Federasyon başkanları Ergezen ve Aydın ile engelliler için spor nereye

Federasyon başkanları Ergezen ve Aydın ile engelliler için spor nereye

Spor federasyonlarının başkanlık seçimleri yapıldı. 

Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Birol Aydın, güven tazelerken, görme, işitme ve bedensel engelli spor federasyonlarının başkanları değişti. 

Şimdi merak konusu, değişimin öncesi ve sonrasında adı geçen başkanların, seçmeni karşısına hangi vaatlerle çıktığı! 

Seçim sonrası ilk demeçleri neydi? 

Bu yazımızın konusu sadece bizleri değil, milyonlarca engelli bireyi ilgilendiriyor. 

Neden? 

Hareket ve egzersizin engelli aileleri ve onların çocukları için ne kadar önem taşıdığını yine bu satırlarda, birçok kez paylaşmıştık.

Spor yapma arzusu, her engelli bireyin hayâlinin bir tanesi. 

Engelli bireylerin spor yapmaya teşvik ve katılımı için adı geçen Spor Federasyon Başkanlarının dillendirdiği konular, harekete/uygulamaya geçebilmeleri için önem taşımaktadır

Hangi başkanın ne projesi var ve hangi düzeyde gerçekleşme konusu ise, bizim araştırma, çalışma ve takip alnımıza girmektedir.

Niçin?

Daha çok aile ve çocukları mutlu olsun ve toplum için önemli kazanımlar sağlasın…

“BİZ YOL ARKADAŞI, ÇÖZÜM ORTAĞIYIZ!..”

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Muaz Ergezenseçim sonrası yaptığı açıklama dikkat çekici olduğu kadar, umut verici. 

Ergezen’nin seçim sonrası söylediklerine kulak kabartıyoruz;

"Aslında sporun pozitif ruhunu anlatmak istiyoruz. Evlere ziyaretlere gidiyorum, inanılmaz azimleri, mücadele hırsları var. Bunu eğer sporla buluşturabilirsek muhteşem derecelere, başarılara imza atacağımıza inanıyorum.

Her haneye ulaşıp sporun insana kattığı pozitif duyguları, barışı, birlik ve beraberlik ruhunu yansıtmak istiyoruz. Sloganımız; 'biz yol arkadaşıyız ve çözüm ortağıyız'. Bütün bu kardeşlerimizin, hem psikolojik donanımıyla hem de kendi yeteneklerini keşfedip daha ileriye taşımalarıyla ilgili hep yol arkadaşı olacağız. Onun için kapımız herkese açık olacak…"

Yöneticilerin üstlendiği görevi layıkıyla yerine getirmeleri, bilgi ve tespitleri açık sözlülükle kamuoyuyla paylaşmaları önem taşımaktadır. 

Bu bağlamda Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Muaz Ergezen’in Başkan seçildikten sonra yaptığı ‘itiraf’ şeklindeki açıklamalar sadece Engelli değil, diğer Spor Federasyonları için de önem taşır nitelikte;

"Türkiye'de 4,5 milyon civarında bedensel engelli vatandaşımız var, 9 bin lisanslı sporcumuz bulunuyor ama 3 bini aktif sporcu. Bu rakamlar bizi tabii ki memnun etmez. Önümüzdeki dönemde daha fazla sporcumuz olacak.

4,5 milyon engelli ve 9 bin sporcu, bu sporcuları 3 bini aktif. Nüfus ile aktif sporcu sayısını oranladığımız da yüzde kaça denk geldiğine dikkat kesilmek gerek! 

İstanbul ‘2012 Avrupa Spor Başkenti’ olduğu dönemde, İBB Spor A.Ş.’de (şimdiki adı Spor İstanbul) çalışıyorduk. 

İstanbul’un Spor Başkenti olmasından dolayı, yaptığımız ve 15 bölümden oluşan, yapımcılığını üstlendiğimiz Televizyon programından dolayı Spor Federasyonlarının sporcu sayısıyla ilgili araştırma yapma imkânına sahip olduk. 

Bir federasyonun 100 sporcusu var ise bu sporcuların ancak yüzde 20’sinin aktif olduğu tespitine ulaştık. 

Sayın Ergezen’in belirtiği gibi, burada önem taşıyan sporcu lisansından daha önem taşıyan, sporcunun aktif olması, sahaya inmesi ve aktif olması.

Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı’nın, önemine vurgu yaptığı gibi, asıl gaye sporun pozitif ruhunu engelli ailelerine anlatabilmek, engelli bireylerin inanılmaz azimleri, mücadele hırslarını sonuca çevirebilmelerine imkân sağlamak…

HER ENGELLİNİN YAPACAĞI SPOR VAR…

Başkanlık seçiminde güven tazeleyen Özel Sporcular Federasyonu Başkanı Birol Aydın’ı tebrik etmek, yeni dönemle ilgili düşüncelerini paylaşmak için kendisine ulaştık. 

Başkan Aydın’ın, engelli bireylerin spora katılımıyla ilgili düşünceleri, önemli mesajlar içeriyordu;

Bizim en büyük hedefimiz, daha çok özel çocuğa ulaşarak onlara spor yaptırmak. ‘Her engellinin yapabileceği spor var’ sloganıyla, çocuklarımızı evlerinden çıkarmak. 

Bunu 81 ilde başardık, yeni dönemde daha çok çocuğun evden çıkarmak ve spor yapmalarına yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz, inşallah. 

Özel çocukların yaptığı spor branşları çoğaldı. Aynı zamanda tesisleşmeye gidiyoruz.

Ankara ve Didim’de yapmayı düşündüğümüz bu tesislerimizde özel sporcular yaz-kış konaklama imkânına sahip olacaklar. Bu alanda bir çok kurumlarla işbirliğini sürdürerek, daha çok çocuğa ulaşmak istiyoruz.

Cumhurbaşkanımızın destekleriyle, o çocukları evlerinden çıkarıp hayata hazırlamak için çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. 

O çocuklar bize Allah’ın emaneti. 

Diğer akranlarından farklı olarak sadece biraz zor öğrendikleri, imkân verildiğinde neleri başarabildiklerini, elde ettikleri başarılardan görmekteyiz. 

Dünya Zihinsel Engelliler Federasyonu’na üye olarak seçildim. Konuşamayan, yürüyemeyen bir çocuğun futbol sahasında buluşunca o mutluluğu, gözlerindeki ışıltı, veya madalya alan bir çocuk için ‘Benim çocuğumdan bir şey olmuyor’ diyen bir annenin, çocuğu madalya aldıktan sonra ‘Benim çocuğumda neleri başarabiliyor’ mutluluğu, bizim için çok önemli. 

Bizim çocuklarımızın evlerinde, şuanda ‘madalya’ köşesi var. 

Anne ve baba ‘Benim çocuğumda bir şeyleri başarabilir’ düşüncesi hakîm. Bu düşüncenin toplumda yaygınlaşması için çalışıyoruz…

Başkan Aydın’ın açıklamaları, ortak düşüncenin yansıması gibi; Engelli her çocuğun önünden engellileri kaldırmak için çalışmaları aralıksız sürdürmek… 

.

Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com

...