Türkiye’nin enerji projesine çomak sokan Rafizi İran hangi küresel gücün tetikçisi?

Türkiye’nin enerji projesine çomak sokan Rafizi İran hangi küresel gücün tetikçisi?

Aslında Türkiye’nin Kuzey Irak kırsalında başlattığı Pençe-Kilit harekâtının sonuçlarını kısa vadede görmek mümkün olur diye umut ediyorum. Türkiye’nin askeri operasyon zamanlaması ile İran'ın ve Irak’taki paramiliter güçlerin Kuzey Irak Bölgesel Yönetimine karşı saldırı hazırlıkları bir ölçüde boşa çıkarıldı. İstihbarat raporlarına yansıyan Haşdi Şabi - PKK ittifakının yol açabileceği kaosun önüne geçildi, Kandil’in söndürülmesi an meselesi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin Pençe-Kilit harekâtı kapsamında bölgeye intikal ettirilen ağır silahların Telafer, Musul ve Kerkük Türkmenlerine can suyu olabileceğini düşünün derim.

İran’daki rejimi farklı kesimler farklı tanımlıyor. “Fundamentalist” diyenler var, “Velayeti Fakih” rejimi diyenler var. Velayeti Fakih adlandırması, Oryantalist özellikle Hollanda İngiliz menşeeli araştırmacıların etkisinde kalan cahil halk üzerinde maddi ve manevi tahakkümlerini sürdürmek isteyen Mollaların icadı. Açın bakın Şia kaynaklarına bu kavram ne zaman ortaya çıkmış okuyun. Osmanlı döneminde tebaası olan erken dönem Şia mensuplarına Kızılbaş dediklerini biliyoruz. Sonraki yıllarda bu Kızılbaş yerine Rafizi kavramı tercih edilmişti. Sözlükte “terketmek, bırakmak, ayrılmak” anlamındaki “rafz” kökünden türeyen râfıza; “bir fikir veya bir gruptan ayrılan kişi yahut topluluk” demektir. Çoğulu revâfız olmakla birlikte râfıza bazan “topluluk manasında da kullanılır. 

İran Şia’sının içine biraz İngiliz istihbaratı kaçmış. İranlı Sosyolog Ali Şeriati; “Safevi Şiası ve “Ali Şiası”ndan söz eder. Şeriati eğer yaşasaydı, devrimin sonrasını görseydi mutlaka bu İngiliz Şiiliğinden de söz ederdi. İslam coğrafyasındaki etnisiteye göre mezheplerin sınıflandırılması söz konusu. Örneğin Fars Şiiliği ve Arap Şiiliği gibi. Bunlardan ayrıca İngiliz Şiiliği’nin de olduğunu İran’ın Kum kentindeki Camiatul Mustafa Üniversitesi Rektörü Ayetullah Arafi’den öğrendik. Arifi, bu tarihi sayılabilecek konuşmasını İran İslam İnkılabının 36. yıldönümü kutlaması etkinlikleri çerçevesinde düzenlenmiş olan bir kutlama programında yapmış.

- Ayetullah Arafi-

Bu konuşma İngiliz casuslarının İslam dünyasını etkileyen sözde fikir akımlarını ve dini cereyanları nasıl yönlendirdiklerini belirtmesi açısından mühim olduğu gibi bu faaliyetleri kavramlaştırması yönünden dahi büyük öneme sahip.

Uluslararası Camiatul Mustafa Üniversitesi Rektörü Ayetullah Arafinin, İslam İnkılâbının Ehlibeyt maarifine dayalı değerler ekseninde ümmet arasındaki vahdet ve kardeşliği vurguladığına dikkat çektiği konuşmasında “Fakat üzülerek ifade etmeliyim ki “velayet” kavramını kullanarak aşırıcılığı, mezhepçiliği, çatışmayı ve her türlü hoşgörüsüzlüğü pompalamaya çalışan bir akım oluşturulmuş bulunmaktadır. Aşırıcılığı yaymaya çalışan bu akıma “İngiliz Şiiliği” de diyebiliriz; çünkü beslendikleri nokta asırlardır gerçek İslam’la mücadele halinde olan İngilizlerdir. İngilizlerin sağladığı lojistik ve finansal destekle beslenen bu grup Ehlibeyt maarifine en ağır darbeyi vurmaktadır!” sözleri, İngiliz projesi olan İngiliz Şiiliği hakkında günümüzde yapılmış en çarpıcı değerlendirmelerden biri.

