G7 dışişleri bakanlarından çağrı: Sudan'daki çatışmalar derhal sona erdirilmeli

G7 dışişleri bakanlarından çağrı: Sudan'daki çatışmalar derhal sona erdirilmeli

ABD, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya, Japonya ve İngiltere'nin bulunduğu G7 ülkelerinin dışişleri bakanları, Sudan'da üçüncü yılına giren çatışmaların derhal sona erdirilmesi ve ateşkes yapılması çağrısında bulundu

Ankara

ABD Dışişleri Bakanlığı, G7 dışişleri bakanları ve Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi'nin Sudan'daki çatışmaların üçüncü yılına girmesine ilişkin ortak açıklamasını yayımladı.

Açıklamada, Sudan'da süren çatışma ve insan hakları ihlallerinin kınandığı ifade edilerek kadın ve çocukların karşılaştığı zorluklar başta olmak üzere, ülkede görülen insani sorun ve yerinden edilmelere dikkat çekildi.

Çatışmaların derhal sona erdirilmesi çağrısında bulunulan açıklamada, sivillerin korunması ve bölgelerden güvenli geçişin sağlanması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, "sivillerin aç bırakılmasının savaş yöntemi olarak kullanılmasına ilişkin raporların rahatsız edici olduğu ve bu tür eylemlerin uluslararası hukuk uyarınca yasak olduğu" ifade edildi.

Öte yandan, derhal ve koşulsuz ateşkesin yanı sıra taraflara uluslararası hukuka uymaları ve insani yardımların Sudan sınırından geçmesinin sağlanması çağrılarında bulunuldu.

Sudan'ın egemenliğinin, birliğinin ve toprak bütünlüğünün önemli olduğu belirtilen açıklamada, G7 üyelerinin, çatışmaların sona erdirilmesi konusunda diplomatik çabalarını sürdüreceği kaydedildi.

Sudan'daki çatışmalar üçüncü yılına girdi...

Ülkede 15 Nisan 2023'ten bu yana devam eden ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasındaki çatışmalar, üçüncü yılına girdi.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre dünyanın en büyük yerinden edilme krizine sebep olan çatışmalar, ülkenin altyapısı, sağlık, eğitim, ekonomik alanlarında ciddi yıkıma yol açtı.

Çatışmalar nedeniyle 11 milyondan fazla kişi ülke içinde yerinden edilirken yaklaşık 4 milyon kişi komşu ülkelere geçti.

Sudan ordusu, 23 ay sonra başkent Hartum'un önemli bir kısmında kontrolü sağlarken HDK büyük bölümünü elinde bulundurduğu ülkenin batısındaki Darfur'a yöneldi.

5 eyaletten oluşan Darfur bölgesinin 4'ünü kontrol eden HDK, son eyalet olan Kuzey Darfur'un merkezi Faşir'i yaklaşık bir yıldır kuşatıyor. Ordu ve müttefik güçler ise şehri savunmaya devam ediyor.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
...