Amaç, Rusya'da panik havası oluşturmak
MOSKOVA
Nazi Almanyası, 1941 yılında Sovyetler Birliği'ne saldırmadan önce Alman istihbaratı, savaşı kazanabilmek için psikolojik planlar da geliştirdi: Bunların arasında Sovyetler Birliği'nde yaşayan çeşitli halkları merkez Moskova'ya karşı ayaklandırmak ve vatandaşlar arasında panik oluşturmak gibi planlar vardı.
Bu planlar için bazı Bolşevik devrimi karşıt güçler ve esir düşen Sovyet askerleri kullanıldı. Özel eğitim alan bu güçler, Sovyetler Birliği'ne gizlice sızdırıldı. Fakat, Sovyet yönetimi ve istihbaratının başarılı operasyonları ve çok uluslu Sovyet halkının birliği sayesinde Nazilerin “ulusları ayaklandırmak” ve “panik havası oluşturmak” planları fiyaskoyla sonuçlandı.
Şimdi size geçenlerde yaşanan gelişmeleri sıralamak istiyorum;
1- ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Burns ve İngiltere Dış İstihbarat Servisi (MI6) Başkanı Richard Moore, ortak bir makale kaleme aldı. İki istihbarat şefinin ortak makalesi, Financial Times gazetesinde yayınlandı.
Makalede benim takıldığım yer şurası; Ukrayna’nın son dönemde gerçekleştirdiği Kursk saldırısına ilişkin değerlendirmede bulunan CIA Direktörü Burns, “Önemli bir taktik başarı” olarak nitelendirdiği bu hamlenin “Rus eliti arasında bu savaşın nereye gittiğine dair sorular uyandırdığını” ifade etti.
2- Son günlerde Kiev rejimi, başkent Moskova dahil Rus kentlerine yönelik SİHA terör saldırılarını artırdı.
3- ABD'nin, Kiev'in Rusya Federasyonu'nun derinliklerine yönelik saldırılara dair kısıtlamaları kaldırma olasılığına ilişkin açıklamaları.
Bu arada, bu son açıklamaları, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD'nin, Rusya'yı psikolojik olarak etkileme girişimi olarak nitelendirdi. Ryabkov, “Bu, Washington'un uzun süredir ülkemize karşı yürüttüğü hibrit savaşın bir parçası olan psikolojik savaşın bir unsurudur. Bu, Özel Askeri Operasyonu Bölgesi'nin önündeki tüm hedeflerin tam olarak yerine getirilmesini sağlamak için ülkemizin sert ve kesin kararlılığını psikolojik olarak etkilemeye yönelik bir girişimdir" diye sert tepki verdi.
4- Rusya Federal Ulusal İşler Ajansı (FADN) Başkanı İgor Barinov, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Kursk bölgesine saldırısı sırasında etnik gruplar arası bir çatışmayı kışkırtma girişiminde bulunulduğunu açıkladı. Barinov, Gürcü asıllı militanların, Ukrayna tarafında askeri operasyonlara katıldığını kaydederken, aynı zamanda Kursk bölgesinde on binlerce Gürcü kökenli Rus vatandaşının yaşadığına da dikkat çekiyor.
Şimdi bu 4 olayı analiz edersek ortaya şöyle bir tablo çıkıyor. Tıpkı Nazi Almanyası'nın “Halklar arasında çatışmayı kışkırtmak” ve “Vatandaşlar arasında panik havası oluşturmak” gibi planlarına benzer senaryolar çiziliyor.
Yalnız, bu planların başarılı olmayacağını şimdiden söylemek isterdim. Çünkü sınır bölgesinde veya Rusya'nın diğer bölgelerinde yaşayan farklı etnik halklar, vatanları Rusya için tek yumruk oldu. Yaşadığım Moskova’da ise kesinlikle panik havası yok. Bu, diğer bölgeler için de geçerli.