İran, Erbil’de “MOSSAD üssü” diye Türkiye’ye doğalgaz getiren şirket yöneticisinin evini vurdu!..

Irak - İran savaşında, patlak veren İrangate skandalını, genç jenarasyon pek bilmez. Savaş devam ederken Amerika’dan silah ve mühimmat almak için İsrail ile ‘Muta nikâhı’ kıyan İran Rafizi rejimi, sözde Kudüs Ordusu adı altında kurduğu paramiliter güçlerle Ortadoğu’da Müslüman halkları dozer gibi ezdi geçti. M. Hasip Yokuş’un dediği gibi; “İran Devrimi üzerinden 40 yılı aşkın bir zaman geçti. Bu 40 yıl zarfında en öldürücü silahlarını mazlum Müslüman halkı katletmek için kullandı. Gerekçe hep aynı: İsrail’i haritadan sileceğiz!”

 

Bunun son örneği, geçtiğimiz ay yaşandı. 13 Mart günü saat 01 sıralarında Kürdistan Federe Bölgesinin Başkenti Erbil’de iki ayrı mahalleye füze saldırıları gerçekleşti. Kuzey Irak'ın enerji sektöründeki nüfuzlu yöneticisi, Kar Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Baz Kerim Berzenci’in, ABD Konsolosluğuna yakın bir konumda bulunan evinde hasar oluştu. IKBY Hükümetine bağlı Terörle Mücadele Birimi; Erbil’i hedef alan saldırıda 12 balistik füzenin kullanıldığını ve füzelerin Irak dışından, ülkenin doğu sınırından fırlatıldığını açıkladı.Ülkenin doğu sınırıesasında İran’ı ima ediyordu.

Nitekim bu haberlerden birkaç saat sonra İran Devrim Muhafızları, yaptığı yazılı açıklamayla saldırıyı üstlendi. Açıklamada, saldırının hedefinin MOSSAD’a ait 'Stratejik Merkez' olduğu belirtildi.

İki gün sonra ise İran Sipahiler Ordusu bir bildiri yayınladı. Bildiride; İsrail'in Irak'taki üslerinin nokta vuruşu yapan füzelerle hedef alındığını, İsrail'in her saldırısına daha güçlü ve daha yıkıcı misillemelerde bulunacakları ifade ediliyordu. Hızını alamayan Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kani ise “Bir zamanlar Nil'den Fırat'a slogan atan cani Siyonist rejim, şimdi o kadar aşağılanmış ki, geceleri korkarak ve titreyerek uyuyorlar. Uyandıklarında işgal altındaki toprakların bir kısmını kaybedeceklerinden endişe ediyorlar” dedi.

Görüldüğü gibi Rafiziler, tetikçilik yaptıkları küresel güce göre düşman tanımlaması yapıyorlar. Kim küresel güce meydan okuyorsa yaftaları hazır; Siyonist rejim! Yine bu bağlamda Şii milislerin komutanları saldırı sonrası yaptıkları açıklamalarda şöyle demişlerdi: Erbil'e düzenlenen füze saldırısının amacı "Kürt liderleri disipline etmekti." İran Vatan-i Emruz gazetesinin manşetinde Türkiye ve Erdoğan'a atıf yapılarak (Şeyh Baz'ın hedef alınan evinin fotoğrafı ile) "Tebriz'den yapılan saldırı, Erdoğan'ı salladı" cümlesi yer aldı.

Tam bir “merdi kıpti şecaat arzederken sirkatin söyler/ çingenenin merdi, kendini överken hırsızlığını söyler” sendromu.

Erbil’e Füze saldırısında konutu bombalanan Kar Şirketi'nin CEO'su Şeyh Baz Kerim al-Berzenci kimdir?

