- 12-03-2017 21:43
- 486
Kişilerin engelli olması kişinin bir tercihi değil, bizleri yoktan var eden Allah’ın (cc) insanoğluna bahşettiği bir hayat tarzıdır.
İstatistiklere bakıldığında, engelli birey sayısının azımsanamayacak kadar çok olduğunu görmekteyiz.
Bedensel veya ruhsal, bilgilere göre her on vatandaştan birisi engelli.
Bu engellilerin yüzde 80’nin ise iş gücü katılımının olmadığı görülmektedir.
Bu kesimi oluşturan bireylerin normal ve meslek eğitimi, sosyal durumu, rehabilitasyon-tedavi amaçlı sportif-egzersiz ortamının oluşturulması gerekmektedir.
Bu konuda yapılan araştırmaların diğer önemli gerçek engel grubunu oluşturan büyük bir kesimin, eğitim seviyesi, sosyal güvence ve gelir düzeyinin oldukça düşük olması...
PROF. AZMİ YETİM’İN MAKALESİ...
Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Azmi Yetim’in "Engelli Sporuna Sosyolojik Yaklaşım” başlıklı makalesinde yer alan "Sporun rehabilite/rahatlatan yanının olmasının sebebi, sadece vücutta gösterdiği etki değil aynı zamanda kişiyi topluma kazandırmada ve duygusal gelişiminde önemli bir fırsat olmasıdır” ifadeleri, konunun ehemmiyetini ortaya koymaya yetiyor.
Prof. Yetim’in bilimsel araştırmalarına yansıyan tespitlere göre spor-egzersiz madem fiziksel ve ruhsal yapıya sağladığı destek yanında disiplin, güven, rekabet ve arkadaşlık hislerini uyandırarak engelli bireye sosyal rolünü de kazandırıyor, öyle ise burada durup düşünmek, o yetmez uygulama yolunda-alanında koşmak gerek.
"Ama nasıl?" sorusunun karşılığı o kadar açık ve net ki…
İşte o karşılığa denk gelecek sadece iki örnek...
TESİS, MALZEME VE EĞİTMEN UNSURU OLMAZSA OLMAZ!..
Engelli veya engelsiz fark etmiyor, bireylerin spor-egzersiz yapabilmeleri için tesis-malzeme ve eğitmen unsuru olmazsa olmazlardan.
Önem derecesine göre ilk sırayı alan tesisleşme konusunda bugün paylaşacağımız Bağcılar Belediyesi ve Konya Selçuklu Belediyesi bünyesinde hizmet veren engellilere yönelik tesisler, yapılan işin hassasiyet konusunu ortaya koymaya yetecektir...
BAĞCILAR ÖRNEĞİ...
Bağcılar Belediyesinin çalışmalarında insan sağlığı ve huzuru, kısacası refahının ön plana çıkardıklarını “Önce İnsan" sloganıyla anlamaktayız.
Engellilerin ihtiyaçlarının karşılanması için hizmete sokulan Engelliler Rehabilitasyon Merkezinde, vatandaşların sosyal hayata uyumlarını kolaylaştırmak amacıyla iş-uğraşı odası, 12 bireysel terapi odası, 2 duyu algı odası, okuma yazma sınıflarında eğitimler gerçekleştirirken, diğer yandan sağlık problemleri tesis içerisinde yer alan hidroterapi havuzu, spor salonu ve fitness salonu yer alan hizmet birimlerinde kişinin sağlıklı ve zinde kalma adına hizmet verilmektedir…
KONYA’DAN BİR ÖRNEK...
Konya’nın Selçuklu ilçesinde yer alan ve Türkiye’de bir ilk olan Otizm ve Down Sendromu Yaşam Merkezi’nin hayata geçirilmesini ailelerin yaşadığı problemleri hafifletmek için hayata geçirilen bir proje olduğunu belirten Belediye Başkanı Sayın Uğur İbrahim Altay şöyle özetliyor;
"Ulusal Mimarlık Ödülleri kapsamında en iyi proje ödülünü alan Otizm ve Down Sendromu Yaşam Merkezi’nin mimari özellikleriyle Türkiye’nin ender eserlerinden biri 21 bin metrekarelik alanda çocuklar için bir rehabilitasyon merkezi, bireysel ve birlikte spor yapabilecekleri spor alanları, hidroterapi görecekleri bir yüzme havuzu, hipoterapi görebilecekleri bir at ahırı ve at maneji, tarımla uğraşabilecekleri alanlar, ailelerin eğitim göreceği konferans salonları bulunuyor."
YETER Kİ YATIRIM YAPILMAK İSTENSİN...
Engellilerin tedavi süreçlerini hızlandırmak ve onların yaşama kalitesini artırarak sosyal hayatın içinde yer almalarını sağlıyor her yatırım.
Yeter ki yapılmak istensin.
Bağcılar Belediyesi Engelliler Merkezi ve Konya Selçuklu Belediyesi Otizm ve Down merkezi, bu yatırımlara sadece iki örnek.
Dileriz diğer Belediyelere, Kamu ve Özel Sektöre örnek teşkil eder.
Bir şeyler yapmak için illa ‘filozof’ olmaya gerek yok.
Önce niyet, sonra eyleme geçmek istenilen-arzulanan neticeyi de beraberinde getirecektir.
Engellilerle ilgili bu yazımızı da Hadis-i Şerif ile tamamlayalım inşallah; "Sizin en hayırlınız insanlara faydalı olanınızdır.” Rabbim bizleri bu yolda olanlardan eylesin inşallah. Amin…
:
Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com