Neden ve nasıl engelli oldular, sporla hayata nasıl tutundular

Hayatın akışında yaşananlar, zorunlu değişimleri de beraberinde getirebiliyor. Kişi, doğuştan olduğu kadar, sonradan da bir uzvunu kaybediyor ve tam olarak kullanamama durumunda kalabiliyor.

İşte o an devreye hareket ve egzersiz (spor) giriyor. 

Yeri geliyor, görmeyene göz, kullanılamayana ayak, duymayana kulak kısacası hastalığa veya kazaya ‘kurban’ edilen uzvun, yerini sporun alabileceğini görmekteyiz. 

Haber ajanslarında yer alan konu başlıklarına baktığımızda, herkesin bir engelli adayı olduğunun göz ardı edilemeyeceği, aynı şekilde engelli bir bireyin spor aracılığıyla hayatını nasıl kaliteli şekilde sürdürülebileceğini örnekleriyle görmekteyiz.

İşte o anlamlı tablodan bazı kesitler…

BOYNUNUN KIRILMASI MİLLİ YÜZÜCÜ OLMASINA ENGEL OLAMADI…

- On yıl önce Adana'da Göksu Nehri'nde arkadaşlarıyla yüzerken sığ suya balıklama atlaması sonucu boynu kırılan ve boynundan aşağısı felç kalan 26 yaşındaki Beytullah Akyıldız, ailesinin de desteğiyle fizik tedaviye başladı.

Bedensel engelli milli yüzücü Beytullah Akyıldız, Avrupa şampiyonluğu hedefine ulaşabilmek için çalışmalarını sürdürüyor…”

GÖRME YETİSİNİ KAYBETSE DE YÜZME YETENEĞİNİ KAYBETMEDİ…

- Elfin Pehlivan, 9 yaşında "stargardt" hastalığına bağlı olarak geçirdiği rahatsızlık sonucu görme yetisinin yüzde 90'ını kaybetti. 

Yüzmede günden güne kendi yeteneğini keşfeden Pehlivan, geçen yıl Antalya'nın Alanya ilçesinde düzenlenen Görme Engelliler Türkiye Şampiyonası'nda katılarak Türkiye ikincisi oldu

YÜZME SPORU KOLU VE BACAĞI OLDU…

-Elektrik akımına kapılması sonucu 11 yaşında kollarını dirsekten, bacaklarını da dizden aşağı kaybeden Hacı Çağlar (28), o günden sonra hayata küstü.

Antrenör Halil Taş'ın yönlendirmesiyle yüzme kursuna başlayan Çağlar, bu sporla adeta yaşama tutundu…

MAGANDA KURŞUNUNA, ATTIĞI OKLA CEVAP VERİYOR…

- Burdur'da düğünde atılan maganda kurşununun isabet etmesinden dolayı tekerlekli sandalyeye mahkum olan bedensel engelli Murat Turan'ın hayatı, okçuluk sporuyla değişti. 

Üç yıl süren tedavinin ardından bir daha yürüyemeyeceğini öğrenen Turan, GATA'da gazi askerlerden öğrendiği makaralı yay okçuluğuna başladı. 

Kısa süre içinde yeteneği keşfedilen Turan, girdiği ilk Türkiye Şampiyonası'nda 3'üncü oldu...

TEKERLEKLİ SANDALYE BASKETBOL DÖNÜM NOKTASI OLDU…

- Geçirdiği trafik kazası sonucu 22 yaşında engelli olan Selim Demirdağ, tekerlekli sandalye basketbolu oynamaya başlamasının hayatında bir dönüm noktası olduğunu söyledi

YÜKSEK GERİLİM SONRASI OKÇULUĞA BAŞLADI…

- Evlerinin balkonunda 18 yıl önce oyun oynarken yakınlarından geçen yüksek gerilim hattına arkadaşının attığı tel nedeniyle elektrik akımına kapılan ve daha sonra bedensel engelli olan 27 yaşındaki Ömer Aşık, önüne çıkan tüm engelleri aştı.

Okçuluk sporuna başlayan Ömer, daha sonra elde ettiği başarıların ardından milli takıma seçildi…

PROTEZ BACAKLA MİLLİ TAKIM HAYÂLİ…

- Muhammed Eymen Şahin, 3 yaşında oyun oynarken bahçelerinde bulunan helezon makinesine sol bacağını kaptırma sonucunda protezle tanıştı.

Şahin, uzun yıllar basketbol oynadıktan sonra, kendisine özel sağlanan protez sayesinde atletizm pistinde ay-yıldızlı bayrağı dalgalandırmak için çalışıyor

TEK KOLU OLMASA DA HAYALLERİNE YELKEN AÇIYOR…

- Muğla’da 8 yaşında elektrik akımına kapılması sonucu bir kolunu kaybeden paralimpik milli yelkenci Hüseyin Akbulut, 3 yıldır Türkiye şampiyonu olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Mavi sulara profesyonel olarak 8 yıldır yelken açan 32 yaşındaki Akbulut, her geçen gün hayallerine biraz daha yaklaşmanın mutluğunu yaşıyor...

GÖZLERİ GÖRMESE DE FUTBOLLA HAYATA TUTUNDU…

- Küçük yaşta bir gözünü, yüzme esnasında aldığı darbe ile diğer gözünü kaybettikten sonra yılmadan mücadeleye devam eden Mehmet Dinçer, futbol sayesinde hayata tutundu.

Gösterdiği azimle Milli Takıma kadar yükselen görme engelli futbolcunun en büyük hayali ise Beşiktaş'ın bir maçında statta olmak…

PROTEZ BACAKLA 890 KİLOMETRE…

- Seydişehir Belediyesi ve Seydişehir Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği iş birliğiyle gerçekleştirilen Bisiklet Festivali'ne Balıkesir'den 890 kilometre pedal çevirerek gelen protez bacaklı bisikletçi azmiyle örnek oldu.

Çiftçi ‘27 yıl önce geçirmiş olduğum talihsiz bir kaza sonucu sağ ayağımın diz altından protez kullanıyorum.

Yaşantımda birçok kısıtlanmalar oldu, fakat yıllar içerisinde bunu aştım. Bisiklet sporu ile uğraşmaya başladım’ ”dedi…

HASTA YATAĞINDAN PARALİMPİK OYUNLARINA…

- Mahmut Bozteke, 11 yaşında fıstık ağaçlarını ilaçlarken kollarını traktörün kuyruk miline kaptırdı.

Kazada kolları kopan ve hastanede 3.5 ay yatarak tedavi gören Bozteke, yaklaşık 15 ameliyatla bacaklarından alınan dokularla kollarının bir bölümüne kavuştu. Bir yıl yatağa bağımlı yaşadıktan sonra fizyoterapistinin tavsiyesiyle mahallesindeki Gençlik ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı spor salonunda tekvandoyla tanıştı.

Kısa sürede salonun iddialı sporcularından biri olan 23 yaşındaki sporcu, ilk resmi müsabakasına çıktığı 2015'ten 2019 yılına kadar Türkiye şampiyonluğu, dünya ikinciliği ve üçüncülüğü, Avrupa birinciliği, ikinciliği ve üçüncülüğü, Afrika birinciliği, ikinciliği, Asya ikinciliği ve üçüncülüğünü kazandı.

Elde ettiği başarılarla 2021 Tokyo Olimpiyatlarında yapılacak para-tekvando oyunlarında Türkiye'yi temsil edecek 6 sporcudan biri olmayı garantilemenin heyecanını yaşıyor…

.

Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com

...