İran'ın "Mossad Üssü" diye vurduğu ev Kar Şirketi'nin CEO'su Şeyh Baz Kerim al-Berzenci’nin.

Kar Şirketi'nin CEO'su, Berzenci aşiretinden. Kürtçede bilinen adıyla Berzincî veya Berzencî; Irak’taki Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Süleymaniye şehrindeki bir Kürt aşiretidir. Kar Şirketi'nin CEO'su Şeyh Baz Kerim al-Berzenci, İngilizlere karşı ayaklanan Teşkilatı Mahsusa tarafından desteklenen Şeyh Mahmut Berzenci’nin akrabası, daha doğrusu torunu. Berzenciler, Kuzey Irak’taki Kürt toplumunun en önde gelen Kadiri Şeyhleridirler. Sultan Abdülhamid ile ilişkileri çok iyi olan Mahmud Berzenci’nin babası Şeyh Said, Berzenci Ailesi içindeki iktidar mücadelesi ile bölgedeki birçok aşiret reisi ile yaşadığı çatışmalar ve yerel yöneticilerle yaşadığı sorunlarda sürekli olarak II. Abdulhamid tarafından desteklendi.

Şeyh Mahmud Berzenci 1917-1918 yıllarında kendi müritlerinden oluşan üç bin kişilik bir süvari birliği ile İngilizlere karşı Bağdat’ın güneyinde Şuaybiye’de savaştı. Şeyh Mahmud Berzenci'nin kardeşi Şeyh Abdülkadir komutasındaki aşiretler, Süleymaniye'yi geri aldı. Burada bulunan İngiliz subaylar ve memurlar tutuklandı. Kasalara el kondu. İngiliz bayrağı indirildi. Bunun yerine yeşil rengin üzerindeki kırmızı daireye yerleştirilmiş hilalden oluşan yeni bayrak göndere çekildi. Mustafa Kemal'in Samsun'a çıktığı 19 Mayıs 1919 gününden iki gün sonra 21 Mayıs 1919 günü Şeyh Mahmud Berzenci, İngilizlere karşı cihat ilan etmişti.

Resim

شێخ مه‌حمودی بەرزنجی Şeyh Mehmûdê Berzincî

Kuzey Irak Kürtleri, İranlıları bu denli kızdıracak ne yapmış olabilir?

Sanırım bu sorunun cevabı başka bir sorunun cevabında; Kar Şirketi, son olarak hangi işi aldı? Ben sordum ben yanıt vereyim; Kuzey Irak'a bağlı Süleymaniye yakınlarındaki Çemçemal ve Khor Mor gaz sahalarından çıkarılan gazın Türkiye sınırına (Dohuk'a doğru) yaklaştıracak gaz boru hattı ihalesini, Kar Şirketi aldı.

Konutu İran füzeleri tarafından vurulan KDP’li iş insanı Baz Kerim Berzenci’nin gaz ihraç boru hattını geliştirmek için çalıştığı biliniyor. Şeyh Baz Kerim Berzenci (KAR Group) serveti 7.9 milyar dolar -KDP'ye ait bir petrol şirketi. -Başur petrolün çoğu bu şirket üzerinden çıkarılıyor, işleniyor, Kuzey Irak’taki en üretken petrol şirketi sanıldığı gibi Genel Energy, DNO veya dev ExxonMobil değil, Irak-Kürt şirketi KAR Group'tur.

Başkanı ve CEO'su Baz Karim'in liderliğinde KAR, Kürt petrol sektörünün değer zincirinin tamamında projeler yürütmüştür. Şirket, şu anda Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (KBY) petrol üretiminin yaklaşık yarısından, rafinerisinin çoğundan ve Türkiye'ye petrol ihracatını pompalayan boru hatlarından sorumlu.

