Engelli bireylerin spor süreci kitaplaştı

Değerli büyüğümüz Selim Çoraklı ağabeyimiz ile ‘kitap’ üzerine yaptığımız söyleşide, işyerindeki kütüphanesini bahçeye, her bir kitabı çiçeğe, yazdığı kitapların her birini ise evladına benzetmesi, bizleri oldukça etkilemişti. 

Doğru da bu değil midir! 

Kitap dediğimizde akla ilk olarak, hayatımızın ışık kaynağı, rehberimiz Kur’an-ı Kerim gelmekte. 

Kur’an-ı Kerim’in bir harfinin dahi değişmeden günümüze kadar ulaşan ‘tek’ kitap, indiği gecenin ise bin aydan daha hayırlı olması, yine Allah’ın (cc) Kur’an’da ilk emrinin “Yaratan Rabbin adıyla oku!” (Alak-1) olması, konunun hassasiyeti ve önemini ortaya koymaktadır…

Sahip olunan bilginin önemi, bu önemin gelecek kuşaklara aktarılması ancak ‘kitaplar’la mümkün olmakta. 

Bu bağlamda, yazılan her bir kitap, yazanın bilgi-birikim ve tecrübelerine adeta tercümanlık yapıyor. 

Böylelikle, geçmiş ile bugüne köprü, geleceğin belirsizliğine ışık olmaktadır kitaplar.

Kültür, sanat, ekonomi v.b. konular, insan yaşantısında yer alan her bir konu - fikirler harmanlanır ve raflarda kitap olarak yerini alır. 

Sporda da durum farksız değil. 

Spor isminin geçtiği yönetim, ekonomi, organizasyon, hukuk, antrenman, oyun kuralları gibi konular, kitaplarda okuyucularla buluşturuluyor. 

Bu demek oluyor ki spor ile ilgili yazılı, sözlü ve görsel bilgiye rastlamak, bu bilgiler sayesinde kişi, kendini geliştirme imkânına sahip olmaktadır…

Spor kitapları bu denli çeşitlilik gösterirken, bu sevindirici gelişmenin en önemli halkasını da engelliler ve spor içerikli kitaplar oluşturmaktadır.

Bu tür kitapları gördükçe, insanın “Nereden nerelere gelindi!” diye kendisine sorası geliyor! 

Hareket ve egzersizin, engelli -ayrıcalıklı- bireyler için ne denli önem taşıdığının anlaşılmasıdır bu. 

Bu kitapların, yazarının akademisyen, içeriğinin ise bilimsel araştırmalarının bir yansıması olduğunu görmek, bedensel, zihinsel, görme ve işitme engelli bireyler için yapılan çalışmaların günümüzde geldiği aşama, sporun tedavi amaçlı kullanılmasının önemli göstergesi olmaktadır. 

İşin ehemmiyetinin daha da ileri boyutlara taşınması, spor adı altında yapılan kurallı oyunlara, engelli bireyler katılım sağladığı Yaz ve Kış Paralimpik Oyunlarda görmekteyiz. 

Spor organizasyonlarına, ülkemizden katılan sporcu sayısındaki artış, beden eğitimi ve sporun önemini ortaya koymaktadır. 

Bu başarının kaynağı ‘spor ve insan’ olduğuna göre, başarıya hangi süreçlerden geçilerek gelindiğinin kaynağını ve kalıcılığını da yazılı metinler, yani kitaplar oluşturacaktır...

UYARLANMIŞ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR

Engelli bireylerin hangi aşamalardan geçerek, uyarlanmış (adaptif) sporların faydaları kitap içeriği haline getirilerek “Uyarlanmış Beden Eğitimi ve Spor” başlığını almış.

Ergun yayınevi aracığıyla okuyucuyla buluşan kitap, kendi alanında uzman öğretim görevlisi, doktor, yardımcı doçent, doçent ve profesör unvanına sahip yazarlar tarafından kaleme alınmış. 

Kitabın içeriği, zihinsel, fiziksel, görme ve bedensel engelli bireyler için, engelliliğin ne manaya geldiğini ve sportif aktivitelerle hayatlarında değişim süreçlerini yansıtmaktadır. 

Kitabın kapak kısmında yer alan şu ifadeler dikkat çekici; 

“Spor herkesin hayatında önemliyken, engelli bir kişinin yaşamında daha da önemlidir… Engellilik sporları ya da para sporları olarak da bilinen uyarlanmış (adapte) sporlar; fiziksel ve zihinsel engelliler de dâhil olmak üzere engelliler tarafından oynanan sporlardır. 

Engelli sporların çoğu, engelli bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere değiştirilmiş olan mevcut bedeni sporları temel aldıklarından, bazen adapte edilen spor olarak adlandırılırlar…”

Engelli bireylerin spor sürecini kitaplaştırarak, bilgilerini kamuoyuyla paylaşan değerli akademisyenlere bir kez daha teşekkürlerimizi iletiriz…

.

Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com

...