Balyoz’da beraat kararına 7 sanık yönünden temyiz

Balyoz’da beraat kararına 7 sanık yönünden temyiz

Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararının ardından yeniden görülen Balyoz davasında savcılık tüm sanıklar yönünde verilen beraat kararını Emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu 7 sanık yönünden temyiz etti.Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlal


Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararının ardından yeniden görülen Balyoz davasında savcılık tüm sanıklar yönünde verilen beraat kararını Emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu 7 sanık yönünden temyiz etti.
Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararının ardından, Anadolu 4.Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen ve aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Orgeneral Bilgin Balanlı’nın da bulunduğu 236 tutuksuz sanık hakkında beraat kararı verilmişti. Tüm sanıklar yönünde verilen beraat kararına Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı 7 sanık yanık yönünden temyiz etti.
Başsavcıvekili Mehmet Aydın tarafından Yargıtay Ceza Dairesi Başkanlığı’na sunulmak üzere Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan 3 sayfalık temyiz dilekçesinde Emekli Orgeneral Çetin Doğan, Emekli Tümgeneral Behzat Balta, Emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, Emekli Tümgeneral İhsan Balabanlı, Emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın, Emekli Albay Erdal Akyazan ve Emekli Kurmay Albay Emin Küçükkılıç hakkında verilen beraat kararını bozulması istenildi.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nca 1. Ordu Komutanlığına rutin seminer planı kapsamında ’egemen’ planının uygulanması yönünde talimat verildiği hatırlatılan temyiz dilekçesinde “Sanık Çetin Doğan’ın bu açık emir karşısında güncel olmamasına ve o tarih itibariyle tehlike arz etmemesine rağmen irtica başlığı altında olasılığı en yüksek senaryonun oynanması yönünde hazırlık yaptığı ve yaptırdığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na bu durumu bildirdiğinde olasılığı en yüksek senaryo (irtica) plan seminerinin ileri ki bir tarihte plan çalışması şeklinde değerlendirilmesine yönelik yazı yazıldığı değerlendirilmiştir" denildi.
Tüm sanıkların ’Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Cebren Iskat veya Vazife Görmekten Cebren Men Etmeye Teşebbüs’ suçlarından beraatına karar verildiği hatırlatılan temyiz dilekçesinde “Sanık Çetin Doğan’ın bu açık emre karşın olasılığı en yüksek senaryoda ısrar ettiği ve daha önce tarihi belirlenen plan seminerinin tarihini ileri alarak irtica başlığı altında olasılığı en yüksek senaryoyu oynadığı, sanık Çetin Doğan’ın irticai ayaklanmayı öngören plan semineri oynanmasındaki ısrarı ve plan seminerinde sıkıyönetim kanununun sıkıyönetim ilanı halinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne vermiş olduğu yetkileri de aşacak şekilde konuşmalar yaptığı, plan seminerinin senaryosunun da hukuken kabul edilebilecek bir karar bulunmaksızın orduya müdahale yetkisi verecek şekilde oluşturulmasında da sanık Çetin Doğan’ın hükümete karşı tavrını ortaya koyduğu değerlendirilmiştir" ifadelerine yer verildi.
Ordunun Milli Mutabakat Hükümeti kurma gibi bir görev ve yetkisinin bulunmadığı anlatılan dilekçede, "Sanık Çetin Doğan’ın seminer konuşmasında AK Parti İktidarının düşürülmesinden sonra Milli Mutabakat Hükümeti kurulmasından bahsettiği, bu şekilde sanık Çetin Doğan’ın plan seminerinde yaptığı konuşma içeriğinin mahiyeti itibariyle darbe yapmaya yönelik olduğu anlaşılmıştır” denildi.
Temyiz dilekçesinde diğer sanıklar Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, İhsan Balabanlı, Metin Yavuz Yalçın, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç’ın da plan seminerindeki konuşmaları içerik itibariyle sanık Çetin Doğan’ın konuşmasına benzer mahiyette olduğu anlatıldı.

“PLAN SEMİNERİNİN SEÇİMLE GELEN MEŞRU HÜKÜMETİ ANTİDEMOKRATİK YOLLARLA YIKMAYA YÖNELİK TERTİP EDİLDİĞİ…”
"Sanıkların rütbeleri, emir ve komutaları altındaki birliklerin sayı ve imkanları ile sahip oldukları araç ve gereç bakımından atılı suçlamayı gerçekleştirmeye elverişli imkanlar içinde bulundukları" anlatılan dilekçede, “1. Ordu Komutanlığındaki plan seminerinin sanık Çetin Doğan ve diğer sanıklar tarafından seçimle gelen meşru hükümeti antidemokratik yollarla yıkmaya yönelik tertip edildiği, sanık Çetin Doğan’ın oluşturulan yapılanmanın lideri olduğu, bununla ilgili olarak emirler verdiği ve bu doğrultuda görevlendirmelerin yapıldığı, diğer sanıkların da plan seminerindeki sunumları dikkate alındığında Çetin Doğan liderliğinde atılı suçlamaya konu eylemi gerçekleştirmek için oluşturulan yapılanma içinde yer aldıkları plan seminerine katılarak yukarıda belirlenen amaç doğrultusunda sunum yaptıkları anlaşılmıştır" denildi.

"BERAAT KARARI USUL VE YASAYA AYKIRI "
Dosya mahiyeti göz ön üne alındığın da bu sanıkların Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs suçunu işlediklerinin anlaşıldığı belirtilen dilekçede bu isimler hakkında verilen beraat kararının usul ve yasaya aykırı olduğu anlatıldı.
Dilekçesinde 7 sanığın cezalandırılması gerektiğini belirten savcılık, “1. Ordu Komutanlığındaki plan seminerinin sanık Çetin Doğan ve diğer sanıklar tarafından seçimle gelen meşru hükümeti antidemokratik yollarla yıkmaya yönelik tertip edildiği, sanık Çetin Doğan’ın oluşturulan yapılanmanın lideri olduğunu” ifade etti.
Dilekçede, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin söz konusu beraat kararının bozulmasına karar verilmesi istenildi. Savcılığın beraat eden 229 sanık için temyiz talebinde bulunmayacağını öğrenildi.
(İHA)
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üzgünüz ilginizi çekebilecek içerik bulunamadı...
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
...