Şeyh Baz Karim, KAR Group'un kurucusudur. Aslında ismi, Şehbaz Kerim Berzenci. Şehbaz; çevik, cesur, beyaz doğan kuşu, atik, becerikli, şanlı yiğit gibi anlamlar içeriyor. Şehbaz Kerim Berzenci; Kürdistan Bölgesi'nin önde gelen petrol ve gaz endüstrisi isimlerinden biri olarak, hem operasyonlar hem de yatırım faaliyetleri açısından Irak'ta istikrarlı bir istihdam modeli oluşturmaya yönelik yol gösterici ilkeleri hayata geçirmiş. 2003 yılında Irak'ta enerji sektörü tamamen hükümet tarafından yönetiliyordu. 2003'ten sonra, Irak'ın geleceğine, özel sektörün katılımını gerektiren yeni bir strateji ortaya koyarak yola çıkan Şehbaz Kerim, bunun ülke için yeni bir kavram olduğunu söylüyor.

Böylece KAR Group'ta enerji sektörüne katılmamızı sağlayacak bir ekip kurmaya başladığını, Irak Petrol Bakanlığı'nın açtığı ilk ihaleye katılmaya karar verdiklerini, bu ihalenin kapsamının, Irak'ın kuzeyindeki petrol sahalarının geliştirilmesi için olduğunu ve ihaleyi kazandıklarını ve 2004 yılında Bakanlık tarafından Khurmala sahası petrol sahası geliştirme ihalesini kazanan ilk Irak şirketi olduklarını belirtiyor. Irak entegre petrol ve gaz şirketi KAR Group’un en büyük tedarikçisi, Texas'taki Ventech Engineers LLC şirketi. Ventech Engineers LLC, yeni modüler rafinerilerin, gaz işleme sistemlerinin ve mevcut tesis yer değiştirmelerinin tasarımı ve yapımında dünya lideridir. Yeni süreçte Türkiye, ABD ile yola devam edecek.

İran’ın Türkiye ile derdi ne?

Pir Sultan Abdal’ın dediği gibi, “Derdim çoktur hangisine yanayım” Türkiye, İran’da yaşayan Türk nüfusun hatırına Tahran yönetimine kol kanat gerdikçe bunlar gemi azıya alıyor, yüz buldular mı astarını istiyor. İran bunu neden yapıyor? Türkiye ile derdi ne? Erbil’deki füze saldırısının birden fazla amaca yönelik olduğu anlaşılıyor. Evvela füze saldırısının yapıldığı bölgesel yönetimin başkenti Erbil, KDP’nin kontrolü altında. Kürt yönetimi, Bağdat denkleminde İran’ın dengesini bozabilecek ittifaklara yöneliyor. 

Bana kalırsa bu yönelmenin arka planında Türk diplomatların ve istihbaratçılarının tavsiyeleri olabilir. İran'ın desteklediği Şii Fetih Koalisyonu seçimlerin nihai olmayan sonuçlarına göre ciddi düşüş sergilerken, eski Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi'nin liderliğindeki Sünniler ise Meclisin ikinci partisi konumuna yükseldi. Irak'ta 2003 sonrası yapılan 5'inci genel seçimlerin kesin olmayan sonuçlarına göre İran'a yakın Şii gruplar seçimin kaybedeni olurken, 329 sandalyeli Meclise 60'a yakın vekil gönderen Sünnilerin yıldızı parladı. Şii lider Mukteda es-Sadr'a bağlı Sadr Grubu, 329 sandalyeli Meclise 73 vekil gönderdi. 

Seçimlerde Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr'ın İran'a yakın Şii parti ve gruplara karşı açık ara önde olması, Şii partiler arasındaki siyasi kutuplaşmanın artması sonucunu doğurdu.

“Ee ne var bunda” diyebilirsiniz? Çünkü Sadr, Sünniler ve KDP arasında kurulan ittifak, ülkede başlayan yeni bir sürece işaret ediyor.

Hiç şüpheniz olmasın bu yeni durum, Türk diplomatların ve Ankara’nın başarısı. Bu bağlamda KDP ile İran’a muarız bir tutum takınan Sadr arasında bir koalisyon hükümetinin kurulması an meselesi. İran’ın derdi; “Tahran’ın kuklası Bağdat hükümetleri” dönemin tarihe karışacak olması.  Ne yapsalar boş, korkunun ecele faydası yok. Dolayısıyla İran, bu koalisyon çabalarını sabote etmek istiyor. Saldırı bu anlamda KDP’ye bir gözdağı olabilir.

