Cerablus mültecilerin sığınağı oldu

Cerablus mültecilerin sığınağı oldu

Fırat Kalkanı Harekatı'nın özgürleştirdiği ilk şehir Cerablus, kendi ülkesinde rejim güçleri ve terör örgütü DAEŞ zulmünden kaçan Suriyeli mültecilere de kucak açtı. - Anadolu Ajansı

GAZİANTEP/HALEP - MEHMET AKİF PARLAK

Fırat Kalkanı Harekatı'nın özgürleştirdiği ilk şehir olan Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus ilçesi, kendi ülkesinde rejim güçlerinin ve terör örgütü DAEŞ zulmünden kaçan mültecilere kucak açtı.

Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin kuzeyinde terör tehditlerine karşı başlatılan harekat kapsamında terör örgütlerinin bertaraf edildiği Cerablus, hem vatan hasreti çekenlerin hem de mültecilerin umudu oldu.

Özgür Suriye Ordusu'nun kontrolüne geçen kent adeta kurtuluşun simgesi oldu. Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan binlerce ailenin yanı sıra özellikle Şam, Rakka ve Lazkiye'de rejim güçleri ve terör örgütü DAEŞ'in zulmünden kaçan aileler Cerablus'taki güvenli bölgelere sığındı.

Kenar mahallelerde kurdukları çadırda veya bir okul binasında hayata tutunmaya çalışan ailelere, kısa süre önce ülkesine dönen Cerabluslular ve Türkiye'deki yardım kuruluşları sahip çıkıyor.

İki katlı bir okula sığınan yaklaşık 15 aile zulümden kaçmanın buruk sevincini yaşıyor. Perdeyle kapatılan sınıfları oda, okul tahtasının önünü mutfak, arka kısmı oturma ve yatma yeri olarak kullanan aileler, kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor.

"Bu mültecilerin her şeye ihtiyacı var"

Cerablus Yerel Meclis Üyesi Gassan Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin artık özgür olduğunu ve iç savaş mağduru ailelere kucak açtığını söyledi.

Kentin ihtiyaçlarının büyük çoğunluğunun Türkiye tarafından karşılandığını anlatan Muhammed, şöyle devam etti:

"Şu an Cerablus'un okullarında çok sayıda aile mülteci olarak yaşıyor. Sadece bu okulda 15-20 aile hayata tutunmaya çalışıyor. Yemek, su, ekmek yani kısaca bu mültecilerin her şeye ihtiyacı var. Türk kardeşlerimizden daha fazla yardım etmelerini istiyoruz. Şu an Ceralus'ta 150-200 aile bunlar gibi yaşıyor. Yakında burada yaşayan mülteci ailelerin sayısı daha da artacak. Burası özgür olduğu için mülteci olanların hepsi buraya geliyor. Mülteci kardeşlerimizin sayısı daha da çoğalmadan onların ihtiyaçlarını gidermemiz lazım."

"Esed röportaj verdiğimi duyarsa kardeşimi öldürür"

Şam'dan 8 kişilik ailesini alarak geçtiğimiz hafta Cerablus'a sığınan, adının yazılmamasını ve görüntüsünün çekilmemesini isteyen bir Suriyeli, kardeşinin rejim güçlerinin elinde esir olduğunu ifade etti.

Rejimin kendi ailesine de zarar vereceği korkusuyla Curablus'a sığındıklarını aktaran Suriyeli, "Eğer Esed röportaj verdiğimi duyarsa kardeşimi öldürür. Biz gerçekten buraya çok zor şartlar altında geldik. Birikmiş param vardı onu bir kamyoncuya verdim, bizi buraya getirdi. Ailemi ve eşyalarımı alıp yola çıktık. Kamyon ne zaman dursa, yakalandık diye çok korkuyorduk. Allah'a şükürler olsun sağ salim buraya geldik. Bu okulu eskiden biliyordum onun için direkt buraya geldim. Durumumuz gerçekten çok kötü bize yardım yapılmasını istiyoruz." ifadesini kullandı.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ
...