?>

Hippiler ve Cannabis Rotası

Dr. Erdem Ulaş

2 yıl önce

Cannabidiol (CBD), 1940 yılında keşfedilen bir fitokanabinoiddir. Kenevir bitkilerinde tanımlanmış 113 kannabinoidden biridir ve bitkinin ekstraktının yüzde 40'ını oluşturur.
Sentetik kannabinoidler içinde beş ana kategori vardır; klasik kanabinoidler, klasik olmayan kanabinoidler, hibrid kannabinoidler, aminoalkilindoller ve eikosanoidler.
Klasik kanabinoidler, bir dibenzopiran halkasına dayanan THC analoglarıdır. THC'nin izolasyonunu takiben 1960'lardan başlayarak geliştirildiler ve başlangıçta sentezlenen tek kanabinoidlerdi. (*)
İngiltere, sentetik kannabinoidleri 1971 Sınıf B ilaçlar olarak Uyuşturucuların Kötüye Kullanımı Yasası altında analog olarak kontrol etti.
Türkiye'de yaygın olarak bonzai adı verilen baharat, 1 Temmuz 2011 tarihinde M.Ö. 2011/1310 sayılı yasa ile uyuşturucu ve psikotrop maddeler listesine eklenmiştir. (13 Şubat 2011 ve 27845 sayılı Resmi Gazete).
Hippi Rotası, hippi altkültürü üyeleri ve diğerleri tarafından 1950'lerin ortalarından 1970'lerin sonlarına kadar Avrupa ve Güney Asya arasında, özellikle İran, Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Nepal üzerinden alınan kara yolculuğuna verilen addır.
Hippi izi, alternatif bir turizm biçimiydi ve temel unsurlardan biri, özellikle evden uzaktaki süreyi uzatmak için mümkün olduğunca ucuz seyahat ediyordu.
"Hippi" terimi 1960'ların ortalarından sonlarına kadar güncel hale geldi; "beatnik" 1950'lerin son dönemiydi.
Hippi yolunun her büyük durağında, Batılılar için doğu ve batıya seyahat ederken birbirleriyle iletişim kuran oteller, restoranlar ve kafeler vardı.
Hippiler, yerel halkla geleneksel turistlerinkinden daha fazla etkileşim kurma eğilimindeydi.
Hippi izi, 1970'lerin sonunda İran Devrimi ve Sovyetler'in Afganistan'ı işgali ile Batılı yolcular için rotayı kapattıktan sonra sona erdi.
Geçtikleri rotadaki yüksek kaliteli kenevir tohumlarını hippilere toplatıp; bu güzergahta yaşayan nüfusu da sentetik uyuşturuculara alıştırmak; Hippi Projesinin bir hedefiymiş gibi görünüyor..Dr. Erdem Ulaş, dikGAZETE.com

-ASAM Kendir Enstitüsü Başkanı-

(*)https://www.unodc.org/documents/scientific/Synthetic_Cannabinoids.pdf

YAZARIN DİĞER YAZILARI