Engellilerde spora ve diğer üniversitelere örnek: Malatya İ.Ü Spor Bilimleri Fakültesi

Her çocuk okumalı ilim ve irfan sahibi olmalı” sözünü sıkça işitiriz. 

Sözün derecesi, uygulanır olmasıyla önem taşır. 

Engelli bireylerin hareket ve egzersize teşvik edilmesi nasıl ki gerekli ise, uygulama da yeteri düzeyde personelin istihdamı da bir başka dikkat çekiciliğiyle önem taşır. 

Her türlü donanıma sahip, tesis ve malzemeye sahip olsanız da, hizmet verilecek o yeri, yönetip yönlendirecek bir yönetici-idareci-antrenör, diğer ifadeyle vasıflı spor adamına da sahip olmanız gerekiyor! 

Buna bir başka örnek, lüks bir toplu taşıma aracınız var, yolculuk yapacak yolcularınız da hazır; fakat o aracı hareket ettirecek şoförünüz-kaptanınız mevcut değilse, o sahip olduğunuzun ne önemi var! 

Konu, insan sağlığı olunca hemen aklıma, tarihe iz bırakan, eserleri “Hakim-i Tıp” olarak nitelendirilen ve günümüzde Amerika Spor Hekimliği Koleji’nde ders kitabı olarak okutulan İbn-i Sina ve Halifet Alp Gaziler geliyor. 

Engelli bireylerin hareket, egzersiz ve sporla hayatın içerinde aktif yer alması, o vatandaşlara verilecek olan doğru bir eğitimin kaynağı, vasıflı elaman yetişmesiyle mümkün olacaktır…

Malatya İnönü Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi ülkemizde, engelli bireylere yönelik spor adamı yetiştirme hususunda öncülük eden bir kurum. 

Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölümü, Yükseköğrenim Kurulu Başkanlığı onayı ile 2019 yılında kuruldu. 

2010-2011 Eğitim ve Öğretim yılında 40 öğrencisiyle eğitime başlanan bölüm, ilk yıl, hazırlık süreci olduğundan, mezunlarını 2016 yılında verdi. 

Malatya İnönü Üniversitesi’nin önceki Rektörü Prof. Dr. Cemil ÇELİK döneminde kurulan ve İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet KIZILAY ve Fakülte Dekanı Prof.Dr. Cemal Gündoğdu’nun gayretleriyle, Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölümü, Türkiye genelinde bir boşluğun doldurulması için önemli kilometre taşları olmaya devam ediyor. 

Üniversiteden mezun öğrencilerinden alınan dönüşlerin pozitif olması, bu bölümün Türkiye genelindeki diğer illerde de açılmasının önemini ortaya koymaktadır…

Malatya İnönü Üniversitesi, 2019 yılında Akademik teşvik puan sıralamasında Türkiye Birincisi, 2020 yılında ise Türkiye Dördüncüsü olmasının haklı gururunu yaşadı.

Engelli bireylerin Malatya ve Türkiye genelinde, doğru bir şekilde fiziksel aktivite yapmalarına vesile olduğu fikrini benimsediklerini belirten Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölüm Başkanı Doç.Dr. Mehmet Ilkım, özellikle engelli bireylere sahip olan ailelerin çocuklarına yönelik fiziksel aktiviteleri önemsediklerini belirterek, bu vesileyle aktiviteler sayesinde engelli bireylerin sosyalleştiği, aile yaşam memnuniyetlerinin arttığını ve bireylerin yaşama kalitesinin pozitif yönde değiştiğini söyledi…

Özellikle engelli bireylerle birlikte olan ailelerin, çocuklarına yönelik yapılan fiziksel aktiviteleri önemsediklerini belirten Doç. Dr. Mehmet Ilkım, “Bölümümüz uzun süre Türkiye’de bu alanda öncü oldu, olmaya da devam ediyor, ilk mezunlarımızı 2016 yılında verdik, şimdi ikinci bölüm Muş Alpaslan Üniversitesi bünyesinde açıldı, bu alandaki boşluğun dolması için Türkiye genelinde bu bölümlerin çoğalması gerekiyor.

Engelli bireylerin spor yoluyla sosyalleşmeleri bu alanda eğitim almış olan uzman kişilerce sağlanmalıdır. Ayrıca Spor Bilimleri Fakültesi bünyesinde 12 engelli birey eğitim görmekte. Bu sayı da Türkiye genelinde bir rekor” dedi.

Ahmet Kutsi Tecer’in “Orada bir köy var uzakta” başlıklı şiirinde yer alan “Gitmesek de görmesek de o köy bizim köyümüzdür” mısralarının aksine, köyümüz var ise gitmemiz, gezmemiz, görmemiz gerekiyor. 

Türkiye nüfusunun yüzde 12-13’ünü oluşturan engelli birey sayısının gerçeğini göz önünde bulundurduğumuzda, Malatya İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay Bey, Dekan Prof. Dr. Cemal Gündoğdu öncülüğünde Spor Bilimleri Fakültesi çalışmalarının diğer üniversiteler tarafından da örnek alınması, engellilerde spora yönelik spor hizmetlerinin yaygınlaşması hususunda önem taşıyacaktır…

.

Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com

...