- 12-05-2020 07:46
- 987
Bu yazımızla dünden bugünden sohbet edelim mi? Yetmiş yıl öncesini bir hatırlayalım.
1950 seçimleri ile Demokrat Parti’nin tek başına iktidara gelmesiyle kasaba ve köylerde halk ikiye bölünür, kahvehaneler dahi Halk Partililer, Demokratlar arasında paylaşılır hatta bu, camilere kadar sıçrar.
Ispartalı Başbakan/Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, DP iktidarının DSİ Genel Müdürü’dür ve o günlerin yakın şahidi olarak yıllar sonra zihinlere çakılan sözüyle tarihe not düşer “Camiye, mektebe, kışlaya siyaseti sokmayın!”
Kimse kusura bakmasın ama Türkiye’deki bir çok karışıklığın sebebi de bu üç yere sokulan, kirli politika değil mi?
İsmet İnönü ve din istismarı…
Konya’ya bir gelişinde İnönü, halka hitaben yapacağı konuşmayı hazırlarken CHP Konya İl Başkanı Fevzi Çelik ona şöyle demiş:
- Paşam, Konya’da uzun konuşmaya lüzum yoktur. Konyalıyı bir kelime ile kazanabiliriz.
- Nedir o kelime Fevzi Bey?
- Paşam Konyalıya Allah deyin yeter…
Ertesi gün Paşa, konuşmasını yapmış. Fevzi Çelik, akşam olunca Paşa’ya;
“Efendim, Allah demediniz” deyince, İnönü;
- Allah’a ısmarladık, dedim ya Fevzi Bey!..
Kıssadan hisse…
Demokrat Parti iktidarı ve Vatan Cephesi…
1957 seçimlerinin ortaya çıkan tablo, yeni bir cepheleşme sürecini hızlandırır. 19 Eylül 1959’da CHP, Cumhuriyetçi Millet Partisi ve Hürriyet Partisi liderlerinin bir araya gelerek bir “Güç Birliği” oluşumunu görüşmesi, DP’yi, en çok da DP’li Cumhurbaşkanı Celal Bayar'ı rahatsız eder.
Bayar'ın güdülediği Adnan Menderes, ana muhalefet partisi CHP’nin, Türkiye Cumhuriyeti Devletini kuran kadro hareketi olduğunu unutarak, muhalefetin “Güç Birliği” oluşumuna, “yıkıcı, bozguncu, şer cephesi, ehl-i salip (Haçlı)” diyordu.
CMP, Ocak 1954'te kapatılan Millet Partisi'nin yerine 10 Şubat 1954 tarihinde kurulmuştur.16 Ekim 1958'de Türkiye Köylü Partisi ile birleşerek Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin (CKMP) kuruluşunda yer aldı. 1969 yılında da Milliyetçi Hareket Partisi olarak ismini değiştirdi.
Türkiye Köylü Partisi’nin Cumhuriyetçi Millet Partisi ile birleşmesi, HP’nin de CHP’ye katılması ile DP’ye karşı “Güç Birliği Cephesi” veya diğer adıyla “Milli Muhalefet Cephesi” kuruldu.
İktidar elitlerinin kümelendiği DP, içe kapandı ve parti tabanındaki oy erimesini durdurmak ve muhalefet cephesine tepki olarak, DP'nin il ve ilçe teşkilatları ile gençlik kollarını bir araya getiren Vatan Cephesi kuruldu. Bu teşebbüs, Türkiye’de ciddi bir kamplaşmayı beraberinde getirdi.
Demokratlar muhalefetin “Güç Birliği” oluşumunu “yıkıcı, bozguncu, şer cephesi, ehl-i salip (Haçlı)” olarak isimlendirerek halkı Vatan Cephesi’ne davet ediyordu.
Her yerde hızla Vatan Cephesi ocakları açılarak üye kaydedilmiş, Mart ayında ocakların sayısı 134’e, üyelerin toplamı da 76.040’a ulaşmıştır.
Bir yıl sonra o dönemde nüfusu 25 milyon civarında olan Türkiye’de Vatan Cephesi üyelerinin sayısı bir milyona yaklaşır.
DP destekçilerinin isimleri radyodan düzenli olarak halka açıklandığı süreçte, daha önceden ölmüş DP üyelerinin isimlerinin, bu kampanyada destekçi gösterilmesi gibi bilinçli hatalar yapılması dikkatlerden kaçmıyordu.
Objektif bakılacak olursa Vatan Cephesi, sadece iktidardan memnun olanların oluşturduğu bir sivil toplum örgütlenmesidir.
Bunun yapılmasındaki amacın git gide güçlenen muhalefete karşı gövde gösterisi yapmak olduğu ve halkı kutuplaşmaya ittiği iddia edilmiş, bu uygulama 27 Mayıs 1960 Darbesi'nin de önemli gerekçelerinden biri olmuştur.
AK Parti içine Demokrat Parti ruhu kaçmış!..
Demokrat Parti adına rağmen, demokrasiden nasibini almamıştı. Türk Milliyetçileri Derneği’ni kapatmışlar, gazete kağıt fiyatlarını artırarak yandaş gazetelere kağıt tahsisi yaptıkları yetmez gibi İstiklal Savaşı gazisi eski Cumhurbaşkanı ve CHP Genel Başkanı İsmet İnönü'yü gittiği yerlerde ite-kopuğa taşlatmayı marifet sayıyorlardı.
27 Mayıs’tan önce, muhalefet partisi CHP Genel Başkanı İsmet Paşa (İnönü) “Şartların oluştuğunu” söylemiş ve zamanın iktidarını “Artık sizi ben bile kurtaramam” diye uyarmıştı.