Saniyen saldırının Neçirvan Barzani’nin Türkiye’de bulunduğu bir sırada gerçekleşmesi, Türkiye ile Kuzey Irak Bölgesel Hükümetinin yakınlaşmasını istemeyen küresel ve bölgesel güç odaklarının müşterek tasarrufu gibi duruyor. Tahran yönetimi, Ankara ve Erbil arasındaki yakınlaşmaya kendi aklınca tepki koyuyor. İran; Türkiye ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi arasındaki ilişkilerden rahatsızlığını hiçbir zaman belli etmekten kaçınmadı. Ama kendileri de Türkiye’ye yönelik terörist eylemlerde bulunun PKK terör örgütü ile işbirliği yapmaktan kaçınmadılar. Çünkü bu ikisinin Sünni olması Şii İran’da mezhepsel bir reaksiyona sebep olabiliyor.

Salisen; Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında Batı’nın Rus petrol ve doğalgazına yönelik ambargosu, yeni tedarikçi ülkelere olan ihtiyacı gösteriyor. Ukrayna’daki savaş sebebi ile Avrupa Birliği, en ciddi kayıplara ve maliyetlere katlanıyor. Rusya ile çok sayıda ticari ve ekonomik bağın kopması, onları yakından ilgilendiriyor. Türkçe deyimle yukarı tükürseler bıyık aşağı tükürseler sakal. Bu süreçteki ana zorluk, Avrupa pazarındaki Rus petrolünün, gazının, metallerinin ve bir dizi diğer emtianın diğer tedarikçi ülkelerin muadil ürünleriyle değiştirilmesidir.

Bu noktada İran, Batı sanayisinin ihtiyacı petrol ve doğalgaz arzını tek başına yüklenmek/ karşılamak istiyor. Avrupa Birliği, kısmen İran’ın bu gönüllülüğüne göz kırpıyor denilebilir. Bu süreçte İran’ın uluslararası platformlarda kabul edilebilir meşru yönüne vurgu yapılması dikkatlerden kaçmıyor.  İlk adım ABD’den geldi. ABD, İran petrolünün yüzüsuyu hürmetine Devrim Muhafızlarını, terör listesinden çıkarıyor...

Türkiye, Irak doğalgazını Avrupa’ya ulaştıracak!..

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı unvanını taşıyan Neçirvan Barzani, 2 Şubat 2022’de Ankara’da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir araya geldiğinde, gündem “ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi” olarak tespit edilmişti.

Bu görüşmenin, 20 Ocak’ta İran’dan gelen doğal gaz akışının kesilmesinden hemen sonra olması dikkatlerden kaçmadı. Neçirvan Barzani’nin Türkiye ziyaretinden hemen sonra, 9 Şubat’ta, IKBY Parlamentosu Enerji Komisyonu Başkanı Ali Hama Salih, 2025 yılında Türkiye’ye doğal gaz satmaya başlayacaklarını duyurdu. Salih, Türkiye’ye doğal gaz boru hattı döşenmesinin planlandığını kaydetti. 

Doğal gaz boru hattı ağının Türkiye sınırına doğru genişletilmesi amacıyla Erbil’in Aralık 2021’de, mühendislik, tedarik ve inşaat sözleşmesi imzaladığı şirket, KAR Grup.

Petrol tröstlerinin sesi olan Iraq Oil Report’taki bilgilere göre Kar Grup, Irak’ın kuzeyindeki en önemli enerji şirketi. Birçok gaz ve petrol sahasında faaliyet gösteren şirket, bölgenin üretim ve rafinaj kapasitesinin çoğunluğunu, aynı zamanda boru hatlarını yönetiyor. Şirket, üretimi genişleyen üç petrol sahasını işletiyor. Kapasitesini genişlettiği bir rafineri kompleksine sahip. Aynı zamanda sahip olduğu, işlettiği ve inşa etmekte olduğu boru hattı ile petrol ihracatını artırmayı planlıyor. Şirketin sahibi ise, Kerim Berzenci.

