PARÇALI KİŞİLİK

Bulunduğu ortamlara göre farklı duruşlar sergilemek zorunda kalanlar "Parçalı Kişilik" sendromunu yaşıyor olacaklardır.

Aile/İş/Arkadaş gibi çeşitli yer ve zamanlarda elbette birebir aynı "Hâl durumunda" olmak mümkün olmayacaktır; fakat bir insanın her şart ve ortamda aynı kalmasını gerektiren ilkeleri/prensipleri olmalıdır.

Bu ilkeler ve prensipler, o insanın "kişilik bütünlüğünü" koruyan zırhları gibidir; bu bütünlüğü muhafaza etmek isteyen her insanın bu tarz zırhları/kalkanları mevcuttur.

Çıkar/menfaat ilişkilerine giren birisinin ise, bu "kişilik bütünlüğü"nü muhafaza etmesi mümkün olmayacaktır; çünkü zamanla bazı konularda tavizler verecektir. (Bu sendrom, aldatan evli eşlerde de sıkça görülen bir durumdur)

Aynı konuda bir yerde taviz verirken başka bir yerde vermiyor gibi görünmeye çalışmak, bu kişinin zamanla ruhsal/psikolojik dengesini bozacaktır. Hatta bu sendrom, ileriki yaşlarda, ruhsal dengeyi bozmakla birlikte, bir takım fizyolojik rahatsızlıklara da sebebiyet verecektir.

İnanmadığı ya da içine sindiremediği bir yaşama tarzına veya dine/ideolojiye, bazı gayeler için katlanıyor olmak da aynı sendroma yol açmaktadır.

Bir insanı gözlemlerken tüm hareket ve davranışlarını bir bütün gibi düşünürseniz, hangi yönlerden hatalı veya eksik olduğunu görebilirsiniz.

Etrafınızdaki "Parçalı Kişilikler"i fark edemiyorsanız, ya muhakeme kabiliyetiniz düşüktür veya siz de "Parçalı Kişilik" sendromu yaşadığınız için bu durumu normal bir davranış olarak kabul etmişsinizdir.

(Kur’an'da bahsi geçen Riyâ ve Münafıklık kavramları da anlattığımız konunun dinsel izahıdır.)

.

Cengiz Han Güven, dikGAZETE.com

...