- 07-01-2018 10:14
- 493
Sağlıklı veya sağlıksız her bir bireyin hayatında vazgeçilmezlerden olan ‘engelleri’ aşmak, hayata bakış ve yaşama kalitesi için önemli.
Özelikle sağlıklı problemleri yaşayan ‘engelli’ vatandaşlarımız için bu süreç daha da seçici oluyor.
Örnek teşkil eden her bir olay, diğerlerine emsal teşkil etmekte ders alınması/çıkarılması için, bugün Down Sendromlu (kamu kurumunda) ve Otizmli (özel bir kurumda) spor ağırlıklı eğitim alan iki bireyin, örnek hayat hikâyelerini sizlerle paylaşmak istiyoruz…
DOWN SENDROMLU STEP VE PLATESCİ
"Engelli vatandaşlar ne tür spor faaliyetleri içerisinde yer almalı ki, hayat kaliteleri artsın?" sorusuna cevap ararken, Başakşehir Belediyesinin bülteninde yer alan çok ‘özel’ bir habere denk geldik.
Haber içeriğinde, belediyenin bünyesinde faaliyet gösterilen Başakşehir Belediyesi Kadın Aktivite Merkezine (BAKMER) devam eden Down Sendromlu Sude Çelik’in, sporla değişen hayat hikâyesi yer alıyordu.
Belediyenin imkânları, aile ve eğitmen işbirliği Sude Çelik’in hayatına olumlu yansımış. BAKMER’deki bu değişim, Başakşehir Belediye bültenine ‘Down sendromlu Sude artık daha mutlu’ başlığıyla yansıyan haberin ayrıntıları şöyle;
“Kadın ve genç kızları sportif etkinlikler ve söyleşiler ile sene boyu destekleyen Başakşehir Kadın Aktivite Merkezi (BAKMER) down sendromlu Sude Çelik’in de hayatını değiştirdi. BAKMER’de step derslerine başlayan Sude Çelik, daha sonra plates derslerine de katılmaya başladı.
Kısa sürede kilo vermeye başlayan Sude, sosyal anlamda da büyük gelişme gösterdi. Sude’nin annesi Nurten Çelik BAKMER’in kızına çok iyi geldiğini ifade ederek, “BAKMER’in dergiler ve pankartlardan öğrendim ve kızıma faydalı olacağını düşündüm için kayıt yaptırdım.
Hem sosyalleşsin hem de fazla kilolarını versin istedim. Kısa sürede ilerleme sağladı. Sude burada pek çok arkadaş edindi ve kilo vermeye başladı. Kızım derslerin çok faydasını gördü.
Sude’nin çok yetenekli ve azimli olduğuna dikkat çeken BAKMER Antrenörü Nezide Kıyga, Sude’nin kısa sürede hem sosyal hem de fiziksel olarak gelişme gösterdiğini söyleyerek, ‘Sude’yi ilk tanıdığımda çok içine kapanıktı fakat kısa sürede derslere ve ortama adapta oldu. Step adımlarına ve koreografilerimize kısa sürede uyum sağladı.
Sude çok yetenekli ve azimli bir öğrencimiz. Hiç pes etmiyor. Sude 2 ay hem sosyal olarak hem de fiziksel olarak çok ilerleme kaydetti. Vücudu inceldi ve daha sosyalleşti. Sınıfın en sevilen öğrencisi oldu’ dedi.”
OTİZMLE MÜCADELEDE BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ…
Gelişim Otizm Akademisi. Otizmli çocuklara yönelik hizmet veren özel bir kurum.
Kendilerine müracaat eden Otizmli bireyin, programlı bir eğitim sonucu hayatlarında nasıl bir değişim sağlayabileceğini adeta gözler önüne seriyor.
Sayıları azımsanmayacak sayıda olan otizmli bireylere, imkân sağlandığı vakit, neleri başarabileceklerinin en güzel yansıması Saruhan’ın Gelişim Otizmdeki başarı hikâyesi şöyle;
"Saruhan kurumumuza geldiğinde; karşımızda göz teması kurmayan, isteklerini ağlayarak elde etmeye çalışan, oyun oynamak için gerekli becerilerde yetersiz olan, kendi yemeğini yiyemeyen kıyafetlerini değiştiremeyen 5 yaşında bir çocuktu.
Değerlendirmesi yapılıp eksikleri tespit edildikten sonra merkezinde hareket eğitimi ve sporun olduğu, özbakım becerilerinden akademik becerilere, sosyal yaşam becerilerinden dil gelişimine, ritim, müzik eğitimlerinden bisiklet çalışmalarına kadar birçok alanda yaşam liderliği eğitimi kapsamında birebir yoğunlaştırılmış bir programla eğitime başladı.
15.ayında iletişim becerileri gelişmiş telaffuzu daha anlaşılır hale geldi.
Akademik becerilerde akranlarının seviyesine yaklaşarak, masa tenisi, bisiklet, buz pateni becerilerinde ileri seviyelere ulaşıp, koordinasyon ve oyun becerilerinde oldukça fazla yol katetti.
Ailesi ile kaliteli zaman geçiren sosyal ortamlara uyumlu, bir birey olarak anaokulu hayatına adım atan Saruhan, şu anda da bulunduğu anaokulunda akranlarıyla kaynaşan, neşeli, güler yüzlü, oyundan keyif alan bir birey oldu."