Barzani bölgesinde doğal gaz boru hatlarının yapımı için çalışmalara başlandı. Öncelikle Irak’ın kuzeyindeki iç ihtiyacı karşılamak için yapılacağı belirtilen boru hattının daha sonra Türkiye’ye uzatılacağı  kaydedildi. Proje kapsamında, Süleymaniye’nin Çemçemal ilçesindeki Khor Mor gaz sahasından Erbil'e 36 inçlik ek bir boru hattının yanı sıra Erbil'den Türkiye sınırına 35 kilometre mesafedeki Duhok’taki elektrik santraline 52 inçlik yeni bir boru hattı eklenecek. Böylelikle aradaki boşluğun da tamamlanmasıyla Türkiye’ye doğal gaz ulaştırılabilecek. Adı geçen iki doğal gaz sahasının işleticisi Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Crescent Petroleum ve Dana Gas adlı şirketleri.

Türkiye’nin enerji ticareti merkezi olması, kuvveden fiile geçiyor. Enerji arz güvenliğini güçlendirmek için güzergâh ve kaynak çeşitlendirmesini sağlamak zaten Türkiye’nin enerji stratejisinin ana hedeflerinden biri değil mi? Türkiye, aynı zamanda bölgesel ve küresel enerji güvenliğine katkıda bulunmayı ve enerjide bölgesel ticaret merkezi olmayı hedeflemiyor mu?

Bu açıdan bakıldığında; Türkiye’nin enerji stratejisinin uluslararası boyutunu oluşturan temel unsurlar şunlardır:

1. Artan talep ve dışa bağımlılığı dikkate alarak, petrol ve doğal gazın tedarikinde güzergâh ve kaynak çeşitlendirmesini sağlamak,

2. Bölgesel ve küresel enerji güvenliğine katkıda bulunmak,

3. Enerjide bölgesel ticaret merkezi olmak,

4. Enerji zincirinin her aşamasında sürdürülebilir kalkınma bağlamında sosyal ve çevresel etkileri dikkate almak,

5. Yerli ve yenilenebilir enerjinin elektrik üretimindeki payını artırmak,

6. Nükleeri enerji sepetimize dâhil etmek.

Küresel emperyalist odaklara meydan okuyan Türkiye’nin İran ve arkasındaki şer odağına pabuç bırakmayacağı o kadar kesin ki. Rusya ve İran'a olan doğalgaz bağımlılığını azaltmak isteyen Türkiye, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden doğalgaz tedarik etmek istiyor. Türkiye, ihtiyaç duyduğu doğal gazı en pratik ve ucuz şekilde Irak Kürdistan Bölgesi’nden tedarik edebilir. İhtiyacından fazlasını da Avrupa Birliği ülkelerine satar. 

Bundan kime ne?

Türkiye’nin enerji politikasını belirleyenler, Türkiye, Ukrayna -Rusya savaşından sonra Avrupa Birliği ülkelerini kara kara düşündüren enerji açığı krizini fırsata dönüştürmek istiyorlar.

İşte tam da bu noktada, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin uluslararası piyasalara doğal gazını ve petrolünü satma konusunda, merkezi hükümet ile yaşanılan sorunlara rağmen, Türkiye ile bu yolda yürümeye kararlı olduğu bir süreç yaşanıyor.

Bu süreç birçok dengeyi bozuyor, yeniden kuruyor. Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail'le normalleşmenin merkezinde de Avrupa’ya gaz transferi mevcut. Bu bağlamda Türkiye'nin İsrail ve Barzani gazına talip olmasının arkasında doğrudan ABD’nin sponsorluğu görülebilir.

Bu durum bir anda ortaya çıkmadı. Nitekim ABD, Türkiye’yi dışlayan Doğu Akdeniz Boru Hattı’na (EastMed) desteğini birkaç ay önce çekmiş ve bu kez tersine, tarafları Türkiye’nin de dahil edileceği yeni bir anlaşmaya yöneltmişti. Son olarak 7 Nisan’da ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Nuland,EastMed’i bekleyemeyiz. Gazı şimdi Avrupa’ya getirmeliyiz. Türkiye, Yunanistan, Mısır, İsrail ve Güney Kıbrıs Rum kesimi geniş perspektifli bir işbirliği içerisinde olmalı” demişti.

