?>

Büyük Ortadoğu savaşı kapıda (mı)!..

ArşiV-lik- YaZı-Lar...

7 yıl önce

Amerikan başkentinde, kulislleri yakından takip eden Serdar Turgut, "Büyük Ortadoğu savaşı için Washington’da zirve var" başlığı altındaki yazısında, çeşitli görüşmeler ve senaryolara dikkat çekti...
Çeşitli öngörü ve planların günden güne değişik versiyonlarının öne çıktığı, yarın ne olacağının belli olmadığı, kimlerin kimlerle nasıl ilişkiler içinde olduğu ve daha ne türden ilişkiler geliştireceğinin tam olarak kestirilemediği bu günlerden bazı tesbitlere de yer veren "güncel"e dair ve arşivde bulunması gereken bir yazı
:
İSRAİL Başbakanı Netanyahu, bugün Beyaz Saray’da ABD Başkanı Trump ile buluşuyor.
Başkan için konuşma notlarını hazırlayan yönetim birimleri, İsrail’in İran ile Suriye topraklarında sıcak bir çatışmaya hazırlandığını düşünüyor.
Cumhuriyetçi Parti içinde etkin olan Senatör Lindsey Graham, şubat ayında İsrail’e yaptğı ziyaret sonrasında bir büyük savaş hazırlığı olduğunu ayrıca Beyaz Saray’a iletmişti.
Suriye tarafında da bir savaş hazırlığı olduğu bilgileri istihbarat kaynaklarında bulunuyor.
Suriye’deki İran’a yakın milisler ve Lübnan’daki Hizbullah’ın İran’ın lojistik desteğiyle girişeceği bu olası savaşta İsrail’in opsiyonları ve bir yandan bunun hazırlığı sürerken, diplomatik düzeyde neler yapılabileceği de konuşulacak bugünkü görüşmede.
Yapılan hazırlıklar hakkında bilgisi olan İsrail ve Yahudi çıkarlarına yakın bir düşünce kuruluşundaki kaynağımdan aldığım bilgilere göre, Beyaz Saray’da şu noktalar dosyalarda bulunacak:
İSRAİL’İN BÜYÜK TEHDİT ALGISI
Buluşma hazırlıklarını bana anlatan kaynağım, İsrail’in Suriye’deki etkinliğini hem çok artıran hem de çok yayan İran’ı birinci ulusal güvenlik tehdidi olarak görüyor ve bu konuda Amerika’ya yaptıkları birçok uyarıya rağmen İran etkisini dizginlemek için Amerika’nın fazla bir şey de yapmadığını düşünüyor.
Amerikan tarafı da DEAŞ ile mücadeleye konsantre olduğundan İran konusunda getirilen eleştirilerde haklılık payı olabileceğini kabul ediyor.
Yönetimin istihbarat birimleri İsrailli mevkidaşlarının getireceği dosyalarda şu noktaların vurgulanacağını bildiklerinden bunlar üzerinde özelikle çalışıldı:
- İran, Şam yakınlarında bir füze üssü oluşturdu.
Ayrıca Lübnan’da Hizbullah’ın insansız hava aracı ve ileri teknoloji içeren silahları üretmek için bir merkez kurmasına yardımcı oldu.
Suriye’nin kuzeybatısına yakın bir bilimsel çalışma merkezinde kimyasal silahlar üzerine çalışma yapıldığı istihbaratı gelince bu İsrail’e iletildi ve onlar da bu merkeze hava saldırısı düzenledi.
- İsrail ile bir sıcak çatışma olması ihtimali büyüdüğünde Irak’taki Hizbullah milislerinin de Lübnan’dakilerin yanında olmaya hazırlandıkları düşünülüyor.
- Hizbullah’ın ilk aşamada 8 bin kadar milisi çatışmaya sokabileceği tahmin ediliyor.
- Esad, bugüne kadar hangi bölgede etkin olarak kullanacağı henüz belirlenmemiş olan “Beşinci Saldırı Birliği” adlı elit bir askeri güç oluşturdu.
İsrihbaratçılar, bu birimin ya İdlib’de ya Rakka’da ya da Deyrizor bölgesinde kullanılması fikrinin ortaya atıldığını ama Esad’ın gerektiğinde bu elit bölüğü İsrail ile çıkacak bir sıcak savaşta da kullanmayı düşündüğünü tahmin ediyor.
- Amerikalılar, İsrail’in Suriye’de son düşürülen uçaklarından sonra hava güvenliği açısından endişeleri olduğunu biliyor ve bu konuda da Netanyahu’ya yeni bazı güvenceler verilmesi için çalışıldığını da söyledi.
DİPLOMATİK KANALLAR
Bugünkü görüşmenin hazırlığını yapan birimler, İsrail’in gelebilecek tehditlere karşı kaygılarına yönelik çalışmalara ağırlık vermekle birlikte, savaş tehdidini önleyebilecek diplomatik kanalların da ihmal edilmemesine yönelik mesajın verilmesini de istedi.
Amerika, İsrail’in resmen olmasa da Lübnan’daki Hizbullah ile görüşme kapılarının tamamen kapanmamasına önem verdiğini çünkü aslında bunun İran ile konuşma anlamına geldiğini de biliyor.
Yine resmen olmasa da İsrail’in bazı aracılarla Hizbullah yöneticileriyle konuştuğu belirtiliyor.
Buna son örnek olarak, Akdeniz’deki enerji havzaları konusunda Lübnan ile İsrail arasında çıkan anlaşmazlığın çözümü için yapılan perde arkası konuşmalar gösteriliyor.
İran’ın da Lübnan karasularında araştırma yapmak niyeti var ve Amerikalılar bu konudaki görüşmelerin sürdüğünü söylüyor.
Dışişleri Avrasya İşleri Başkanı David Satterfield’in bölgede son yaptığı temaslardan sonra, enerji havzasının Blok 9 diye adlandırılan bölümü için anlaşmazlığın şimdilik çözüme ulaştırıldığı kaydediliyor.
Bunları anlatan kaynaklar, bu tür diplomatik süreçlerin resmen ilan edilmese de yaklaşan savaş tehdidini bertaraf etmek için de kullanılabileceği umudunu ifade etti.
YPG KONUSU
Netanyahu’nun YPG’ye desteğinin sürdüğünü dile getiren Amerikan kaynakları, bu konunun bugün Beyaz Saray’da da gündeme geleceğini söylüyor.
Yönetim, Afrin nedeniyle DEAŞ konsantrasyonu iyice düştüğü için kızgın olduğu YPG ile yakın ilişkisini sürdürme kararında ve ileride özellikle Suriye-Irak sınırında İran’a yakın milislerle çatışma gerekirse bu iş için YPG’yi kullanmayı düşündüğünü Netanyahu’ya söyleyecek.
Serdar Turgut, Haberturk -5 Mart 2018, Pazartesi-
:
Yazıda, bir-iki paragraf açma ile siyahlaştırmalar bize aittir.
dikGAZETE.com
YAZARIN DİĞER YAZILARI