Bakan Eroğlu belediyeleri uyardı: Su kayıplarını önleyin!

Bakan Eroğlu belediyeleri uyardı: Su kayıplarını önleyin!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, şehirlerin şebekelerindeki su kayıplarının had safhaya ulaştığına dikkat çekerek, belediyeleri uyardı. Eroğlu, "Belediyeler su kayıplarını aşağı çekecek. Festival falan yapmasınlar, işlerine baksınlar. Suyunun yüz

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, şehirlerin şebekelerindeki su kayıplarının had safhaya ulaştığına dikkat çekerek, belediyeleri uyardı.
Eroğlu, "Belediyeler su kayıplarını aşağı çekecek. Festival falan yapmasınlar, işlerine baksınlar. Suyunun yüzde 40-50’si kayıplara uğrarken, kalkıp da başka maksatla bu paraları kullanmak, son derece yanlıştır. Su kayıplarını en fazla yüzde 30’a indirmek mecburiyetindeyiz. Bunu indirmeyenler hakkında gerekli yasal işlem yapılacak" dedi.Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu,

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Üsküdar Altunizade’de bulunan DSİ 14. Bölge Müdürlüğü’nde Su ve Taşkın Değerlendirme toplantısı düzenledi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın çalışmaları hakkında bilgi veren Eroğlu, bakanlığın 2003 yılından bu yana toplam 91 milyar lira yatırım yaptığını söyledi.

Eroğlu, “91 milyar TL. Gerçekten bu çok büyük bir yatırım. Zaten su kaynaklarının daha etkin değerlendirilmesi gayesi ile 2003 yılından itibaren asırlık bir takım yatırımları gerçekleştirdik. Ve bunun sayesinde DSİ Türkiye’nin en büyük yatırımcı kuruluşlarından birisi, köklü bir kurum. Şuana kadar 278 baraj ve hidroelektrik santral, 259 büyük gölet, 320 dev sulama tesisi, 85 içme suyu temin tesisi yaptık. Ayrıca 9 tane atık su arıtma tesisinin inşaatını tamamladık” dedi.

"MELEN BARAJI İSTANBUL’UN SUYUNU YÜZDE 100 ARTIRACAK"

Türkiye’de yapılan baraj yatırımlarına değinen Eroğlu, “Özellikle Türkiye, yarı kurak iklim bölgesinde yani su zengini bir ülke değiliz. Dolayısı ile suyu çok iyi yönetmek durumundayız. Suyu yönetmek içinde mutlaka yağışlı zamanlarda suyu depolamak gerekiyor. Başka bir çözümü yok. Barajlar göletler olmasa ne sulama bir sulama tesisine ne de bir şehre su verebiliriz” şeklinde konuştu.

Melen Barajı’nda sona yaklaşıldığını müjdeleyen Eroğlu, “Şimdi artık orada 1 Haziran tarihi itibari ile gövde dolgusuna başladık. Bu da çok özel bir sistemle yapılıyor. Ve bitiş tarihi de 07.12.2016 tarihinde Melen barajı bitecek. Ve bu baraj İstanbul’un su biriktirme kapasitesini birdenbire yüzde 100 artıracak. Bu gerçekten 2071 yılına kadar suyu garanti eden bir sistem. Barajlardaki doluluk oranı biliyorsunuz geçen sene dibe vurmuştu. Mayıs aynın sonunda suyumuz bitiyordu. A ve B planını uygulamasak o zaman su bitecekti. Ama şuanda yüzde 87 doluluk oranı var İstanbul’da. Şu anda İstanbul’un mevcut su kaynakları yılda 1 milyar 367 milyon metre küp. Getireceğimiz kaynaklarla birlikte yaklaşık olarak 3 milyar metreküp suyu yılda verebilecek kapasitemiz var. Şuanda kullanılan suyun 3 katını verebilecek hazırlıkları yaptık. Yani bu da yaklaşık 35 milyon nüfusun su ihtiyacını karşılayacak durumda” dedi.

Türkiye genelinde barajların doluluk oranından da bahseden Eroğlu, “Şu anda bizim barajlarımız içme suyu maksatlı barajlar, sulama maksatlı, enerji maksatlı barajlarımız var ve bunların da doluluk oranları son derece iyi. İçme suyu maksatlı barajlarda doluluk oranı ortalama yüzde 63 civarında, sulama maksatlı olanlarda yüzde 75, enerji maksatlı olanlarda yüzde 77 oranında bir doluluk var. Bu mevsim itibari ile durumları iyi. Toplam bütün barajları dikkate alırsak, ortalama yüzde 76’lık bir doluluk var” değerlendirmesinde bulundu.

SU KAYIPLARINI ÖNLEMEYEN BELEDİYELERE YASAL İŞLEM YAPILACAK

Şehirlerdeki kayıp su oranlarına da dikkat çeken ve belediyelere uyarılarda bulunan Eroğlu, “Artık şehirlerde su kayıpları had safhada şebekede. Biz bin bir güçlükle su getiriyoruz. İstanbul’da 1994’den önce yüzde 65 su kayboluyordu şebekede. Adeta içme suyu boru hatları eleğe dönmüş. Dolayısı ile şimdi bir yönetmelik çıkardık. Belediyeler su kayıplarını aşağı çekecek. Kardeşim festival falan yapmasınlar, işine baksın. Onun için ben festivallere falan gitmiyorum, yapanlara da kızıyorum. Yani tamam paran varsa yaparsın ama evvela suyun yüzde 40-50’si kayıplara uğrarken, kalkıp da başka maksatla bu paraları kullanmak, son derece yanlıştır. Şuan da biz su kayıp oranlarını büyükşehir ve il belediyelerinde 5 yıl içerisinde en fazla yüzde 30’a indirmek mecburiyetindeyiz. Bu oran 9 yıl içerisinde ise yüzde 25’e indirilecek. Bunu indirmeyenler hakkında gerekli yasal işlem yapılacak” diye konuştu.

BÜYÜK SULAMA PROJELERİ 2019 YILINA KADAR BİTECEK

Türkiye’de büyük sulama projelerinin 2019 yılına kadar biteceğini vurgulayan Eroğlu, "Biliyorsunuz GAP eylem planı 2019 yılına kadar bitecek. KOP keza Konya Ovası Projesi bitecek. Trakya Gelişim Projesi, Ege Bölgesi projesi, böylece bütün bu sulama projelerini inşallah 2019 yılı sonuna kadar bitecek” dedi.

Hidro Elektrik Santrallerine de değinen Eroğlu, HES projelerine karşı çıkanları eleştirerek, “Maalesef bazıları bu HES’lere karşı çıkıyor. HES’lere karşı çıkmak Türkiye için asla doğru bir şey değildir. HES’ler herhangi bir şekilde çevreyi bozmuyor. Suyu tüketmiyor yani. Sanki HES’ler suyu tüketiyormuş gibi bir intiba, sanki HES’lerden çıkan su zehirliymiş gibi bir intiba, maalesef bu şekilde aksi bir propaganda yapılıyor. Bu asla doğru değil. Bakın HES’ler suyu yutmuyor. Sadece suyun gücünden faydalanıyor” dedi.

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
...