Mühendisliği",

Uçak Gövde - Motor bölümü mezunları için ise "Uçak Güç Mühendisliği" veya "Uçak Gövde-Motor Mühendisliği",

2- Ya da tüm bu bölüm mezunlarına "Uçak Bakım Mühendisi" veya "Uçak Teknoloji Mühendisi",

unvanlarının verilmesi, hem uluslararası eşdeğerleri hem hukuken hem de sektörel ve istihdam edilmelerini kolaylaştırma anlamında en uygun olanları olacaktır.

TCK 276 yanlış bilirkişi raporu vermenin suç olduğu ve bu yanlış bilirkişi raporu yüzünden  sayısı yakın gelecekte 10.000'leri bulacak tazminat davası açılacağını göz önüne alırsak yetkililerin bu hukuksuzluğa son vermesini bekliyoruz. 

İçinde “Z kuşağı”nın da olduğu gençler ve mezunlar, kararlılıklarını “gerekirse AİHM'e kadar gideceğiz” diyerek gösteriyorlar.

Yanlış bilirkişi raporundan bir örnek

.

dikGAZETE.com

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
Sergen
Sergen 4 yıl önce
İlk 100.000 yazmış biri. 174 ham puan almıştım 2002'de ve okul birincisiydim. Teknik liselerin önü bir anda kapatılıp düz liseye geçme imkanı kalmayınca burayı tercih ettim. 174+40 okul birincisi puanı ile 212 puan olan ODTÜ Havacılık Mühendisliğine bile girebiliyordum. İTÜ'nün puanı zaten düşüktü. Benden daha yüksek alan kişiler de Anadolu Üniversitesi Havacılık/Uçak/Elektrik Elektroniği bölümünü tercih etmişti. Şimdi 10000 dolar maaş ile Dubai'de çalışıyorum ve unvanımiz Avionic Engineer. Türkiyede yapılan kanunsuz
Esra
Esra 1 yıl önce
Merhaba, ben bu sene tercih yapacağım ve Eskişehir havacılık elektrik elektroniği yazmayı düşünüyorum ama şimdi mezun olduktan sonra yurtdışı imkanı nasıl ayrıca şimdi ünvanı ne oluyor Türkiye de iş bulur muyum tam olarak anlamadım yardımcı olur musunuz ???
Mühendis
Mühendis 4 yıl önce
İlk 100 bine bile giremeden okuyanlar da kendilerine mühendis demesin bir zahmet.
Esin
Esin 4 yıl önce
Haberin yazım dili çok kötü. Sanki arkadaşına sözlü olarak bir şey anlatıyor gibi yazmış metin yazarı.
DİKkatli Okuyucu
DİKkatli Okuyucu 4 yıl önce
5 yıl okuyan adama da eleman deniyorsa pes artık...
Jan Erel
Jan Erel 4 yıl önce
Burada bariz bir suç var. Sorumlu kişilerin yargılanması lazım
...