Kim ne derse desin Türkiye, teknik, teknolojik, lojistik ve ekonomik açılardan doğalgaz üretim sahalarını, inşa edilecek boru hatlarını, yüzey tesislerini geliştirerek işletebilecek ve bölgenin güvenliğini sağlayabilecek tek devlettir.

Kuzey Irak'ın acilen istikrara, güven tesisine ve yeni yasalarla iyileştirilmiş bir modelle yatırımcı çekmeye ihtiyacı olması, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin başlattığı askeri harekâtın bir başka boyutunu ortaya koyuyor. 

Ankara: Erbil’i, Bağdat ve Tahran'ın şerrinden koruyor. Türkiye, sadece PKK’dan kaynaklı terörü değil, diğer örgütlerin sebep olduğu terörü sonlandırmak istiyor. Çünkü doğalgaz nakil hatlarının güvenliği önemli. Asla ihmale gelmez. Telafer’e, Musul’a, Kerkük’e, Türkmen İline selam olsun!

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

 

Seçilmiş Kaynakça

https://www.star.com.tr/acik-gorus/enerji-is-birlikleri-ve-iranin-can-sikintisi-haber-1698768/

https://kafkassam.com/ingiliz-soslu-arap-milliyetciliginin-ingiliz-siiligi-ve-ingiliz-sunniligi-ile-imtihani.html

https://www.trthaber.com/haber/dunya/irakta-secimler-surpriz-koalisyonlar-dogurdu-667773.htm

https://www.dikgazete.com/haber/dunya/irak-secimlerinde-sunniler-oylarini-artirarak-ikinci-parti-konumuna-643408.html

https://www.habervakti.com/jeopolitik-riskteki-ani-artislar

https://www.dunya.com/dunya/abd-iran-devrim-muhafizlarini-teror-listesinden-cikariyor-haberi-652193

https://t24.com.tr/haber/israil-abd-nin-iran-devrim-muhafizlarini-teror-listesinden-cikarma-niyetinden-cok-endiseliyiz,1022197

https://www.indyturk.com/node/ 212516/türkiyeden-sesler/ortadoğu-notları-26-şeyh-mahmud-berzenci-1

https://www.aydinlik.com.tr/koseyazisi/turkiye-israil-bae-ve-barzaniler-dogal-gazda-yeni-hesaplar-308416

https://awoum.com/barzani-kurdistan-becomes-an-energy-center/

https://www.iraqoilreport.com/news/qa-baz-karim-ceo-kar-group-13865/

https://investingroup.org/interview/58/sheikh-baz-karim-kar-group/

https://www.iraq-businessnews.com/2012/08/09/kar-group-to-expand-kalak-refinery/

https://www.haksozhaber.net/iranin-erbil-saldirisi-ve-israille-savasin-psiko-patolojik-arka-plani-34375yy.htm

https://www.kurdistan24.net/en/story/27620-KAR-group-CEO-invites-Iranian-Ambassador-to-visit-his-house-destroyed-by-missile-attack

https://www.al-monitor.com/tr/originals/2022/04/will-renewed-interest-iraqi-kurdish-gas-fuel-turkey-iran-rivalry

https://turkish.aawsat.com/home/article/3598551/iraklı-araştırma-ekibi-erbilde-mossad-üssü-olduğuna-dair-bir-kanıt-yok

https://www.washingtoninstitute.org/policy-analysis/nujabas-regime-change-threat-kurdistan-democratic-party

https://www.mfa.gov.tr/turkiye_nin-enerji-stratejisi.tr.mfa

https://www.al-monitor.com/originals/2022/03/iran-missile-attack-erbil-goes-beyond-retaliation-irgc-deaths

https://www.dikgazete.com/yazi/turk-ordusu-irak-in-kuzeyinde-kandil-i-sondurmeye-gidiyor-4438.html

https://www.cumhuriyet.com.tr/siyaset/mehmet-ali-guller-yazdi-abd-sponsorlugunda-akp-israil-barzani-enerji-ucgeni-1926933

...