Başbakan Adnan Menderes, İsmet Paşa’nın eleştirilerine karşı “İstiklal Mahkemeleri’ni siz kurmadınız mı? Basını susturmak için Takrir-i Sükun Kanunu’nu siz çıkarmadınız mı?” deyince, Paşa cevap vermişti: “Evet doğru, ama oradan buraya geldik, siz o eski şartlara dönmek istiyorsunuz”. Ve sonra da eklemişti: “Şartlar tamamlandığında halklar için ihtilal meşru bir haktır. O zaman sizi ben bile kurtaramam...”
Kimi zirzop gazeteci muharrir müsveddesi kalkıp, İsmet İnönü'nün bu çıkışını darbe çağrısı yapmakla eşdeğer görme gafletine düşüyor.
Oysa yıllarca askeri istihbaratta vazife almış, cephe komutanlığında bulunmuş, İttihatçı çetelerin metotlarını bilen İnönü, tecrübelerine dayanarak bunları söylüyordu.
Sonrası malum. Menderes ve arkadaşları yargılanıp idama mahkum edildiler ve asıldılar.
#MilliHesaplarYanyana, Osmanlı Ocakları, Reis Ocakları…
Sosyal medyada AK Partili isimlerin #MilliHesaplarYanyana başlığı açarak, tüm iktidar yanlısı hesapların birbirlerini takip ederek muhalefet karşıtı güçlü bir taban oluşturma hamlesinin, bizzat Cumhurbaşkanı tarafından muhalefetin darbe çığırtkanlığı yaptığı ithamının ardından gelmesi düşündürücü.
Muhalefet, kendi perspektifinden yanlış bulduğu icraatları veya yolsuzluk söylentilerini doğal olarak eleştirecek; hatta iktidarın hesap vermesini isteyecektir.
Abdestli olanın namazından şüphe duyması söz konusu olmayacağından, hükümet yetkililerinin muhalefetin bu söyleminden darbe çıkarsaması yapması, bence gereksiz bir alınganlık.
Osmanlı Ocakları…
Osmanlı Ocakları, 2005 tarihinde dergi 2009'da dernek olarak kuruluyor. Osmanlı Ocakları Genel Merkezi; Ankara’da. 68 ilde bürosu var. *
Osmanlı Ocakları, kamuoyunda “AK Parti’nin gençlik örgütlenmesi” olarak biliniyor. AK Parti tarafından ülkü ocaklarına alternatif olarak kurulduğu iddia edilmişti.
Ülkü Ocakları ve Alperen Ocakları’nı hatırlatan bu yeni oluşum, çok hızlı biçimde örgütlenerek Türkiye’nin neredeyse tüm illerine yayıldı. Halen aktif faaliyet gösteriyor. Genel Başkanları Rize Hemşinli.
Reis Ocakları…
“Reis Ocakları” Genel Başkanı Ali Askeri Arslan. Aslen Diyarbakırlı. “Dikenli Yollar” ve “İsyan” başlıklarında yayımlanan iki kitabı var.
Amaçları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanında ve Türkiye Cumhuriyeti ay yıldızlı bayrağın emrinde mücadele etmek. “Reis Ocakları” öncelikle Doğu ve Güneydoğu’da ağırlıklı olarak teşkilatlanmayı hedefliyor. **
Reis Ocakları Genel Başkanı Ali Askeri Aslan, “Sloganımız: rehberimiz Kur’an, hedefimiz turan. Tek bayrak, tek devlet, tek millet, tek vatan parolasıyla yola çıktık. Reis Ocakları ailesi devletimizin emrindedir” sözleriyle kuruluş gayelerini ortaya koyuyor. ***
Osmanlı Ocakları ve Reis Ocakları'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan sevgisinden başka ortak paydaları, Alaeddin Çakıcı tahliye olmadan 4-5 ay önce, kapağı yurt dışına atan halen Karadağ'da yerleşik Sedat Peker.
Sanki bana, İ. Melih Gökçek'in bu ocaklarla el altından bir bağlantısı varmış gibi geliyor. Çünkü Gökçek, Çakıcı ile ağız dalaşına girdiğinde, Sedat Peker destek vermişti. Malum bir zamanlar oğlu Osman Gökçek, Osmanlıspor kulüp Başkanlığı yapmıştı. Büyükşehir akarı kesilince sır oldular.
Paramiliter gönüllü milisler…
Bazı güvenlik şirketleri bünyesinde Türkiye’ye yönelik gönüllü milislerden iktidar yanlısı silahlı grupların oluşturulduğu ve bunlara iç savaş eğitimi verildiğine dair basında çıkan haberlere rastlamak mümkün.
Bir kaç gün önce, bir TV programında, FETÖ’cülüğü tescilli bir bayanın, oturdukları sitede bir kaç aileyi, karışıklık sırasında silahlarıyla ortadan kaldırabileceklerini söylemesine doğrusu hiç şaşırmadım.
Çünkü bu tür hazırlık yapan gözü dönmüş fanatiklerin sayısı hayli fazla. Ruhsatlı silah satışlarında patlama bunu gösteriyor. Pompalı tüfekler revaçta.
Bence bu süreçte, iktidar ve muhalefetin ötekileştirici, ayrıştırıcı söylemlerinin etkisi büyük.
Sonumuz hayr olsun. Bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete.
.
Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com
Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete
* https://osmanliocaklari.org.tr/
** https://www.google.com/amp/s/www.milliyet.com.tr/amp/yerel-haberler/konya/reis-ocaklari-teskilatlaniyor-12115033
*** https://www.yenisakarya.com/reis-ocaklari-teskilatlaniyor.html